Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

01 jul, 2022 
kvinna njuter på balkong
Livet går i 100 knyck och vi missar att både njuta av omgivningen och ta viktiga vilostopp – känner du igen dig? Hur blir man bättre på att fokusera på nuet istället för att hela tiden tänka på nästa steg? Lösningen heter acceptans, avdramatisering – och närvaroträning, menar mindfulnessexperten Magnus Fridh.
Annons
VIDEO: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
VIDEO: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

För 10-15 år sedan gick det nästan inflation i uttrycket ”mindfulness”. På varje nattygsbord låg en liten bok som påminde oss om att leva i nuet. Det var nästan som att mindfulness var lösningen på allt. Sedan boomade sociala medier, tempot skruvades upp ytterligare och vi glömde av oss lite. Eller, ganska mycket. Tills vi plötsligt står där och inser att vi lever alla andras – filtrerade – liv, och inte är särskilt närvarande i vårt eget.

Men trots att vi alla drömmer om mer närvaro i livet jagar vi istället snabba kickar och lösningar. Multitaskande premieras, trots att vi egentligen vet att vi uppnår mer av att vara fullt ut närvarande och fokuserade på jobbet när vi är där, och ge familj och vänner vår fulla uppmärksamhet när vi är lediga. Men det är lättare sagt än gjort att inte fundera på det där jobbmailet när läggningen drar ut på tiden.

Annons

Fokusera på en sak i taget

Hur blir man egentligen bättre på att fokusera på en sak i taget och det vi faktiskt har runt oss istället för att hela tiden tänka på nästa steg?

Svaret stavas, precis som tidigare; mindfulness. Men synsättet på mindfulness har ändrats oerhört mycket de senaste åren, menar yoga- och meditationsläraren Magnus Fridh. Från att ha varit både marginaliserat och vagt, tätt kopplat till buddhismen har metoderna med åren prövats och filtrerats genom modern forskning – och utvecklats till att bli mycket hjälpfulla och lättare tillgängliga även för den stressade nutidsmänniskan – som så väl behöver dem.

SE OCKSÅ: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressenBrand logo
SE OCKSÅ: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

Vanliga fällor i vardagen

Vad är den största utmaningen för att kunna vara i nuet och hitta lyckan i vardagen? Vilka fällor är det som stjälper oss?

Annons

Det är det vi själva som gör, menar Magnus.

– Vi är så fokuserade på vår egen lycka. Men vi missar att den grundläggande lyckan är att förstå att man är en viktigt del i en kontext. Att allt existerar i ett orsak- och verkanförhållande. Vi ställer oss i vägen istället för att stå bredvid och hjälpa oss själva.

Acceptans är en viktig nyckel

Mycket handlar också om acceptans, att omfamna omständigheterna, även de jobbiga – samt att lära sig avdramatisera stress och oro.

– Du kommer inte kunna eliminera all stress. Stress finns alltid där, även för yogisar och mindfulnessmänniskor. Och vet du vad som ger ditt liv mening förstår du också att det måste få finnas motstånd på vägen. Det är bara en hjältesaga att vi ska vara starka genom allt. Att leva genom uttrycket ”falling to pieces without falling apart” har gjort mig starkare. Det funkar bättre än att klänga mig fast vid principer eller en viss identitet som skulle vara jag själv. Jag tror inte på en sådan soliditet i vardagen.

Annons

– Det finns ett ord som är väldigt bra motmedel mot stress, och det är jämnmod – att vara den samma i motgång som i medgång.

Det behöver varken vara komplicerat och tidsödande att bli mer närvarande i nuet. Men inget kommer gratis, inte ens för ”generation quickfix”. Man måste öva.

– Det är en träningssak, och det bästa sättet ÄR genom klassisk meditation, där är mindfulness ett givet inslag. Den träningen för sedan med sig tekniker som du kan ha stor nytta av i vardagen – en informell mindfulness, en attityd som läggs som ett raster på det du gör.

– Jag tror inte på spontan mindfulness. Vissa tror att man kan sätta sig på en bänk och vänta på att känslan ska infinna sig. Men jag tänker inte vänta på den bänken. Orkestern i din hjärna spelar efter en dirigent, och den framkallar du själv i ditt sinne, säger Magnus.

Magnus Fridh
Magnus Fridh är yoga- och meditationslärare.

Men MÅSTE man meditera?

– Chanserna till mindfulness ökar om du tränar på det genom exempelvis en klass eller en app. Kan du inte hålla kvar ditt sinne i närvaro mer än ett par sekunder så kommer det vara svårt att hitta närvaro i vardagen. Sinnet kommer vandra och orkestern kommer spela precis det den önskar, när den önskar.

Annons

För en agiterande multitaskande människa som springer framåt lär det dock bli väldigt svårt att göra ett avbrott och bara sätta sig med benen i kors, det är Magnus fullt medveten om. För att lyckas måste man hitta sin intention. Varför lockas du ens av mindfulness? Kanske har du tappat kontakten med det som gör dig till en bra partner, förälder eller vän, eller att du är hopplöst stressad jämt. Då är det din intention och det kommer att katalysera din träning. Vet du inte varför du gör det är det svårt att hålla vanan och nå framgång.

Och lägg ribban lågt. Sikta på 3x10 minuters meditation i veckan. Semestern är ett utmärkt läge att sätta vanan, se sedan till att vika en plats i schemat åt det i vardagen, så ökar chansen att den härliga semesterkänslan kan hänga sig kvar lite längre.

Magnus tipsar: Lär dig avdramatisera stress och oro

Först och främst, fokusera på andetaget. Välkomna känslorna, även de av stress och oro. Avdramatisera flödet av tankar och känslor och låt dig själv vistas längre mellan stimuli och respons, alltså innan du väljer hur du ska agera på dina känslor och det som händer i ditt liv. Den ytan kan vi förstora enormt mycket. Saker kommer och går och om du låter det vara så utan att rycka i det kommer det tids nog att försvinna av sig själv. Det är väldigt fint, och då förstår du att du inte kommer att gå sönder av det som drabbar dig.

Foto: TT

Annons