Nya sextrenderna i spår av pandemin

par som har sex
Lista: De hetaste hälsotrenderna för 2022
1:35

Efter reklamen: Lista: De hetaste hälsotrenderna för 2022

(1:35)

Slå på ljud

Tvärtemot vad många tror så har den sexuella aktiviteten generellt minskat under pandemin. Det befäster en färsk studie i The Guardian. Något som däremot har ökat är försäljningen av sexleksaker. I början av pandemin kunde RFSU meddela att försäljningen av sexleksaker i deras webbutik ökat med 40 procent på en månad.

Mer väntat är att nätsexet har ökat lavinartat. Det beror delvis på sextech-branschens framfart men även att folk förändrat sina internetvanor under pandemin. Något som psykoterapeuten och sexologen Malin Drevstam ser på med oro, enligt Aftonbladet.

– Jag ser otroliga möjligheter men också faror. Vi kan få en övertro på tekniska hjälpmedel som en enkel lösning, en quick fix, på sådant som egentligen handlar mer om behov av tid och medveten uppmärksamhet i kroppen. Men jag kan också se att många som inte vågar närma sig det sexuella kan utforska vad de gillar och hur de fungerar på egen hand – ett utforskande i egen takt men med hjälp av teknik och digitala hjälpmedel, säger Malin Drevstam till Aftonbladet.

Lugnare livstempo ger bättre sex

Men hon ser också fördelar med de livsförändringar pandemin fört med sig. Att vi blivit mer flexibla i arbetslivet kan leda till en mer balanserad tillvaro och därmed bättre kärleksrelationer.

– Jag tror att det är många som har fått syn på sig själva och sina behov under pandemin och insett hur mycket lugnare tillvaro de egentligen mår bra av att ha. Så jag tror att många har gjort eller kommer göra livsförändringar som kommer gynna sexlivet som sekundär effekt. Om vi lyssnar på vad vi själva behöver och har balans i livet har vi mer energi att ge, till exempel i en relation.

Precis som vid sex med en partner hänger onani ihop med hur du mår och omvärlden ser ut. Enligt, en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av företaget Lelo, onanerade svenskarna 22 procent mindre under förra året.

– Att onanera kräver ju att du ska vara ifred och det är svårt om den andra partnern är hemma eller barnen inte är i skolan. Även oro och stress gör att de flesta onanerar mindre.

Foto: TT

Källa: Aftonbladet

Utvald läsning