HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Testa enkla andnings-övningen mot stress, som stärker hjärta och lungor

04 mar, 2020 
Enkel andningsövning som stärker hjärta och lungor
Har du en minut? Lägg den på att göra den här enkla andningsövningen som hjälper dig stressa ner samtidigt som den stärker din hälsa!
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Att andas är något vi allra oftast gör utan att tänka på det, men hur ofta tänker du på kvalitén i dina andetag? Att andas rätt kan faktiskt hjälpa oss på många olika sätt, inte minst kan det boosta vår hälsa. Ett riktigt djupt andetag kan lugna, hjälpa oss stressa ner, att hitta fokus igen och dessutom få ner pulsen. Det i sin tur kan hjälpa oss att hantera olika symptom, som till exempel magproblem som kommer av stress.

Försök få ner luften ända ner i magen

Vanligast är att vi tar andetag som inte är så djupa, man brukar kalla det för att vi toppandas. Andetaget stannar då liksom uppe i bröstkorgen och blir ytlig. Men genom att få ner andetaget ända ner i magen kommer vi åt andra muskler som kan hjälpa oss att bland annat få hjärtat att slå lite lugnare. Om vi aktivt jobbar med att fylla hela lungorna och dessutom tömma dem ordentligt, så mycket det bara går, när vi andas ut så kan vi dessutom stärka musklerna kring lungorna.

Annons

Testa effektiva andningsövningen mot stress:

Gör så här:

  1. Stå stadigt eller ligg på rygg med böjda ben.
  2. Lägg en hand på bröstkorgen och den andra handen på magen, under revbenens slut.
  3. Andas långsamt in genom näsan och fyll hela magen med luft. Tänk att handen på bröstet ska vara stilla medan handen på magen börjar röra sig uppåt.
  4. Spänn magmusklerna och andas ut all luft du kan pressa ut, genom munnen. Se hur handen på magen flyttas tillbaka till utgångsposition.
  5. Fortsätt några gånger till!

Öva gärna en liten stund varje dag, så du får in andningen helt naturligt.

Källa: Belmarrahealth Foto: TT

Öka välmåendet med MåBra:s nya self care-kampanj. Läs mer om den, all information hittar du här!

Annons