Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Dejtar du en emotionell sadist? Här är varningstecknen!

26 aug, 2020 
Att vara nykär kan få oss att blunda för de lite mer negativa sidorna. Men här är några tecken du verkligen ska se upp med om du är ute efter en sund relation.
Annons

När du håller på att bli förälskad är det lätt att se det goda i föremålet för kärleken och att ursäkta de mer negativa sidorna. Och negativa sidor har vi förstås alla.

Sadister roas av att andra mår dåligt

Många beter sig illa ibland och alla kan vara själviska, okänsliga och egocentriska. Men enligt forskning finns det en viss typ av mörk personlighet som beter sig illa bara på grund av en sak – att det roar dem. Och då kan det handla om någon med sadistisk personlighet. Det menar Wendy L Patrick, Ph D, hos Psychology Today, som förklarar vad man ska se upp med.

Hon menar att sadister kanske oftast förknippas med bilden av någon som tycker om att ge fysisk smärta. Ibland i sexuella sammanhang. Men att det finns sadister som gillar att göra andra illa på olika sätt. Sadister kan njuta av att se andra må dåligt.

Varningssignaler att se upp med

När en sadist går in i en relation visar de ofta upp sina bästa sidor. När man lär känna dem bättre kan det däremot börja ringa några varningsklockor.

Annons

Det är inte ovanligt att en sadist:

  • Beter sig som ett nättroll
  • Mobbar andra, inte minst på internet
  • Cyberstalkar folk
  • Gillar våldsamma videospel och filmer
  • Fascineras av vapen
  • Hämnas på människor

Skillnad mellan psykopater och sadister

Vad som skiljer sadister från psykopater är att psykopater inte bryr sig om andras känslor, som lidande. Medan en sadist gillar att se andra lida.

Vi kan såklart inte säga att någon är sadist bara för att hen gillar våldsamma filmer eller pratar om att hämnden är ljuv. Men dyker sådana varningsflaggor upp när du dejtar någon så ska du vara extra uppmärksam.

I själva verket så är kanske dumt att dejta någon med ett giftigt beteende, oavsett vad det är. Att välja rätt relation, med någon som är en godmänniska och som kanske tycker om att göra andra glada, kommer att göra oss mycket gladare också.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons