Brus, tjut eller pip i öronen? 7 saker som hjälper vid tinnitus

05 sep, 2022 
AvPetra Olander
kvinna håller för öronen som piper av tinnitus
Besväras du av brus, tjut eller pip i öronen? Tinnitus kan vara riktigt påfrestande, men det finns hjälp att få. Här är 7 olika alternativ.
Annons

Att ständigt, eller då och då, leva med störningsljud i öronen kan vara minst sagt påfrestande. Det är också vardag för över tio procent av Sveriges befolkning.

Men vad är egentligen tinnitus, varför får man det och vad finns det för hjälp att få? Det ska vi gå igenom nu.

Se även: Så skyddar du din hörsel när du använder hörlurar

Så skyddar du din hörsel när du använder hörlurar
Så skyddar du din hörsel när du använder hörlurar

Vid tinnitus kan det susa, brusa eller tjuta i öronen

Tinnitus är besvärande ljud i öronen, som ingen annan än du hör. Orsaken är oftast bullerskador eller nedsatt hörsel på grund av ålder. Vissa sjukdomar, läkemedel samt spänningar i axlar, käkar och nacke kan också bidra.

Ljuden som du hör kan vara allt från ett susande eller brusande, till tjutande eller brummande. Tinnitus kan inte mätas med objektiva mätmetoder. Om du har besvär som håller i sig och som påverkar din vardag kan du söka hjälp hos din vårdcentral.

Annons
”Jag känner mig dum när jag inte hör, och undviker folksamlingar”
Recept.se Nyhetsbrev

7 olika hjälpmedel vid tinnitus

Det finns idag inget som botar tinnitus. Men besvären kan lindras med olika metoder och hjälpmedel. Här är några av dem.

Kbt-behandling

Kognitiv beteendeterapi (kbt) syftar till att du ska bli mindre besvärad av tinnitus och få en ökad upplevelse av kontroll. Olika verktyg och strategier hjälper dig att hantera negativa tankar och beteenden som lätt uppstår när tinnitus känns jobbigt.

Till Akademiska sjukhuset i Uppsala kan man söka sig från hela Sverige för internetbaserad kbt-behandling.

Hörapparat

Har du en hörselnedsättning i kombination med tinnitus kan hörapparat hjälpa. När du har hörapparaten tar öronen in mer ljud från omgivningen vilket konkurrerar med tinnitusljudet.

Dessutom blir du mindre trött om du inte anstränger dig hela tiden för att lyssna och det gör att tinnitus besvärar mindre.

Tillhör du den dryga miljon svenskar som lider av migrän då och då?

Brusapparat

För dig som har tinnitus men ingen hörselnedsättning kan en ljudstimulator/ brusapparat hjälpa. Den ser ut som en hörapparat och avger ett brusande ljud som maskerar tinnitusljudet.

Annons

Målet är att hjärnan ska uppfatta att det egna tinnitusljudet kommer utifrån som en del av ett naturligt bakgrundsljud.

Sjukgymnastik

Du kan ha tinnitus på grund av spänd nacke och käke och då kan en sjukgymnast lära dig avspänningsövningar och ge råd och tips hur kroppen kan bli mindre spänd.

THA-metoden eller ”Lunda- modellen” kallas en behandling som står för Töjning, Hållning och Akupunktur och lindrar tinnitus som har kroppsliga orsaker.

Bettskena

Vid bettfel eller tandgnissling kan en tandläkare eller bettspecialist ibland hjälpa till genom att prova ut en bettskena eller korrigera bettet. Ofta får man spänd käke och nacke av att bita ihop tänderna, vilket alltså kan leda till tinnitus.

Varva ner

Att minska stressen, träna och ta hand om dig själv brukar också ha stor effekt. Ju bättre du mår, desto mer håller sig tinnitusbrus på svag nivå, så kallat vitt brus, med rådgivning i form av kbt, kognitiv beteendeterapi.

Annons

Tinnitus retraining therapy

TRT, Tinnitus retraining therapy, är en behandlingsmetod som kombinerar ljudstimulering som tillför ett bredbandigt brus på svag nivå, så kallat vitt brus, med rådgivning i form av kognitiv beteendeterapi.

Foto: TT

Annons