Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så skapar du ett stressfritt hem – 5 smarta tips

12 maj, 2021 
Kvinna som läser bok på sin balkong med ett glas vin.
Har du utrymmen i ditt hem som inte används på rätt sätt och bara skapar stress? Här tipsar vi om fem vanligt stressfällor i hemmet och hur du vänder det till något som lugnar och får dig att må bättre.
Annons
5 tips hur du gör hemmet redo för vårenBrand logo
5 tips hur du gör hemmet redo för våren

Efter en hetsig dag på jobbet finns det inget skönare än att få komma hem och släppa dagens stressmoment, skifta fokuset till fritid och slappna av.

Men många har stressbovar även hemma som pockar på ens uppmärksamhet och gör att ens sinnen hela tiden är på helspänn. Förutom vardagsbestyr som matlagning, läxläsning med barnen, tvätt, disk och städning kan det vara så att ditt hem i sig är vad som stressar. Dags att se dig om hemma – kanske kan du skapa en mer avslappnande miljö både för dig själv och din familj?

Här listar vi fem i hemmet som kanske stressar dig mer än du inser.

Skapa ett stressfritt hem – 5 steg

Kolla köket

Köket är kanske det rum där flest av våra sinnen aktiveras – det är olika lukter, både trevliga och mindre trevliga, smaker, ofta mycket färger och prylar som ska användas till matlagningen. Kanske har det även hamnat saker här som egentligen inte hör hemma i köket? Det är inte ovanligt att köket blir en allmän samlingsplats för hela familjen, vilket gör att det lätt blir ett stökigt och plottrigt rum.

Annons

Känn efter: Går dina sinnen på högvarv inne i köket? Försök då balansera ut det. Kanske bör du måla om till en lugnare färg? Eller lägga till lite mjuka strukturer som gardiner, matta eller kuddar i kökssoffan. Testa att byta ut köks-tv:n eller radion mot lugn musik, och rensa bort saker som inte hör hemma i köket – som barnens leksaker, tidningar, kassar med returer eller kläder som hamnat fel till exempel.

Använd utrymmet till rätt sak

Det är väldigt vanligt att man har ett eller flera utrymmen i hemmet man tänkt använda i ett syfte, men som sen bara blir stående. Som det tilltänkta hemmagymmet du fyllt med halvbra träningsmaskiner och sen aldrig använder, vilket gjort det mer till ett förråd. Eller den fina matsalen ni bara dukar upp vid när ni har många gäster, och som står och samlar damm resten av tiden.

Sådana utrymmen kan skapa stress. När de inte är anpassade efter hur ditt liv faktiskt ser ut är de bara hinder för potentialen rummet faktiskt har.

Annons

Om det du egentligen vill är att gå på ditt promenadband och samtidigt prata med din partner som sitter vid datorn – gör om rummet så att det funkar. Utgå från dina egna och familjens behov och önskemål så att ni kan umgås fast ni gör olika saker, eller kanske får ett lugn-och-ro-rum för när man verkligen behöver koncentrera sig. Vad är det som säger att ett rum inte kan vara bibliotek, kontor, yogastudio och hobbyrum samtidigt?

Maximera utsikten

Att ha en vacker utsikt kanske man kan kräva när man bor på ett lyxigt hotell eller spa – men när det gäller ens hem får man kanske nöja sig med det man har.

Men att stirra ut på grannens fasad, en trång gränd eller en bilväg är inte så roligt alla gånger, och särskilt stressande kan det vara att ha människor som går förbi och tittar in om man bor på markplan, eller att se bilar åka förbi i ögonvrån hela tiden.

Försök därför att göra det bästa möjliga av dina fönster och din utsikt. Sätt upp en balkonglåda utanför fönstret med gröna örter eller fina blommor, eller fyll fönsterbrädan med grönt. Kanske skulle det hjälpa med ett par böljande gardiner i sovrummet, eller att du ställer en skön loungestol i trädgården/uteplatsen utanför fönstret, så att du alltid får lite lyxkänsla när du tittar ut?

Annons

Är det mycket som händer utanför fönstret kanske ett insynsskydd kan vara en idé för att minska dina intryck utifrån när du är hemma och vill slappna av.

Ljusa upp mörka utrymmen

De flesta av oss har något utrymme i hemmet som helt saknar naturligt ljus. Det kan vara en hall, ett badrum, källaren eller tvättstugan, till exempel. Och mörka utrymmen gör att hemmet känns mindre, och mindre välkomnande, och bidrar inte till det välbefinnande du vill ha i ett hem.

Ett bra och enkelt tips är därför att inreda med belysning i olika nivåer samt speglar. Det är ett enkelt sätt att härma naturligt ljus och reflektioner och ett väl belyst rum lugnar mer än man kanske tror.

Skapa fler mysutrymmen

Många har någon plats i hemmet som är ens favoritplats att bara hänga på. Ofta är det den skönaste fåtöljen, hörnet i soffan eller kanske lounge-möblerna i trädgården. Men ett tips för ett hem med mindre stress är att skapa fler sådana platser.

Gör sängarna extra inbjudande med fluffiga kuddar, filtar och härliga överkast. Gör vardagsrummet till en oas med sköna soffkuddar, plädar eller mjuka sittpuffar att ligga och läsa i. Kanske kan du placera en bekväm läsfåtölj i hörnet vid bokhyllorna med en bra läslampa? Eller om du har djupa fönsterkarmar du kan sitta i – maxa mysfaktorn med böljande gardiner, något skönt att sitta på och en mysig belysning.

Källa: Health.com Foto: TT

Annons