QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

5 saker i ditt hem som du använt fel (fram tills nu!)

16 mar, 2021 
AvJohanna Bengtsson
saker du använt fel hela livet
Även om ditt sätt fungerar alldeles utmärkt så har du troligtvis använt en hel del prylar på "fel" sätt i hemmet. Här listar vi fem av dem!
Annons
Så städar du ditt hem - på 60 minuterBrand logo
Så städar du ditt hem - på 60 minuter

Alla är vi inte blå personer som läser innehållsförteckningen och bruksanvisningen från pärm till pärm. Men i många fall vore det bra att åtminstone ögna igenom den.

Runt om i hemmet finns nämligen saker som du förmodligen har använt "fel" hela ditt liv. För även om ditt sätt är bra och duger alldeles utmärkt, så finns det ofta en tanke bakom hur prylar ska användas "rätt" när de skapades. Till exempel dessa fem saker!

5 saker du troligtvis använt fel

Kolla in listan nedan för att ta reda på om du själv har fallit offer för felanvändande av någon pryl:

”Skärbrädan”

Hackar lök på träskärbräda
Aj, aj, aj inget hackande på den inbyggda brödbrädan!

Alla som någon gång har bott i ett gammalt hus, en hyresrätt eller en studentlägenhet har troligtvis stött på en ”inbyggd skärbräda” i köket.

Annons

En träbräda som oftast är placerad mellan ett underskåp och bänkskivan och som är utdragbar. Trodde du att detta var en skärbräda, redo att hacka grönsaker och kyckling på? Tänk om!

Denna uppfinning är ursprungligen tänkt som en ”brödbräda”. En utdragbar extra yta att knåda bröddegen på, helt enkelt. Dessa brädor är inte gjorda för att bli blöta eller att slitas av knivar , då både fukt och bakterier frodas i det instängda utrymmet.

Toapappershållaren

toapappershållare
Toapappret år "rätt håll", enligt uppfinnaren.

Okej, detta fel får ”team bakom” helt ta på sig. Att hänga upp en toarulle på en hållare på väggen delar nämligen svenskarna i två läger. Antingen tillhör du dem som vill att rullen hänger med pappersfliken bakom rullen (in mot väggen) eller framför rullen (mot dig).

Annons

Enligt patentet på denna typ av toapappershållare från 1891 avsåg uppfinnaren att hänga pappersfliken framför rullen, mot dig. Förlåt team ”bakom” men ni är tyvärr besegrade.

Diskmaskinen

diskmaskin
Att sätta in i diskmaskinen kan ibland kännas som rena rama raketforskningen.

Du har säkert ett superbra sätt att sätta in i diskmaskinen. Och din sambo anser att hens sätt är det bästa. Men det finns faktiskt ett ”rätt sätt” att sätta in i diskmaskinen, enligt diskmedelstillverkarna själva.

Längst upp ställer du glas, muggar och små skålar. Men även plast! Värmen kommer nämligen från botten av maskinen och riskerar därmed att smälta all form av plast som befinner sig på nedre ”våningen”. Slevar och stekspadar ska även ligga raka på övre plan. Om du sätter dem upprätt i bestickhållaren på nedre plan riskerar du nämligen att blockera vattenstrålen.

Annons

Tallrikar och stora skålar ska vara på nedre plan, så långt bort från doskmaskinsluckan som möjligt för att hjälpa vattenflödet. Avsluta med att ge sprayarmen (som hänger på undersidan av det övre planet) en spinn för att se så att den har fri bana att åka runt ett helt varv.

Gammeldags takfläkt

Takfläkt
Låt inte den gamla takfläkten stå orörd i onödan.

Visste du att takfläktar med ”armar” som snurrar fram luft är avsedda för både vinterkyla och sommarvärme?

De flesta använder bara sina gamla takfläktar på sommaren för att kyla ner rummet och så står de stilla resten av året. Men om du vill spara energikostnader kan du justera riktningen på snurran framåt vintern.

Låt fläkten snurra medurs för att dra luften upp mot taket. Den varmare luften som stigit skjuts därmed också tillbaka mot väggarna och golvet för att värma rummet. Vanligtvis hittar du omkopplaren för att ändra fläktens riktning på motorhöljet.

Mobilladdaren

Mobilladdare
Dra ut mobilladdaren när du laddat färdigt!

Ja, det är möjligt att överladda en mobiltelefon. Om du brukar ha för vana att sätta mobilen på laddning under natten, är det dags att tänka om. Det är inte bara en risk för överhettning och brand, det kan även göra batteriet sämre.

Att ladda telefonen, trots att den redan är uppladdad till hundra procent kan minska batteriets kapacitet över tid. På samma sätt ska du helst inte låta batteriet dö ut helt inann du laddar upp din telefon igen, då detta anstränger batteriet i onödan. Underhållsladda gärna din mobiltelefon, men dra ut laddaren när du laddat klart.

Foto: TT Källa: Huffington Post

Annons