QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Tips: Så slipper du få in insekter i sommar

05 maj, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Testa detta – och håll insekterna ute i sommar!
Under vår och sommar vill vi vädra hemmet, ibland dygnet runt! Men kryp och insekter är inte välkomna in. Med det här smarta – och miljövänliga – knepet får du dem att stanna kvar på utsidan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fågelsång, friska vårbrisar och solstrålar som tinar upp frusna vintersjälar. Visst är det det vi längtar som mest efter nu när våren äntligen är på intågande? Och kan man inte gå ut och möta våren får man helt enkelt bjuda in den! Enklaste sättet är att öppna fönster och balkongdörr på vid gavel.

Läs också: Utrota sniglar i trädgården – ny metod

Men kryp och insekter är inslag ur naturen som vi helst klarar oss utan, åtminstone inomhus. Träd och buskar utanför fönstret ökar risken för att spindlar och andra småkryp hamnar på fel sida av husväggen, och de har ofta en förmåga att ta sig in också genom den minsta springa.

Ättika håller insekterna borta

Men det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att undvika en invasion av insekter där hemma. Undvik kemiska medel och vänd dig i stället till skafferiet. Ättika är ett riktigt universalmedel när det kommer till såväl städning som en rad andra hushållssysslor. Och visst fungerar det även mot kryp och insekter!

Annons

Expressen Leva & Bo tipsar om att spreja fönsterkarmarna med en ättiksblandning för att hålla oönskade små gäster borta. Insekterna tål nämligen inte ättika, som kan skada dem, och håller sig instinktivt borta.

Se ocksåInsektsbett? Så vet du vad du blivit biten av!

Bli av med spindlar inomhus

Själva proceduren är nästan löjligt enkel. Blanda bara hälften ättika och hälften vatten i en sprejflaska. Spreja sedan fönsterkarmarna på både in- och utsidan. Klart!

Spreja fönsterkarmarna med ättiksblandning för att hålla spindlar och andra småkryp borta
Spreja fönsterkarmarna med ättiksblandning för att hålla spindlar och andra småkryp borta. Bild: IBL Bildbyrå

Om du oroar dig för att ditt hem ska lukta ättika efteråt, kan du vara lugn. Så snart ättikan har torkat försvinner lukten.

Läs också: Mördarsnigelfälla – sommarens måste i trädgården!

Har småkrypen redan hunnit smita in genom fönstret? Lugn, bara lugn – det finns smarta sätt att bli av med dem på.

Spindlar, till exempel, avskyr doften av pepparmynta. Testa att blanda några droppar pepparmyntsolja med vatten i en sprejflaska och spreja på olika ställen hemma. På så sätt håller du spindlarna borta, samtidigt som din bostad doftar härligt och fräscht!

Läs också: Så blir du av med spindlar för alltid

Skräm bort spindlarna för alltid med hjälp av en tepåse.

Artikeln publicerades först på Allers.

Annons