Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Effektivitetsexperten: 6 sätt att vässa ditt fokus och få mer gjort

10 okt, 2022 
AvMarina Nilsson
En tjej som som läser bok och kollar på mobilen
Fylls hemmet av ofärdiga projekt? Kan du inte titta på tv utan att samtidigt rulla på telefonen? Och går det inte längre att läsa färdigt en bok? Här får du proffsråden som vässar ditt fokus !
Annons

Vår mentala koncentrationsförmåga är i fara, men är boven det digitala smörgåsbordet? Eller har det hänt något i din åldrande hjärna som kan förklara varför du tröttnar som ett barn efter en halvtimme, måste hitta något roligare att göra, och sedan är fast i den frustrerande känslan av en massa ofärdiga projekt?

Se också: 6 tips för en mer harmonisk höst

Se 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
Se 6 tips för en mer harmonisk höst

Vässa ditt fokus och få mer gjort

– Det som tröttar oss i livet är inte allt det vi gör, utan allt det vi känner att vi ”borde” göra. Sånt som är påbörjat mentalt men inte avslutat har en tendens att ligga kvar i huvudet och suga energi från oss, förklarar Anna Sjödin, effektivitetskonsult sedan 20 år, som har gjort surdegar och uppskjutarbeteende till sin affärsidé.

Annons

För att förstå hur man kommer tillrätta med problemet med ”alla dessa högar” så måste man först inse hur hjärnan är designad och att koncentrationsproblem många gånger är inbyggt i vårt dna. En gång i tiden har det varit en viktig överlevnadsfaktor för oss människor att svara snabbt på distraktioner. Att reagera på ett prassel i buskarna kan ha inneburit skillnaden mellan liv och död.

Tar 25 minuter att återfå fokus efter avbrott

Problemet är att i dag finns det mer ”prasslande buskar” än någonsin och inga av dem döljer något vilddjur. I stället är plinget i telefonen kanske en rolig kattunge som ditt barnbarn har skickat en film på. Eller så söker du dig självmant till något vattenhål av förströelse: en uppslagen tidning, kanske något gott i kylen, eller ”nu kom visst posten”.

– Problemet med alla dessa mentala mellanlandningar är att det tar sån tid att komma tillbaka till koncentrationen igen, om det nu var något vi skulle göra klart. En del studier säger att det faktiskt tar upp till 25 minuter, beroende på komplexiteten i det vi håller på med, förklarar Anna.

Anna Sjödin
Anna Sjödin har gjort surdegar och uppskjutarbeteende till sin affärsidé. Foto: Rikard Ax/Didacta.

Oordning tröttar

Mastiga projekt som ”gå igenom lådorna efter mammas dödsbo” kan förstås innebära enormt många arbetstimmar och hur många underskattar vi ofta. På samma sätt överskattar vi vad man faktiskt hinner med under en dag. Studier visar att av anställdas åtta timmar är det kanske bara två som de kan styra över helt. Resten är möten, distraktioner och störningar från andra, och sådant finns förstås också i livet som pensionär.

Annons

Resultatet blir då ofta att högarna kanske blir fler och fler, vilket skapar oordning, och det är som sagt väldigt tröttande i sig.

”Kan finnas emotionella faktorer bakom”

– Sen kan det ju finnas emotionella faktorer bakom att man inte blir färdig. Man kanske förhalar planläggningen av ett födelsedagskalas för man tycker att det finns något jobbigt med att fylla år. Eller så man gör inte klart saker, för som pensionär får man ju inte så mycket feedback av andra. När vi arbetar på en arbetsplats så kan jakten på andras bekräftelse vara en viktig drivkraft till att bli klar med saker. Till sist så har vi också olika lätt för att rensa ut och slänga, och svårigheter där bidrar absolut bidrar till att det blir rörigt hemma. ”De där byxorna kan vara bra att han när man målar” kanske man säger. Jaha, men hur ofta målar du?

I sin bok ”Gör det nu” tipsar Anna om strategier som kan göra det lättare att få saker ur händerna, men ett av hennes viktigaste tips är att också att inse att beteendeförändringar av det här slaget faktiskt tar tid. I boken pratar hon om ”de tre T:na”; nämligen Träna, ge saker Tid, och Tålamod.

Annons

– Sänk kraven på dig själv. Mycket av det här bottnar i att människan är lat av naturen och kan vi skjuta upp något så gör vi ofta det!

Här är 6 tips som gör dig mer effektiv:

1. Använd pomodori-metoden för saker som behöver göras

Metoden bygger på att man sätter äggklockan och arbetar fokuserat på en uppgift i 25 minuter och sedan tar en paus på 3-5 minuter, för att därefter upprepa. Varje period av fokuserat arbete kallas för en pomodoro, alltså det italienska ordet för tomat efter den tomatformade äggklockan som Francesco Cirillo använde på 1980-talet när han som universitetsstudent utvecklade den här metoden.

2. Hitta dina bästa timmar

Vi alla har olika tidpunkter under dagen där vi är som mest effektiva. Kanske vet du sedan tidigare att du håller bäst fart på morgonen, eller sena kvällen? Utnyttja den kunskapen och använd ditt dygns mest optimala timmar på bästa sätt.

3. Skriv enpunkts-listor

I stället för att skriva långa listor med vad som behövs göras, så välj ut och skriv ner den allra viktigaste saken för dagen på en post-it-lapp och sätt upp någonstans där du lätt kan se den. Acceptera sedan att du kommer att bli avbruten under dagen, av ditt och datt, men så fort du får chansen så återgår du till din enpunktslista. Tipset kommer från Mattias Ribbing som skrivit boken ”Skärmsmart – 9 hjärnregler för prestation och välmående i en digitaliserad vardag”.

Annons

4. Sluta multimedia-taska

Så kallas det på forskarspråk när man exempelvis tittar på tv och samtidigt kollar sin mejl i den smarta telefonen. Bland ungdomen är beteendet oerhört vanligt, men i takt med större teknikvana även bland seniorer så kryper fenomenet upp i åldrarna. Risken finns att du vänjer dig vid dopaminkicken som kommer av stimuli från flera medier samtidigt och tappar koncentrationsförmågan som krävs för att ”bara” se på film.

5. Förhandla med högarna

Gamla diabilder som ska gås igenom, kläder som borde lagas, tvätt som ska vikas och tidningar som borde plundras på sina bästa recept innan de går till återvinningen? Kom ihåg att du tappar energi av allt som är påbörjat och inte avslutat! Så kan du göra dig av med någon hög? Kanske delegera den till någon annan? Eller förhandla med dig själv att ”den högen ska jag ta hand om på tisdag och innan dess kommer jag inte bry mig om den”, så slipper du drabbas av det energiläckage som alltför många högar innebär.

Annons

6. Satsa på rätt sorts avkoppling

Inget arbete utan regelbundna pauser. Men kom ihåg att man lätt förväxlar vila med belöning. Dopaminkicken du kan få till exempel när du går in en stund på Facebook kan kännas skön, men belöning är inte vila. Det kommer inte att ge dig den avkoppling du behöver, utan faktiskt bara öka känslan av trötthet. Rätt sorts avkoppling är i stället sånt som inte kräver så mycket uppmärksamhet. Ta en kopp te, betrakta småfåglarna på fågelbordet, eller gör några enkla stretchövningar.

Foto: TT, Rikard Ax/Didacta

Annons