4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

Kvinna håller tal för kollegor på arbetsplatsen.
TV: 4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en
1:18

Efter reklamen: TV: 4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

(1:18)

Slå på ljud

Allt från klädval till yrke och familjeliv. Det kan vara lätt att känna att andra människor ser och dömer dina val i livet. Känslan kan vara så stark att du faktiskt ändrar ditt sätt att vara och korrigerar dina drömmar för att känna dig mer accepterad och omtyckt. Men det finns faktiskt några sätt att slå sig fri från de jobbiga känslorna och istället gå sin egen väg – oavsett vad andra tycker.

4 sätt att sluta oroa sig för vad andra tycker

1. Tankarna kan vara tillfälliga

Hjärnan har en begränsad kraft att lagra intryck och känslor. Även om vi kan fatta en tillfällig bedömning är hjärnan så smart att den sedan sorterar ut informationen som den inte tycker förtjänar en plats i minnesbanken. Så om du känner att du blir bedömd av någon, tänk på att den tanken troligtvis har lämnat motparten bara några timmar eller dagar senare. Lägg istället din energi på att följa dina egna tankar och känslor.

2. Släpp det du inte kan kontrollera

Du kan inte kontrollera vad andra tycker. Men du kan kontrollera hur du själv tar det och vad du förmedlar till motparten. Känner du att du blir bedömd av någon, försök förklara vad du känner och varför du gjort som du gjort. Ingen kan veta bakgrunden till dina beslut om du inte berättar. På så vis kan du märka att de dömande blickarna förändras till acceptans och en känsla av förståelse.

3. Låt dem döma!

Det kan vara det jobbigaste tipset men låt andra döma dina handlingar. Även om det känns läskigt att vara så öppen med dina val och det faktum att de kan nå ett granskande öga så är det något som kan stärka dig i slutändan. Påminn dig själv om att nära och intima relationer har en möjlighet att fördjupas när människor riskerar att vara sårbara och öppnar upp för att bli bedömda.

4. Lägg märke till ditt eget handlande

Det finns inget bättre sätt att bry sig mindre om andras bedömningar än att döma dig själv och andra mindre. Lägg märke till dina egna dömande tankarna som kan dyka upp och reflektera över dem. Låt det gå en liten tid och se sedan om du själv minns vad du tänkt. Inte? Då har nog troligtvis andra också glömt av det du själv eventuellt gjort. Även om dina tankar gentemot andra kan vara svåra att styra – försök se på dem med ett snällt öga och fråga dig om du själv hade velat bli bedömd på det sättet.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Se också: 5 fördelar med att ligga i soffan
1:20

Efter reklamen: Se också: 5 fördelar med att ligga i soffan

(1:20)

Slå på ljud

Utvald läsning