Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

11 egenskaper som utmärker en känslomässigt mogen person

26 jul, 2023 
Att växa upp med en känslomässigt omogen förälder kan sätta sina spår. Det menar psykologen Lindsey Gibson, som ägnat stor del av sitt yrkesliv att förstå hur det präglar oss som vuxna. I boken Vuxna barn till känslomässigt omogna föräldrar listar hon ett gäng egenskaper som är eftersträvansvärda, när det kommer till att skapa goda relationer med andra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att växa upp i ett hem med känslomässigt omogna eller otillgängliga föräldrar kan sätta djupa spår i ett barn. Det menar psykologen Lindsey Gibson som skrivit boken Vuxna barn till känslomässigt omogna föräldrar, till vilken svenska psykologen Helena Bingham är förordsskribent.

Gibson har ägnat stor del av sitt yrkesliv åt att förstå hur brister i uppväxten påverkar hur vi mår som vuxna, och menar på att det framför allt brukar komma att skapa problem i relationer. I boken berättar hon om det djupt mänskliga i lockelsen till gamla mönster:

”Kom ihåg vad John Bowlby (1979) sa: Alla människor delar den primitiva instinkten att det välbekanta ar tryggt. Om du är uppvuxen med känslomässigt omogna foräldrar känner du kanske en undermedveten dragning till det välbekanta i egocentriska personer som utnyttjar andra.”

Personlighetsdrag som tyder på känslomässig mognad

För att bryta dessa, och för att lyckas skapa nya mönster, och i förlängningen positiva relationer, är det bra att bli medveten om denna osunda dragning. Då kan man börja utmana sig själv att gå emot den.

Annons

Ett steg i rätt riktning kan vara att uppmärksamma vad som faktiskt är sunt, och lära sig känna igen egenskaper hos känslomässigt utvecklade vuxna. Både för att se till att man omger sig med bra personer, men också för att veta vad man själv kan sträva mot att uppnå. Det menar Lindsay Gibson som i sin bok listat drag och vanor som erkänner en sund och mogen vuxen:

De utgår från verkligheten i stället för att bekämpa den

De ser situationer och problem som de är och försöker lösa dem, i stället för att överreagera och fastna i en loop av känslor kring hur saker och ting "borde vara".

De kan känna och tänka på samma gång

Människor med känslomässig mognad kan tänka hyfsat rationellt trots att de är upprörda. De tappar inte heller i lika stor utsträckning förmågan att se saken ur den andras perspektiv, vilket gör att konflikter ofta löses snabbare, eftersom de går att resonera med.

De är konsekventa och därmed pålitliga

En välmående sund vuxen har en stark uppfattning om vilka de själva är, vilket gör att du kan lita på att de är ungefär desamma även om förutsättningar runtomkring dem växlar.

Annons

De tar inte allt personligt

Att ta saker och ting personligt kan vara ett tecken på antingen narcissism eller låg självkänsla, skriver Gibson. Två drag som kan skapa problem i en relation eftersom de får människor att ständigt söka bekräftelse från andra. En känslomässigt mogen person är verklighetsförankrande nog att inte känna sig oälskade för att någon haspat ur sig en groda.

De är respektfulla och ömsesidiga

En sund vuxen behandlar andra människor väl, respekterar gränser, och kan förstå att alla inte tänker som en själv. De känner riktig empati för andra människor, och är inte bara trevliga för att de är intresserade att få sina egna behov uppfyllda. De är villiga att ge mer än de får tillbaka, under en begränsad tid, men låter inte en sådan obalans fortgå en längre tid.

7 saker terapeuter gör när de känner sig ensammaBrand logo
7 saker terapeuter gör när de känner sig ensamma

De kan hålla sig sansade

Människor med kort stubin som förväntar sig att alla ska ratta sig efter deras behov är inget trevligt sällskap. En känslomässigt mogen person kan bli arg, men den försöker ta initiativet till att lösa konflikten och komma över sin ilska så fort som möjligt.

Annons

De talar sanning

Att vara fullständigt uppriktig i alla lägen kan vara svårt för alla. Men när det gäller en känslomässigt mogen person, kan du räkna med att hen är ärlig när det verkligen gäller, eftersom de förstår att sanningsenlighet är grunden för en tillitsfull relation.

De ber om ursäkt

Känslomässigt omogna personer kan också be om ursäkt, men då oftast som en undanflykt snarare än ett faktiskt försök att reparera relationen. Uppriktiga personer ber inte bara om ursäkt, de reflekterar över sina handlingar och förtydligar också hur de vill försöka att bättra sig.

De får dig att känna dig sedd och förstådd

Du kan dela dina innersta känslor och erfarenheter med en känslomässigt mogen person utan att du behöver känna dig konstig. Hen är också duktig på att bekräfta, visa nyfikenhet och intresse på riktigt – inte bara på ett sätt där de vill spegla sig själv i eller genom dig.

De kan trösta och bli tröstade

Lyhörda människor har en instinktiv känsla för närhet och engagemang. Det kommer naturligt för dem att trösta någon som behöver det och de kan också ta emot tröst från någon annan utan att känna sig förminskade.

De är trevliga och kan vara lekfulla

En välmående vuxen kan använda humor och lättsamhet för att lindra stress och stärka bandet till andra människor. Att kunna skratta åt sig själv och med andra speglar en förmåga att släppa lite på kontrollen. Känslomässigt mogna människor är inte alltid glada såklart, men de har lättare att se det positiva och njuta av livet. De blir således trevliga att vara med och ha runt sig.

bokomslag vuxna barn till känslomässigt omogna föräldrar.
Boken släpps den 30 juli genom Akademius Förlag.
Annons