Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så känner du igen en psykopat på jobbet – 5 tydliga tecken

24 feb, 2021 
Kvinna har videomöte på laptop.
Har du en psykopat till kollega, som gör jobbmötena till en pest? Här är fem sätt en psykopat kommunicerar, som kan avslöja om kollegan i videomötet verkligen är en psykopat – eller bara en svår person.
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Psykopati är inte en diagnos man får, och heller inget enskilt personlighetsdrag – utan en personlighetsstörning. Psykopaten är känd för sin avsaknad av empati och dåliga självkontroll, men har ofta en ytlig charm som kan locka många.

Brittiska studier har visat att strax under en procent av den manliga befolkningen har kan räknas till skaran psykopater. Det finns kvinnliga psykopater också, men de är betydligt färre.

Och psykopater kan finnas överallt i samhället och på alla arbetsplatser, även om det finns forskning som visar att vissa yrken lockar fler psykopater än andra.

Psykopat på jobbet – använder härskartekniker

Under pandemin jobbar många av oss inte på våra vanliga arbetsplatser, och Zoom- eller Teams-möten, videomöten, har blivit ett populärt sätt att ses utan att ses. Du som har upplevt den här typen av möten vet att inte inte riktigt är samma sak som att sitta i samma rum med kollegorna – det är teknik som inte hänger med, bara en kan prata i taget och olika störningar kan göra att man missar ord här och var. Det blir inte det mest naturliga samtalet, helt enkelt.

Annons

Kanske tror du att psykopaten därför får svårare att fortsätta med sitt otrevliga beteende, när vi inte ses i verkliga livet? Då tror du fel. Tyvärr fortsätter psykopaten att vara just psykopat.

– De vill oftare än andra få sin vilja igenom, utövar härskartekniker och pratar bakom ryggen på andra. Särskilt när de känner att något står på spel för dem. De har heller inga problem med att ställa kolleger mot varandra utan att det framstår som aggressivt, säger psykologen Aina Sundt Gullhaugen till norska Dagbladet.

5 sätt psykopaten kommunicerar

Hon och medförfattaren Teri Sakshaug skrev 2019 en forskningsartikel om psykopaters sätt att kommunicera. Här är fem slutsatser de kunde dra:

  1. Psykopaten pratar gärna om makt och dominans, men undviker samtal om de egna relationerna, som sällan är särskilt bra.
  2. De undviker att samtala om jobbiga saker de har varit med om, för att behålla bilden av sig själva som starka individer.
  3. Psykopaten kan uppfattas som motsägelsefull när han pratar om sig själv.
  4. Psykopater pratar ofta osammanhängande, har svårt att hitta ord och byter ofta samtalsämne, samt kan slå fast "sanningar" saker som de inte har tillräcklig kunskap om.
  5. Hur psykopaten pratar om sig själv och reflekterar över moraliska problem kan skifta – beroende på om psykopaten befinner sig i en maktposition eller ej.

På sociala medier använder psykopaten ofta ett annat språk, med hårdare ord och elaka formuleringar, jämfört med vanliga människor.

Misstänker du att du har en psykopat i videomötet? Gullhaugen ger ett oväntat råd: Försök sätta dig in i psykopatens situation.

Annons

Hon menar däremot inte att vi ska låta psykopaten få bete sig hur som helst, och tänka att det inte finns något att göra åt personen.

– I stället bör vi se vad de har upplevt och hur vi kan hjälpa till. Min erfarenhet säger att deras sätt att bete sig grundar sig i försök till psykologisk överlevnad i relationer. Det är därför vi samtidigt som vi ställer krav och sätter gränser för psykopaten måste försöka förstå dem, säger Gullhaugen.

Och något du absolut INTE ska göra: Förlöjliga psykopaten och få honom att tappa ansiktet. Det kan göra psykopatens beteende ännu värre.

Konfrontera psykopaten på jobbet – så gör du

Svenska rättspsykiatrikern och författaren Marianne Kristiansson menar att vi borde vara mer försiktiga med att anklaga personer för att vara psykopater, om vi inte har rätt kunskap och erfarenhet för att bedöma det. Hur en person beter sig i vardagen är nämligen inte tillräckligt för att avgöra om någon är en psykopat eller inte.

Annons

– I arbetslivet kan man känna att personen är verbal, trevlig och någon som i grunden verkar väldigt charmig och rolig. Med tiden kan du märka att personen inte levererar, inte bryr sig om gruppen, manipulerar, slätar över saker och ljuger, säger hon till Expressen.

Hennes tips för att hantera psykopaten är att helt enkelt konfrontera personen, gärna i hop med en chef, och ge konkreta exempel på vad personen gör som är oacceptabelt beteende. Undvik att blanda in känslomässiga perspektiv – de kommer en psykopat inte att ta hänsyn till.

Källa: Dagbladet, Expressen Foto: TT

Annons