Därför är det så svårt att lämna en psykopat

Kvinna hotas av man

Pia levde lycklig med sina fyra barn, arbetade som frisör, var gärna ute med vännerna och ledde pass på gymmet. Tills dagen HAN kom in i hennes liv. Han uppvaktade henne på ett sätt hon aldrig varit i närheten av – och bröt ner henne på ett sätt varken hon eller någon annan trodde var möjligt. Hennes historia är fruktansvärd – men den inger också hopp. Läs hela vår intervju med Pia här.

Vem VARFÖR lämnar man inte någon som behandlar en så illa? Här ger Pia sin förklaring till vad som egentligen händer när man hamnar i klorna på en psykopat – och varningstecken att vara uppmärksam på. Hon tipsar också om viktiga saker att tänka på för att inte riskera att dras in i fällan.

Människor med uttalade psykopatiska drag styrs helt av sina egna behov och vad de vinner på. De är narcissister som manipulerar och utnyttjar och bryr sig inte om konsekvenserna av det egna beteendet. Många tror att man aldrig skulle göra gå i den här fällan, men tyvärr gör de det ändå. Här är nio anledningar till varför:

Kärleken – och passionen – är så stark

Men varven av förtryck får han dig att känna dig uppvaktad, utvald och speciell. För att hålla kvar de kickarna och den känslan är man beredd att utstå det mesta.

Pias råd: Träffar du någon som verkar vara för bra för att vara sann, så är han nog det. Går det lite för snabbt? Är uppvaktningen lite för överdådig? Lyssna på din magkänsla innan relationen går för långt.

Ditt liv med honom blir normalt

Sakta flyttar man sina egna gränser och anpassar sig till det fysiska och psykiska våldet till den grad att det börjar kännas normalt. Av ren överlevnadsinstinkt försvarar man förhållandet och glömmer hur det är att leva i en ”vanlig” relation.

– Jag hade själv en vän som upplevde en liknande relation några år tidigare. Jag kunde inte för mitt liv begripa varför hon stannade kvar. ”Är hon dum i huvudet på riktigt?” tänkte jag, säger Pia.

Pias råd: Agera direkt. Gå vid första slaget eller om du känner minska tvekan för hur han behandlar dig.

Du tror att du ska kunna förändra honom

I en destruktiv relation binds ”traumatiska band”, ungefär som vid Stockholmssyndromet. De flesta av punkterna här ovan och nedan är en del av den processen. Men en stor och viktig del är hur han spelar på dina känslor när han växlar mellan våld och värme. Situationen förstärks också av att de här männen ofta söker sig till kvinnor som har stor empatisk ådra och mycket kärlek att ge. Moderskänslorna får en att hoppas att man kan hjälpa dem att bli mer empatiska.

Pias råd: Hoppet är så starkt att du ser förbi alla varningssignaler. Men det går aldrig att förändra en psykopat. De är svårt att acceptera, men du måste.

Du tror inte längre att du är värd någonting eller inte klarar dig utan honom

En psykopat bryter gradvis ner din självkänsla. Pia trodde inte att hon skulle klara sig själv, att hon inte var värd annat. För det hade han ju sagt, om och om igen.

Pias råd: När du väl är på andra sidan gäller det att återuppbygga ditt liv och din självkänsla. Skaffa nya vanor: byt affär att handla i, köp nya underkläder, nya sängkläder, gå en ny väg till jobbet. Kan man flytta så kan det vara en bra idé.

Han tar över din identitet

Processen kallas internalisering: hans tankar, värderingar och reaktionssätt införlivas med dina och till sist har du förändrat den du är.

– Han indoktrinerade mig. Jag litade inte mina egna känslor. Jag blev också som honom; jag ändrade beteende, bytte klädstil och blev skrytsam, berättar Pia.

Pias råd: Ändra aldrig på dina grundvärderingar för någon annan. Behåll kontrollen över ditt eget liv. Se till att ha privata lösenord, öppna din egen post och så vidare.

Han river upp ditt sociala nätverk

Sakta isoleras du från omvärlden. Han pratar illa om din familj och dina vänner, vissa tycker han det är rent olämpligt att du umgås med. Ni kan sällan umgås eller prata helt ifred. Är du ute på egna nöjen hämtar han alltid dig först av alla.

Pias råd: Värna om ett eget socialt liv. Se kunna träffa och prata med dina vänner ostört.

Han förstör din ekonomi

Ekonomiskt förtryck är oerhört kraftfullt. När Pia lämnat sin sambo stod hon på bar backe. Hon hade inte jobbat på flera år och hade efter hot skrivit över alla sina tillgångar på honom. Huset stod på honom och med de förutsättningar hon hade var hon inte berättigad att söka lägenhet.

Pias råd: Ha alltid ett eget kontokort, och ge honom inte för mycket insyn i och tillgång till dina privata tillgångar.

Skulden och skammen

När man har gått över sina egna gränser så många gånger han man ofta utsatts för oerhört förnedrande saker, och det kan vara jobbigt att erkänna både att det hänt och att man accepterat det. Skulden är också mångbottnad eftersom han dessutom får dig att tro att det är ditt fel att han reagerar som han gör.

Pias råd: Det är oerhört svårt, för berättar du för någon annan hur ni egentligen har det blir det en uttalad sanning. Men att sätta ord på det kan vara både en ögonöppnare för dig själv, samtidigt som det definitivt kommer få din omgivning att agera för att hjälpa dig.

Han hotar dig

Man är livrädd för vad som händer om man lämnar. Han hotar att skada dig, dina nära och kära – men också sig själv. Pia oroade sig ofta mer för honom än för sig själv.

– Han älskade att sätta skräck i mig. ”Jag vill att du ska bli hysterisk” sade han.

Pias råd: Har det gått för långt är det nästan omöjligt att lämna själv, man har ingen insikt. Man måste få hjälp att bli utlyft.

Vad kan man göra för att hjälpa någon man misstänker har träffat en psykopat?

Försök ta upp det försiktigt med din vän, luska i hur de har det. Kanske väntar din vän bara på att någon ska upptäcka det. Men det är viktigt att veta att man måste komma till en viss egen insikt för att kunna lämna en psykopat.

Om man är utsatt själv – vad finns det för hjälp att få?

Ta hjälp av andra – både ditt eget nätverk och professionell hjälp. Först och främst kan man vända sig till kvinnojourer, socialtjänsten och psykiatrin, om man har psykiska besvär. Men det finns faktiskt män som förstår att de har ett problem, då kan manscentrum vara till hjälp.

Pia Johansson och Anna Carsall

Anna Carsall och Pia Johansson (th) har skrivit boken För ditt eget bästa (länk till butik), om att leva med en psykopat.

Foto: Viktoria Davidsson

Läs mer:

Pia levde med en psykopat – nu vill hon hjälpa andra kvinnor

Psykopat, narcissist eller sociopat? Här är de viktiga skillnaderna

Tecknen: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Utvald läsning