Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

Vi i villa och Nina Nyström

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

0:55

Efter reklamen: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner

(0:55)

Slå på ljud

Svenska relationsserier

I en tid av oro vänder vi oss gärna till igenkänning och humor för tröst. Som av en slump har många svenska relationsdraman och komedier premiär under våren, exempelvis Dag för dag, Harmonica, Lust, Vi i villa och en ny säsong av Udda veckor. Tips för tv-kvällen!

Här är nya komediserien om svenska kvinnor över 40 och deras längtan efter bra sex

Koll i kris

bok koll i kris

En bok vars kunskaper man hoppas aldrig få bruk för. Krisberedskap för alla: en handbok för dig som inte är prepper hjälper dig att på ett enkelt och lättfattligt sätt öka din kunskap utan att du behöver investera tid, kraft och pengar på saker du inte behöver. Här finns dessutom tips på mentala strategier för olika scenarier, och känslan av att vara påläst och förberedd kan vara värdefull för välmåendet. Boken släpptes i slutet av förra året, men känns tyvärr mer aktuell än någonsin. Cirkapris 229 kr.

Vi ligger mindre

Nya studier visar att vi inte har lika mycket sex idag jämfört med vad vi hade för några år sedan. Det här beror, enligt forskarna, exempelvis på att det pratas mer om onani och att det finns så stor tillgång till sexleksaker med mera, som kan göra att fler väljer att njuta på egen hand. Andra anledningar är vår stressiga vardag – och att vi ofta väljer en stund med mobilen framför sex.

Lev längre med ”bra nog”

kvinna i hängmatta

Mer tid för njutning – och att ducka kravet på perfektion i tillvaron. Det kan hjälpa oss att förlänga livet med över ett decennium, menar professorn och läkaren Bertil Marklund. I podden Så lever du längre listar han faktorer som påverkar vår livslängd. Och bland punkter som sömn och vardagsmotion finns alltså även kloka tips som att sänka ribban, ta sig tid att göra ingenting och sålla hårt när det blir för mycket. Tänkvärt!

10 minuters träning om dagen räcker långt

Så lite pulshöjande aktivitet räcker nämligen per dag för att få stora hälsofördelar. En viktig påminnelse när motivationen brister.

Foto: TT