Lev 12 år längre och njut mer – med läkarens enkla knep

lycklig äldre kvinna
7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl
1:41

Efter reklamen: 7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl

(1:41)

Slå på ljud

Stress är ett av dagens största folkhälsoproblem. Det får oss att må dåligt i vardagen, skyndar på vårt åldrande och i värsta fall, förkortar livet. Men, tyvärr är det inte alltid så lätt att ducka stressiga perioder. Då kan det åtminstone vara bra att påminnas om att så länge du ser till att väga upp med återhämtning emellan kan du balansera ut det hyfsat.

Lär du dig att varva ner på ett bra sätt kan du förlänga livet med mellan åtta och tolv år. Det menar Bertil Marklund, läkare och tidigare professor i allmänmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet, som gör podden Så lever du längre.

– Stress gör att inflammationer i kroppen ökar. När man har en hög inflammation i kroppen så tär det på alla organ, sjukdomarna kommer snabbt och hela kroppen åldras snabbt, förklarar han i Aftonbladet.

Stresshormonerna leder nämligen till att blodtrycket höjs, pulsen går upp och blodfettet och blodsockret ökar. Alla det här leder till ökad inflammation i kroppen och med det höjs också risken för till exempel hjärtinfarkt, stroke, diabetes och cancer.

Men återhämtning minskar stressen och då minskar inflammationer i kroppen. I bästa fall kan vi leva upp till tolv år längre, säger Bertil Marklund.

Upplevelsen av stress och sättet att hantera stress skiljer sig åt otroligt mycket mellan olika människor.

”Det är inte hur man har det utan hur man tar det” säger Bertil Marklund.

I Aftonbladet tipsar han om nycklarna som kan vända processen, och det är bland annat vardagsmotion, sömn och mer tid för njutning i livet – och inte minst att ducka kravet på perfektion i tillvaron.

Viktigaste faktorerna för ett länge och hälsosammare liv

1. Vardagsmotion

Motion är ett fantastisk sätt att hantera stress och boosta sin hälsa. Satsa på minst 7 500 steg om dagen.

2. Sömn

Satsa på minst sju timmars sömn för att ge kroppen chans att återhämta och reparera sig efter dagen.

3. Andas rätt

Tänk på hur du andas. Andas djupt ner i magen, inte bara uppe i bröstkorgen utan med hela magen. Det sänker stressen.

4. Ta dig tid att bara vara

Träna på att bara vara i nuet, utan att titta vare sig bakåt eller framåt. Bakåtblickar blir ofta ältande och framåtblickar skapar ofta stress och oro. Naturen är den mest optimala platsen för att hitta den rätta känslan.

5. Gör saker du tycker om

Fyll ditt liv med sådant som får dig att må bra. ”När du har en känsla av att du har trevligt så minskar stressen. Många pratar om husdjur och jag tycker nästan det är värt en rubrik i sig.” säger Bertil Marklund.

6. Skapa kontroll

Ta kontroll över alla tankar som far runt i huvudet och ökar på känslan av stress. Skriv ner dina tankar på att-göra-listor. Det rensar skallen och skapar en känsla av åstadkommande och kontroll när man stryker.

7. Ta en timeout ibland

Börja det bli för mycket? Gör dig onåbar under en tid och fokusera bara på det som är viktigt på riktigt.

8. Satsa på bra nog

Många skapar onödig stress genom att lägga ribban för högt. Det kan gälla allt från hur det ska se ut i hemmet till hur man utför arbetsuppgifter. Lagom bra räcker ofta väldigt långt. ”Att göra allt perfekt har ett alldeles för högt pris.” säger Bertil Marklund – och vi kan inte nog poängtera vikten av den här punkten.

Foto: TT

Utvald läsning