Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Micael Dahlen: ”Vi behöver siffervaccinera oss”

24 jan, 2023 
AvPetra Olander
Micael Dahlen och en kvinna som skriver siffror
Aldrig har vi haft så mycket siffror omkring oss som nu och de påverkar oss mycket mer än vi tror, både hur vi mår och rent fysiskt presterar.
– Vi behöver siffervaccinera oss, säger Micael Dahlen – ekonom, lyckoforskare och författare till boken Sifferdjur.
Annons

De mäter, väger, visar på ökning, minskning, ger oss trender och statistik. Redan vid morgonkaffet översköljs vi av siffrorna; antalet nysmittade i pandemin, konjunkturens utveckling, betyg på nya biofilmerna och så fortsätter det hela dagen lång.

Och utöver siffrorna omvärlden exponerar oss för, lägger vi själva till egna siffror, som antal steg vi gått, vad vi har för puls, hur många timmar vi sovit och så vidare.

Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medierBrand logo
Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

– Siffror poppar upp precis överallt, hela tiden. När jag väl började tänka på det blev jag påmind om dem allt oftare. Och började fundera på vad det egentligen gör med oss, säger Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, som tillsammans med Helge Thorbjørnsen, professor i marknadsföring vid Norges Handelshøyskole skrivit boken Sifferdjur (Volante förlag).

Annons

Siffror kan stressa oss

– Jag märkte först i mina egna personliga observationer att siffror inte är bra för oss. Ett exempel är när jag och familjen besökte New York och vi såg på våra stegräknare att vi gick väldigt långt varje dag. Det gjorde oss väldigt glada och triggade oss att gå ännu mer och vi firade i slutänden hur många steg vi gått, snarare än vad vi upplevt på resan.

Under arbetet med boken har Micael genomfört studier för att ta reda på hur siffror påverkar oss. ”100 procent fler döda i covid-19 i dag!”, vem kan värja sig mot den rubriken?

– Under pandemin började varje dag med siffror över hur många som smittats och dött. Det stressade upp väldigt många.

”Vår respons på siffror är långt ifrån logiskt”

Micael studerade effekten av larmsiffrorna på oss genom att presentera människor för olika, men lika korrekta, siffror och efteråt fick de skatta sitt mående. Det visade sig att de som fick veta att antalet smittade i Sverige är 700 000, kände betydligt mer risk och oro än de som fick veta att det var 0,2 procent dödsfall.

Annons

– Vår respons på siffror är långt ifrån logisk. Men de har stor inverkan på hur vi mår.

Arbetet med boken har pågått i 3 år - se där - en ny siffra, och inneburit många aha-upplevelser för Micael. Som den studie som visade att även siffran som anger vår ålder påverkar oss.

– Den siffran får oss bokstavligt att bete oss på olika sätt och att till och med göra fler eller färre armhävningar.

I studien fick drygt 2 000 personer göra så många armhävningar de orkade. Hälften av dem fick skriva ner sin ålder efteråt, hälften fick skriva ner sin ålder före, alltså påminna sig själva om sin ålder innan de gjorde sina armhävningar. Givetvis orkade de yngre göra fler armhävningar än de äldre. I genomsnitt skilde det 25 procent mellan de som var under medianåldern och de som var över. När de skrev ner sin ålder efteråt, vill säga. När de i stället fick skriva ner sin ålder innan de gjorde armhävningarna skilde det närmare 50 procent.

Annons

– Påminnelsen om siffran i deras faktiska ålder gjorde skillnaden mellan yngre och äldre nästan dubbelt så stor. Då blev det jättekonkret. Ett tusental människor gjorde annorlunda beroende på om de fått skriva ner siffran för sin ålder!

Boken Sifferdjur
Micael Dahlen har skrivit boken Sifferdjur tillsammans med Helge Thorbjørnsen.

Psykologiska åldern är oftast lägre än den fysiska

Den här sifferkluringen är också en ögonöppnare: Nästan alla människor känner sig yngre än vad de egentligen är. Den psykologiska åldern är i genomsnitt 8,4 år lägre än vår fysiska ålder. Men, de som fyller jämnt känner sig i genomsnitt bara knappt sex år yngre än sin faktiska ålder, med andra ord känner vi oss på den födelsedagen 2,4 år äldre än på alla andra födelsedagar.

– Siffran gör att folk över en natt åldras drygt två år.

Annons

Micaels och Helges studier visar att siffrorna påverkar oss på nästan alla plan i livet. I sociala medier lägger vi upp bilder på vår senaste resa, vårt senaste restaurangbesök, våra senaste inköp och sen väntar vi på ”likes”. Blir antalet likes färre än vad vi hoppades på, påverkar det vår egen upplevelse av händelsen. Den var kanske inte så bra ändå? Siffror ger oss konkret och kompromisslös feedback på allt omkring oss. Micael minns själv hur han hade varit på en fantastisk konsert och gick hem uppfylld av lycka och tänkte – "vilken upplevelse!"

Siffror värderar och påverkar vår känsla till saker

Nästa dag tittade han på betygen som kritikerna satt och de var medelmåttiga.

– Det sänkte hela min konsertupplevelse. Konserten hade kanske inte alls varit så bra som jag trott. Men varför tittade jag på recensionerna över huvud taget? Jag hade ju redan facit, jag var ju där!

Att räkna allt omkring oss och ständigt betygssätta oss själva och våra liv, går inte sällan till det absurdas gräns. Som när man skakar handleden för att stegräknaren ska tro att man går, och på så viss komma upp sina dagliga 10 000 steg. (En siffra som för övrigt upphovsmannen till de 10 000 stegen för längesedan tagit tillbaka. Det var bara en höftning han gjorde utan vetenskaplig grund, 6 000 är kanske lika bra. Likväl strävar nu halva planeten efter att gå 10 000 steg.) Micael berättar om en vän som hade varit ute och joggat, något som kändes strålande bra. Tills han kollade sin löptid.

Annons

– Då kändes det inte bra längre. Han som var så nöjd innan. Och nu var han inte alls sugen på att göra om det.

Vad ska vi då göra åt alla dessa siffror?

– Siffrorna kommer vi inte ifrån. De finns överallt. Det är inga utomjordingar som landat en natt och infiltrerat samhället med siffror. Det är ju vi själva som gjort det här. Det är fundamentalt mänskligt och vi omger oss och skapar alla dessa siffror. Vi kan inte ta bort siffrorna, men vi kan påverka hur vi använder siffrorna, konstaterar Micael och fortsätter:

– Det är i första hand viktigt att bli medveten om alla dessa siffror som omger oss. Och i andra hand viktigt att vara medveten om vad de gör med oss och att de gör dåliga saker, men som vi kan värja oss emot och ändra till något positivt. Påminn dig om varför du har den här siffran som mål.

– Vi behöver inte nödvändigtvis sluta med stegmätning och tidtagning, för de kan vara en morot. Men vi måste påminna oss om att göra det för att det är en morot och kul. När du känner att mätningen riskerar att gå över till ett jobb, jag måste göra det här, jag måste gå de här stegen extra, är det kanske dags att sluta mäta.

Annons

Sluta sätta betyg

Första steget i sifferdetoxen är att reflexmässigt sluta kolla betyg på allting och sluta sätta betyg, föreslår Micael.

– Det kan vi välja bort i många fall. Jag uppmanar människor när jag föreläser att inte sätta betyg på mina föreläsningar för jag vet att det kommer reducera deras upplevelse. Men de får jättegärna höra av sig med feedback och fundera över vad de lärt sig och upplevt.

Micael sätter inte heller betyg i sina ekonomikurser.

– För jag vet att det påverkar vad studenterna får ut av kurserna. Utan betyg vågar de hänge sig och vara mer kreativ i uppgifterna. Vi har följt upp det och kunnat se att de studenterna i genomsnitt har lärt sig mer och efter utbildningen har de varit lite mer framgångsrika. De har tagit ett större eget ägarskap i att definiera vad de vill och kan göra.

En annan viktig som sak som rör siffror är de vi läser i nyheterna, påpekar Micael:

– Ta alla nyhetssiffror med en nypa salt. Och inse att de siffrorna påverkar oss, även när vi inte riktigt tror på dem. Även jag behöver påminna mig om det.

Påminn dig själv om att:

  1. Siffror är inte eviga, akta dig för att jämföra över tid, och var öppen för att de kan ändra innebörd.
  2. Siffror är inte universella, även om de ser likadana ut kan de betyda olika saker och ha olika värden som skiljer sig mellan länder, kulturer och människor.
  3. Siffror är inte automatiskt korrekta. Både människor och maskiner kan räkna fel, medvetet eller omedvetet.
  4. Siffror är inte exakta. Även om siffrorna skulle vara korrekta så betyder det inte att de är exakta. Nästan alla siffror är avrundade på något sätt. Akta dig för att låta dem felaktigt snäva in ditt tänkande.
  5. Siffror är nästan alltid subjektiva. Det här är kanske den viktigaste punkten av alla: De (och du!) blir vad du gör dem till. Använd alltid siffror med varsamhet och använd alltid ditt eget omdöme.

Källa: boken Sifferdjur, Volante förlag.

Foto: Emma Svensson och TT

Annons