QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

12 smarta tips för alla som hatar att städa

10 mar, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Ingen blir väl glad av att städa (möjligtvis i efterhand, när man kan njuta av ett rent hem). Men det finns hel del smarta genvägar för alla oss latmaskar som helt klart är värda att testa.
Annons

1. Trä på ett par strumpor av chenille

Har du ett par strumpor i det här materialet? Använd dem till dammtorkning! Bild: Shutterstock/IBL

Har du ett par luddiga strumpor i garderoben? Garnet de är stickade av kallas chenille och fungerar faktiskt utmärkt att städa med! Sätt helt enkelt på dig strumporna, gå några varv i bostaden och innan du vet ordet av är du klar med dammtorkningen. Strumporna kan också träs på dammsugarmunstycket eller en borste.

2. Städa medan du förflyttar dig

Ta för vana att alltid plocka med dig saker som hamnat fel när du går ut ur ett rum. Bild: Shutterstock/IBL

Ju längre saker samlas på hög och blir liggande, desto jobbigare är de att ta itu med. Gör det därför till en vana att alltid ta med dig saker som ligger på fel plats när du förflyttar dig från ett rum till ett annat. Lägg saken där den hör hemma direkt och undvik på så sätt att prylbergen växer till samma storlek som Mount Everest.

Annons

3. Utnyttja tiden maximalt – få mer tid till annat

Passa på att diska medan pastavattnet kokar. Bild: IBL

För oss som är lite lata och ogillar städning gäller det att passa på att utnyttja tiden då vi verkligen tar tag i saker och ting. Se därför till att öva upp dina kunskaper i multitasking. När du lagar mat och väntar på att pastavattnet ska koka, se till att få undan en del av disken. Eller när du tvättar händerna, passa på att samtidigt torka av diskbänken. När du borstar tänderna kan du lika gärna torka av handfatet på samma gång.

4. Lägg plastfolie i kylskåpet

Lägg plastfolie på hyllorna i kylen. Bild: Shutterstock/IBL

Det finns nästan inget tråkigare än att städa ur kylskåpet. Samtidigt är det ett nödvändigt ont om man vill undvika stank och fula fläckar. Ett tips är att klä hyllorna i kylen med plastfolie. När de blivit smutsiga är det bara att ta bort och kasta – och hyllan under är förhoppningsvis lika ren som innan.

Annons

5. Rengör mikron på nolltid

Citron tillsammans med vatten rengör mikron på några minuter. Bild: IBL

Mikrovågsugnen är svåråtkomlig och väntar man för länge med att städa ur den kan den få svåra och fasttorkade fläckar som är nästan omöjliga att få bort. Då kan det här enkla men effektiva tricket vara värt att testa. Pressa saften ur en citron ner i en skål och fyll på med vatten. Ställ skålen i mikron och kör på full effekt några minuter. På det här sättet löser du upp ingrodd smuts och du kan bara torka ur mikron med en trasa för ett skinande rent resultat.

6. Förvara städprylarna där du använder dem

Förvara städprodukterna där du vet att du kommer behöva dem. Bild: Shutterstock/IBL

Hur praktiskt det än är med ett städskåp är det bara att konstatera – måste man gå en trappa ner för att hämta rengöringsmedlet till badrummet blir det inte av lika ofta. Ställ därför flaskan inne i själva badrummet! Är städgrejerna lättåtkomliga är ju chansen mycket större att du faktiskt kommer att använda dem.

Annons

7. Sätt i gång timern

Ställ äggklockan och städa intensivt i tio minuter på ett visst ställe i hemmet. Bild: IBL

För oss som in i det sista undviker att ta fram dammsugaren eller plocka undan prylbergen som på något sätt bildats på alla avställningsytor, är det här ett smart knep. Dela in hemmet i olika zoner för dig själv. Ställ en timer på fem eller tio minuter och städa en zon tills klockan ringer. Även om det är trist att städa är det ju faktiskt fullt möjligt att fokusera på en uppgift i tio minuter!

8. Håll toalettborsten fräsch

Lite rengöringsmedel i botten av hållaren gör att toalettborsten håller sig fräsch längre. Bild: Shutterstock/IBL

Genom att droppa ner lite rengöringsmedel i botten av toalettborsthållaren håller sig själva borsten fräsch längre och du slipper byta lika ofta!

Annons

9. Bädda sängen innan du ens har gått upp

Går det att bädda sängen innan man ens har gått upp? Det är i alla fall värt att testa! Bild: Shutterstock/IBL

Jo, det är faktiskt möjligt! Gör så här: Sätt dig upp i sängen med ryggen mot sänggaveln och fötterna rakt ner mot fotändan. Dra nu upp täcke och eventuellt överkast upp över midjan. Glid ur sängen på sidan – vips så har du en prydligt bäddad säng utan nästan någon ansträngning alls! Perfekt sätt att spara tid för oss som gärna vill snooza en extra gång innan det är dags att gå upp, men ändå vill ha ett städat intryck i sovrummet.

10. Utnyttja reklampausen

Utnyttja reklampauserna till att städa. Bild: Shutterstock/IBL

Att vara tidseffektiv är a och o när man vill bli klar med saker och ting snabbt utan att överanstränga sig. Lova dig själv att plocka undan fem saker, eller utföra någon annan uppgift i hemmet, när det är reklampaus i ditt favoritprogram på tv. När man tänker efter är det här ju faktiskt en perfekt kvällssyssla – du får både se ditt favoritprogram på tv och kan ändå gå och lägga dig med en belåten känsla av att ha fått något bra gjort!

Annons

11. Gör städningen rolig

Att ta ett glas vin medan du stryker gör uppgiften festligare. Bild: Shutterstock/IBL

Okej, att utföra hushållssysslor är verkligen ingen höjdare. Men som vi redan har konstaterat, är det en oundviklig syssla som bara måste göras på ett sätt eller annat. Men det går ju att göra städning och andra sysslor lite roligare och därmed lättare att utföra! Ett exempel är att ta sig ett glas vin samtidigt som man ställer sig och stryker skjortor. Genast blir uppgiften betydligt angenämare! Eller sätt på din favoritmusik på riktigt hög volym när du diskar. Varför inte lyssna på en ljudbok eller podcast samtidigt som du dammtorkar? Möjligheterna är oändliga!

12. Ha färre saker

Ha färre saker, så blir det enklare att städa. Även om det kanske är lättare sagt än gjort alla gånger. Bild: Shutterstock/IBL

Det enklaste, men kanske samtidigt det svåraste, tipset är att dra ner på antalet saker där hemma. Ju färre saker vi äger, desto mindre jobb med att hålla efter dem och plocka undan dem på rätt ställe. Här hittar du tips på saker som du definitivt klarar dig utan. Och här är 15 prylar som du mår bäst av att göra dig av med på en gång.

Annons

Källor: Leva & Bo, Buzzfeed, Apartment therapy, Reader’s digest  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons