Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Här är yrkena som lockar flest psykopater

05 jun, 2018 
AvHanna Carlsson
kvinnlig och manlig bagare
Psykopater är hemlighetsfulla, listiga och de verkar ofta helt normala på utsidan – därför kan det vara svårt att upptäcka dem vid första anblick. Något som de dock har gemensamt är deras val av yrke.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den brittiska psykologen och författaren Kevin Dutton har studerat psykopati i många år. Baserat på sin forskning och en grundlig analys skrev han sedan boken ”The Wisdom of Psychopaths”. I boken har hand bland annat tagit fram en lista över tio yrken som psykopater är mest benägna att jobba inom.

Läs också: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Något som yrkena har gemensamt? Makt. Här är hela topp 10-listan:

10. Stadstjänsteman

Psykopater vill ofta ha makt och kontroll – något som går att få som stadstjänsteman. I historien har det förekommit fall då regeringen anställde psykopater med syfte att hantera vissa problem. Vid kriser kan en psykopat nämligen upprätthålla ordning. Detta för att de har svårt att känna medkänsla för andra och inte heller har problem med moraliska koder.

9. Kock

Att arbeta som kock är också ett populärt val – och inte för att de har enkel åtkomst till knivar och eld. Psykopater är nämligen extremt stresståliga och de trivs i kaos. Det är även ett yrke som kräver många och långa dagar i en oftast intensiv atmosfär. Perfekt arbetsbeskrivning för en psykopat.

Annons

8. Präst

Man skulle kunna tänka sig att alla människor som jobbar med religion besitter goda egenskaper som vänlighet och hjälpsamhet. Men det är inte alltid fallet. En av huvudorsakerna att psykopater väljer detta yrke är att religiösa organisationer kan göra ens egna och andra människors handlingar lagliga. Det är också lättare att få information för utpressning och att manipulera människor i religionens namn.

Läs också: Är din kollega en psykopat? Här är 5 tydliga tecken

7. Polis

När det gäller detta yrke handlar det mer om vilka uppgifter man jobbar med. Poliser som deltar i razzior eller de som arbetar i farliga områden är mer benägna att vara psykopater. Detta beror på att psykopater vet hur man ska vara lugn i farliga eller stressiga situationer. De tycker helt enkelt om att vara nära dåliga situationer.

6. Journalist

Karaktärsdrag som charm, fräckhet och beslutsamhet kan vara bra drag i det journalistiska yrket. Att dessutom få se sitt namn under en ny artikel varje dag kan omvandla även de mest blygsamma människor till lite egocentriska. Det är ett yrke som kräver att du är konkurrenskraftig och strävar efter att vara bäst. En arbetsmiljö som en psykopat trivs i.

Annons

5. Kirurg

En studie som gjordes av Royal College of Physicians visade att kirurger är mer benägna till psykopati än andra läkare. Anledningen till detta kan vara att kirurger, oftare än andra läkare, måste fatta snabba och svåra beslut som kan strida mot den moraliska koden. De måste vara lugna i även de mest intensiva situationerna – något som psykopater är bra på att behärska.

4. Säljare

I boken ”Working with Monsters: How to identify and protect yourself from the workplace psychopath” säger författaren att ha en psykopat i ett lag kan leda till en betydande ökning av försäljningen. Tack vare att de är säkra, charmiga och har en förmåga att manipulera är psykopater de bästa säljarna. De älskar tävling och de slår enkelt sina rivaler. För vissa arbetsgivare är det precis vad de vill ha. Men i ett långsiktigt perspektiv förlorar sådana människor förtroende hos kunderna.

Läs också: Psykopaten – ett monster i charmig förpackning

3. Programledare

Denna typ av karriär är populär eftersom att arbeta som programledare på TV eller radio kräver att du är lugn framför en stor publik. Att ha kvaliteter som narcissism och charm är användbart i detta yrke och hjälper psykopaterna att ta sig vidare i sin karriär i en snabb takt.

Annons

2. Advokat

Om du såg filmen ”Djävulens advokat” vet du att advokatyrket är ett riktigt stressigt jobb som kräver en stor mängd charm, talförmåga och förmågan att göra moraliskt dåliga val. Enligt en psykolog borde en framgångsrik advokat kunna ljuga, gömma sina känslor och inte uppmärksamma sitt samvete.

1. VD

Psykopater mår bra när de är under stress. De skapar ofta kaos som gör att de kan se bättre ut i andras ögon och slå sina rivaler. Många psykopater använder denna metod för att klättra på karriärstegen. Detta tillsammans med makten man besitter i rollen som VD gör att det är den mest önskade karriären för en psykopat.

Yrken som INTE lockar psykopater

Bland de yrken som är minst populära bland psykopater kan man bland annat hitta: vårdbiträde, sjuksköterska, psykolog, lärare och doktor. Alltså arbeten som handlar om att ta hand om andra människor.

Läs också: Är du en psykopat? Här har du svaret!

Annons