Våga leva som du vill - 11 steg till ditt drömliv

Sök efter passionsledtrådar: Vilka tecken på din passion har du i din omgivning? Vilka böcker har du i bokhyllan? Vilka tv-program vill du inte missa? Vad pratar du ofta, entusiastiskt och länge om med vänner och familj?

Hitta din förebild. Bli tonåring igen och skaffa dig en idol. Vilka egenskaper eller karaktärsdrag beundrar du hos denna person? Det du beundrar hos andra är ofta sidor av dig själv som du omedvetet längtar efter att uttrycka mer i ditt liv. Vad kan du göra i dag för att själv vara lite mer av det som du beundrar i din förebild?

Gör ett tankeexperiment: Vad skulle du älska att göra om du inte behövde ta hänsyn till något annat? Om du vann 20 miljoner på Lotto, vilka tre drömmar skulle du förverkliga?

Skriv ner dina drömmar. Köp en fin anteckningsbok och skriv ner alla drömmar – stora, små, de mest hemliga – som du skulle vilja leva ut eller förverkliga. Genom att skriva ner dem förverkligas de lättare och snabbare än om man bara pratar om dem.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Var specifik. Om inte du vet vad du vill är det svårt att uppnå det eller veta om du egentligen har uppnått det. Gör klart för dig precis vad det är du vill. Det räcker inte att ha en dröm om att måla. Fråga dig vad och hur du vill måla: akvarell, akryl, olja, abstrakt, stilleben, stort, smått?

Ta första steget. Inget är viktigare än handling. Drömmer du om att resa jorden runt, köp en världskarta. Drömmer du om att skriva en bok, skapa en mapp på din dator som heter ”min bestseller”.

Visualisera! Se framför dig hur du förverkligar din passion och känn hur det känns i hela kroppen att ägna dig åt den. Iaktta vad och hur du gör det och hur du mår när du gör det. Visualisera flera gånger om dagen.

Manifestera! Berätta för minst tre vänner om din passion och säg att nu vill du leva ut den. Då förankrar du den i verkligheten.

Ge tid och fysiskt utrymme åt din dröm. Köp pärmar eller notisböcker till inspirerande tidningsurklipp, ritningar, skisser, tankar, idéer. Kolla hur du använder din tid: 30 minuters mindre tv-tid varje dag ger dig 3,5 timmar mer till din passion varje vecka.

Sätt upp en handlingsplan. Vad behöver göras för att komma i gång? Vad ska köpas? Vilka nya vanor behöver du? Sätt inte upp för stora uppgifter som känns för tunga, ta ett steg i taget.

Be om hjälp. Vad behöver du hjälp med? Vem kan hjälpa? I stället för att försöka lösa allt själv och riskera att bli så trött att du inte orkar längre, be om hjälp. Människor tycker om att hjälpa till. Ingen är bäst på allt eller har tid med allt.

Av Janna Li Holmberg

 

10 vanor som alla lyckliga människor har gemensamt

lyckliga manniskor

Läs också: 10 vanor som alla lyckliga människor har gemensamt

Utvald läsning