Lust – ny serie om svenska kvinnor över 40 och jakten på bra sex

Bild från serien. Alla är förvånade på en uppfart.

I huvudrollerna i Lust ser vi Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga som spelar Anette, Nadia, Ellen och Martina, som har alla varit vänner sedan de var barn.

När Anette, numera utredare på Hälsomyndigheten, tar sig an en undersökning under den lite annorlunda parollen ”Sex är en motorväg till hälsa” blir de nyfikna. De frågar sig: påverkar bra sex – eller snarare bristen på det – hälsan för svenska kvinnor över 40? När ersattes passion med schemalagt torsdagssex?

Ett ämne och en ingång som såklart vi också blev nyfikna på, så vi haffade huvudrollsinnehavarna för några frågor om serien i allmänhet och lust och livspussel efter 40 i synnerhet.

– Det är en serie jag har saknat. Jag vill se kvinnor gå före och inspireras. Vi breddar vägen genom att ge ytterligare några infallsvinklar. Ju svartare världen ter sig ju viktigare är det att få ljusglimtar och för mig är Lust en sådan. Jag skrattar högt rakt ut! menar Julia Dufvenius.

Gänget i Lust

En härlig historia om kvinnlig vänskap 40+!

Robert Eldrim

Skådisarna i Lust om sex och livspussel efter 40

De har gott om egna erfarenheter inom ämnet lust och livspussel efter 40:

– Lust är individuellt och vill du ha en glad partner i sängen så ska du se till att lasta av denne halva ansvaret över livspusslet. Då blir det åka av. Lust kommer av att känna sig bekräftad så förspelet börjar ju redan vid disken. Själv tycker jag att lusten ökat i takt med självförtroendet. Allt blir roligare och lustfylldare när man kan ta för sig mer och garva lite åt sig själv och sin partner. Att allt inte behöver vara så perfekt, säger Elin Klinga.

Ja, att livspusslet 40+(och i många fall redan vid 30+) oftare innefattar sömnbrist, hårt arbete och att sätta sina egna behov åt sidan än om himlastormande romantik är de rörande överens om.

– Det är ju givet att det är för mycket att få ihop i medelåldern med barn, äktenskap, arbetsliv och åldrande föräldrar. Stress är inte ett afrodisiakum precis… säger Sofia Helin.

– Pusslet är jäkligt svårt att lägga! Det fattas alltid några bitar, instämmer Anja Lundqvist.

Se trailern för Lust:

Berätta om era karaktärer och deras utmaningar?

Elin Klinga om Martina:

– Martina har inga utmaningar. Hon kan allt redan, har sett allt och provat allt före alla andra. Är lite smartare än alla andra och definitivt snyggare och sexigare. Därför är det lite överraskande, för henne, när livet ter sig som att omgivningen inte fattat det ännu.

Anja Lundqvist om Nadia:

– Nadia är en karriärist och tävlingsmänniska. Hon jobbar inom reklambranschen. Nadia ser sig själv som en som har koll på läget och är ”inne”. En som bollar tre barn, man, villa och karriär lätt som en plätt. Eller...? Njae, på jobbet känner hon sig hotad av yngre förmågor och hemma håller hon på att bli GALEN på sin PK-man och sönerna som lämnar punghår i duschen. Nadia är en bomb som väntar på att explodera.

Få tillbaka sexlusten i klimakteriet – expertens bästa råd

Julia Dufvenius om Ellen:

– Ellen är en livsnjutande bilförsäljare. Hon är lösningsorienterad och tycker mer om siffror än allmänbildning. Älskar fart. Livet är fullt av möjligheter, och dem tar hon. Hennes största tillgång och utmaning är att hon är impulsiv och orädd för att prova nya saker. Konsekvenser är inget hon räknar med. Problem är till för att lösas.

Sofia Helin om Anette:

– Anette är statistiker och utredare på Hälsomyndigheten. Anette vill vara snäll, duktig och omtyckt men inte själv vara så mycket i fokus. Hon tar ansvar för allt och alla och har därför svårt att veta vad hon själv vill, vad hon har lust med.

En sexlös relation – håller det i längden? Experten svarar

Bästa tipsen för att hitta glöden igen efter 40

Man undrar ju – vad skulle din rollfigur ge som bästa tips för att hitta tillbaka till glöden?

Huvudrollsinnehavarna i Lust.

Huvudrollsinnehavarna i Lust.

Sofia/Anette:

– Säg högt för dig själv så fort du börjar oroa dig för saker som egentligen inte är särskilt viktiga; DET GÖÖÖR INGENTING!

Julia/Ellen:

– Hon har aldrig tappat den, men ett generellt tips från Ellen: Skaffa aldrig barn! Har du redan gjort det så sälj dem på blocket eller sluta gnäll!

Elin/Martina:

– Oj, det tipset törs inte ens jag se i skrift! Hon tror på att förinta innan man kan bygga på nytt. Men hon är mycket konventionellare än hon vet om. Själv skulle jag säga; fantisera mer om din partner, dejta varandra på nytt, skippa porren och kasta er över varann lite var som helst!

Anja/Nadia:

– Gör upp ett sexschema med din partner och ha sex t.ex. varannan torsdag! Det är det råd Nadia ger. Men om det funkar så bra, ja, det är en helt annan femma?!

Lust har premiär den 18 mars på HBO Max och består av åtta avsnitt. För regi står Ella Lemhagen.

Foto: HBO Max/Robert Eldrim

Utvald läsning