7 fraser du ofta hör från sociopater i en relation

26 okt, 2020 
AvHanna Carlsson
Sociopater beskrivs ofta som manipulativa och dominerade. I de fallen där de faktiskt lyckas inleda en relation finns dock vissa beteendemönster som flaggar om att allt inte är som det ska. Vi listar 7 fraser som sociopater ofta använder för att kontrollera sin partner.
Annons
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Sociopater hör hemma under vad psykiatrin kallar en dyssocial personlighetsstörning. Dessa typer av människor kan kännetecknas av brist på empati och att de inte bryr sig om ifall de sätter andra människor i fara eller svåra situationer. Enligt sajten Bustle kan en sociopat uppleva kärlek, men den skiljer sig ofta från den vanliga definitionen.

– För en sociopat är upplevelsen mycket mer ytlig och mindre meningsfull, säger psykologen Darrel Turner till sajten.
– Det är troligare att de ser sin partner som en trofé, snarare än någon de älskar.

Det finns dock vissa beteenden som gör det lättare att upptäcka sociopater i relationer. Det kan handla om sättet de utrycker sig på men också mycket om vad som faktiskt sägs. Här är 7 fraser som sociopater ofta använder i jakten på att kontrollera och manipulera sin partner.

7 fraser du ofta hör från sociopater i en relation

1. "Ingen förstår mig som du"

Enligt relationscoachen Laney Zukerman kan en sociopat känna känslor, men ofta är de känslorna ganska begränsade och ytliga. Så när en sociopat använda fraser som ”Ingen förstår mig som du” så kan de faktiskt mena vad de säger, men det är inte säkert att det i själva verket betyder särskilt mycket.

Annons

2. "Jag har aldrig känt så här för någon annan"

Det kanske låter som en fin kärleksförklaring, vilket det såklart också kan vara om det kommer från någon i en vanlig relation. Men för en sociopat saknar orden helt tyngd. De vet vad andra människor gillar att höra och säger det mest för att se bra ut och för att gynna dem själva i längden.

3. "Du är bäst"

En sociopats motiv är makt, kontroll och dominans – oavsett vad det kostar. De använder ofta sin charm för att manipulera sina offer. Att överösa sin partner med många fina komplimanger så som ”du är bäst” och ”du är den finaste personen jag någonsin träffat” är bara ett av deras manipulations tricks. Även om detta kan vara en uppriktig komplimang från någon annan, notera om något inte känns bra, eller om personen brer på komplimangerna lite för mycket och ofta.

4. ”Du har tur som har mig!”

När inte charmoffensiven är påslagen riskerar du att utsättas för det omvända. Fraser som "Ingen kommer någonsin älska dig som jag" och "Jag skulle kunna hitta någon bättre" är vanliga.

Annons

– När de tillfredsställt sina behov har de en tendens att kassera människor, eller sluta visa dem värme, säger psykologen Ramani Durvasula till Bustle.

5. "Du är skyldig mig!"

Sociopater skapar ofta relationer för att få saker som de vill ha, oavsett om det är sex, pengar eller status. Deras förmåga för nära intimitet och ömsesidighet är desto sämre. Det är även vanligt att sociopater är duktiga på att föra ett poängsystem över vem som gjort vad i en relation och nyttjar sedan det till deras fördel.

6. "Jag har ju redan gjort det här! Vad mer kräver du?"

Eftersom sociopater bara anstränger sig om de själva har något att tjäna på det kan de reagera negativt när en partner kräver något i gengäld. Det är inte ovanligt att en sociopat blir en helt annan person när de blir irriterade och arga. Verbal misshandel är vanligt och det kan gå så långt att de även utsätter sin partner för fysiska övergrepp.

Annons

7. "Jag har inte tid för det här"

Sociopater är måna om att upprätthålla sin fasad och framställa sig själva i ett positivt ljus. De använder ofta fraser som tar bort ansvaret från dem själva. En sociopat gör aldrig fel, åtminstone i deras ögon.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla som uppvisar delar av detta beteende inte är sociopater utan faktiskt kan vara uppriktiga när de ger fina komplimangerna eller bara haft en dålig dag när de är lite korta i tonen och inte orkar anstränga sig det lilla extra. Uppfyller din partner alla beteenden kan det dock vara en varningsflagg över att relationen kanske inte är så bra – oavsett om din partner är sociopat eller ej.

Källa: Bustle Foto: TT

Läs mer:

Psykopat, narcissist eller sociopat? Här är de viktiga skillnaderna

8 tecken på att du lever med en sociopat

7 psykologiska knep manipulativa personer använder mot dig

Annons