Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen: Psykopater och narcissister är oftare nattugglor

11 mar, 2020 
Kvinna som är psykopat kollar på dator i natten
Studier visar att narcissister och psykopater oftare nattugglor. Frågan är om de har blivit nattugglor för att det passar deras personlighetsdrag eller om de är födda sådana, och har det i generna?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Visste du att vi är mer benägna att agera oetiskt i ett rum med dämpad belysning jämfört med i ett rum där det är ljust? Som att vi känner oss lite extra skyddade av mörkret. Eller som att våra sämre sidor inte syns lika bra när det blir lite mer dunkelt.

Vi är faktiskt också, enligt studier, mest etiska och moraliska i början av dagen, och ju senare på dagen det blir, desto mer omoraliska kan vi tänka oss att vara. Som att omdömet grumlas lite på vägen, ju längre vi har varit vakna.

Men då är frågan – är nattugglor, alltså människor som som trivs bäst samt är mest produktiva och kreativa på kvällstid, mer oetiska generellt? Det bestämde sig några forskare att titta närmre på, skriver psykolog Melissa Burkley hos Psychology Today.

Forskarna bestämde sig för att titta på studier kring de tre personligheterna: narcissister, psykopater och machiavellistiska människor. Alla tre personlighetstyper som tenderar att vara manipulativa, egocentriska och ha svårt att ta hänsyn till hur deras handlingar påverkar andra. Personligheter som i vissa fall kan vara farliga och inte dra sig för att vara oetiska.

Annons

Sedan jämförde forskarna studier på personlighetstyperna med studier kring om vi är kvällsmänniskor eller morgonmänniskor beroende på vad vi fått med oss i vårt DNA. Alltså vilken tid vi föredrar, av främst genetiska skäl.

Anledningen till att man ville jämföra personlighetstyperna med dragen hos morgon- och kvällsmänniskor var att man ville se dels om de var kvällsmänniskor, plus att man ville se om det i så fall vara av genetiska skäl eller om det var för att det var lättare att vara oetisk i mörkret och att de därför valde att bli nattugglor.

Det man kom fram till var att de här tre personlighetstyperna i betydligt större utsträckning var kvällsmänniskor. Man såg också att de som hade mörkast drag bland dem i större utsträckning föredrog sena kvällar och nätter.

Nu spekulerar forskare i att det här har att göra med evolution. Att människor med de här personlighetsdragen har utvecklats till att bli nattugglor, just för att kvällen passar deras personligheter bäst. Men om det faktiskt är så är inte fastställt. Det kan ju faktiskt lika gärna vara så att de föredrar sena kvällar av andra orsaker, att det inte sitter i generna.

Melissa Burkley poängterar också att alla nattugglor absolut inte är psykopater eller narcissister eller tvärt om!

LÄS MER:

Psykologen: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Här är yrkena som lockar flest psykopater

Så blir du manipulerad att älska en psykopat – experten förklarar

7 enkla metoder för att hantera en narcissist

Annons