Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Starta om din hjärna! 3 tekniker för att sluta älta negativa tankar

03 aug, 2022 
kvinna håller sig för tinningarna och ser besvärad ut
Tre enkla knep som hjälper till att kontrollera överdrivet ältande och negativa tankebankor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Våra hjärnor har till naturen programmerats att tänka negativt. Detta som en överlevnadsmekanism för att undgå faror och hot runtomkring oss. Men när oron eller våra rädslor inte direkt är nödvändiga, eftersom hotet är oundvikligt eller bara finns i våra huvuden – kan det vara dags att försöka bryta negativa tankebanor. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Här har vi tre tekniker som hjälper till att kontrollera överdrivet ältande och negativa tankar. Inspirerade av författaren och multisjuka Eileen Lairds bok Healing Mindset: A Guide to the Mind-Body Connection for People with Autoimmune Disease.

Se också: 4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om enBrand logo
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

1. "Tänk om"-affirmationer

Affirmationer vet många vad det är, och inte sällan hör man olika mindfulness-förespråkare uttrycka vikten av att tänka goda tankar och tala gott om sig själv. Men för många kan det kännas svårt eller inte trovärdigt att säga bra saker till sig själv, då allting känns hopplöst. Ett knep man kan ta till enligt Laird är då i stället "tänk om"-affirmationer. Det vill säga: I stället för att säga "jag är värdefull", säg "tänk om jag är värdefull?", vilket kan kan kännas lättare att ta till sig av.

Annons

2. Öva på att känna tacksamhet

En enkel men livsviktig punkt, enligt Laird, är förmågan att uppskatta det man faktiskt har. Hon förklarar att det kan vara svårt och inte ens önskvärt att helt försöka blockera negativa känslor eller tankar, så länge dessa balanseras upp med positiva tankar och känslor. Pröva därför att skriva upp eller bara tänka på tre saker du tacksam över i ditt liv, varje natt innan du går och lägger dig.

3. Ifrågasätt dina tankar

När de negativa tankarna börjar spira, ifrågasätt dem och försök vända narrativet. Om du, som Laird, lider av ledgångsreumatism exempelvis, och skulle tänka "åh vad hemskt, jag kommer aldrig mer kunna göra det här eller det här", varje gång du känner smärta, så äter situationen lätt upp dig. Det Laird försöker göra i stället är då att tänka "vad gillar jag att göra när jag får så här ont? Vad kan jag göra som brukar få mig på bättre humör?". Att lyckas vara konstruktiv i situationen och agera mot de negativa impulserna menar hon hjälper måendet mycket i det långa loppet.

Källa: MBG Health
Foto: TT

Annons