RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Behöver din relation en sömn-skilsmässa?

10 apr, 2018 
AvHanna Carlsson
Därför kan det vara bra att ta ut en sömn-skilsmässa.
Är varje natt en kamp om täcket? Hålls du vaken av att någon snarkar? Kommer du inte ens ihåg senaste gången du fick en god natts sömn? Då kanske det är dags att ta ut skilsmässa i sovrummet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I filmer ser det alltid härligt och romantiskt ut att sova ihop. Men låt oss vara ärliga – verkligheten ser inte alltid ut så. Olika sovrutiner, någon som fryser samtidigt som den andra upplever tropisk värme eller kanske är någon av er en storsnarkare? Nu provar allt fler par på en sömn-skilsmässa.

Och vad är då en sömn-skilsmässa? Enkelt uttryckt betyder det att du väljer att sova i en annan säng eller i ett annat rum än din partner. Detta för att ni båda ska kunna sova gott i en miljö som passar era egna behov bäst.

En studie på 3000 amerikaner visar att ungefär 31 procent var positiva till att ta ut sömn-skilsmässan. Även om man älskar sin partner kan det finnas en rad anledningar till att man inte vill sova ihop.

Är du nyfiken på idén om att sova separat men är rädd för att närheten försvinner om ni inte sover ihop? En god natts sömn gör att du blir på bättre humör, känner dig mindre stressad och att du presterar bättre. Något som i slutändan även kan gynna er relation.

Här är parterapeuten Tamara Greens bästa tips för hur du föreslår en sömn-skilsmässa för din partner:

  • Placera inte skulden på din partner – hänvisa istället till hur er nuvarande sovsituation har en negativ inverkan på er båda.
  • Föreslå att ni borde sova separat. Säg något i stil med ”Jag undrar om du är öppen för att försöka testa något som kan gynna oss båda. Jag tar bara upp detta för att jag bryr mig om dig, vår relation och att vi båda ska kunna sova så bra som möjligt.”
  • Om din partner är öppen för idén – var noga med att prata om alla frågor och känslor som kan tänkas dyka upp längst vägen.
  • Slutligen: Om ni bestämmer er för en sömn-skilsmässa, se till att era vakna timmar tillsammans spenderas på ett meningsfullt sätt. Planera in tid tillsammans bara ni två. Lägg undan mobiltelefonerna och njut av varandras närhet.

Källa: Health   Foto: IBL/Shutterstock

Läs mer:

Ny studie: Sömnbrist påverkar kvinnor mer än män

8 saker som händer i kroppen när du sover för lite

Enkla testet som visar hur mycket sömnbrist du har

Annons