Lyckoforskaren Micael Dahlen om semesterlycka: "Tänk tvärtom"

30 jun, 2022 
En lyckad semester handlar inte om att åka till ett exotiskt paradis, vara långledig eller ens få tid tillsammans med sin partner. Det har lyckoforskaren och professorn Micael Dahlen svart på vitt.
Annons
VIDEO: 9 tips för en lyckad relation i sommar
VIDEO: 9 tips för en lyckad relation i sommar

Det är bråda tider för svenska semesterfirare. En tredjedel av alla svenskar känner stress inför sin semester, skriver Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och lyckoforskare, i en krönika i SvD. Och allt det där som vi stressar upp oss inför kommer i själva verket inte ge oss den återhämtning och lycka som vi eftersträvar. Micael Dahlen har därför plockat fram sex vetenskapligt förankrade tips för att minska stressen och öka semesterlyckan.

1. Njut av förväntningarna

Enligt en Novusundersökning oroade sig hela 31 procent för att semestern inte ska leva upp till förväntningarna, och i år är vi förmodligen ännu fler. Med all rätt. Den genomsnittliga lyckan är lite högre på semestern. Men den är inte alls lika hög som strax före, när folk ser fram emot den, visar en studie bland nästan 2 000 holländare. Unna dig därför att njuta av semestern i förskott (den blir ändå aldrig riktigt som du tänkt dig).

Annons

2. Åk inte så långt

Redan 2019 stressade 25 procent över att pengarna inte skulle räcka till. Nu är det än mer knapert för många och krångligare än någonsin att åka iväg. Men lugn. Forskning på 4000 semesterresenärer i Journal of Happiness Studies visar att de är en liten aning lyckligare än de som stannar hemma på semestern. Men när nästan 500 resenärer fick föra dagböcker visade det sig att själva resandet har negativ effekt på semesterlyckan. Ju längre och krångligare det var att åka, desto mindre njöt de av vistelsen. Det kan rentav vara bättre att resa kort och går utmärkt att inte resa i väg alls.

3. Minisemestra

Längden på semestern har en försumbar effekt på semesterlyckan. Därför är det bättre att minisemestra i stället, så kan du göra det fler gånger och dessutom toppa lyckan fler gånger med förväntningarna inför. Vänta gärna två veckor mellan ledigheterna, för det är så länge lyckan i genomsnitt sitter i efter semestern.

Annons

4. Ta semester från din partner

Statistiken talar sitt tydliga språk. The Daily Mail rapporterade häromåret att 24 procent av brittiska par på semesterresa börjar bråka redan på flygplatsen (40 procent har sedan dagliga gräl och 10 procent gör slut). Forskare vid Washington University gick igenom skilsmässostatistiken och fann att ansökningarna toppar i augusti efter semestrarna. Därför är mitt tips att inte tillbringa hela semestern tillsammans. En undersökning bland amerikanska kvinnor som reste utan sin partner visade att de både var lyckligare med sin semester och sin relation. Gissningsvis gäller det även om du inte är kvinna. Liksom om ni båda hemestrar, men lite på varsitt håll.

5. Äventyra

När jag frågade 600 människor häromåret hur de helst skulle vilja semestra svarade majoriteten klassikern ”sol och bad”, men när jag bad dem beskriva vad de njuter mest av att ha gjort på tidigare semestrar handlade i stället svaren om att ha provat på nya saker, udda maträtter och små strapatser. Mitt tips är därför att inte bara jaga sol-och-bad-dagar utan vara öppen för de små äventyren. Skippa all-inclusive och välj den konstigaste maträtten på den lokala restaurangen, ”glöm pengarna hemma” en dag i en främmande stad, besök en svensk ort du aldrig varit på, gå på regn-picknick (hör av dig om du vill ha fler tips, jag har många).

Annons

6. Var ledig

15 procent av oss stressar över att ha för lite planerat för semestern och dubbelt så många över att i stället ha för mycket (!). Engelskans ”vacation” kommer från latinets ”vacare” som betyder att vara ledig, det missade vi dessvärre på svenska. Försök inte klämma in 100 procent av allt du vill göra på de 10 procent av året semestern utgör. Spara lite till de andra 90 procenten också, du har hela året på dig.

Källa: SvD

Foto: TT

SE OCKSÅ: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern
SE OCKSÅ: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern
Annons