Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Jag är högkänslig (HSP) – 7 saker jag önskar att alla visste

14 mar, 2023 
högkänslig kvinna sitter hemma med en kopp te för sig själv
Var femte person räknar man med är vad som kallas "högkänslig". Det är ingen diagnos eller sjukdom, utan ett medfött personlighetsdrag som innebär att man tar in fler intryck och tänker mer över dem än andra. Här är sju saker som är bra att ha koll på, för dig som är närstående till en HSP (highly sensitive person).
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vara högkänslig (HSP) är varken "bra" eller "dåligt". Precis som för alla personligheter, kan det vara mer eller mindre fördelaktigt beroende på omständigheter och förutsättningar.

Är man däremot inte medveten om att man är en HSP-person, finns risk att man gör livsval som påverkar en negativt. Det kan också vara svårt som närstående, om man inte förstår de mekaniserar som präglar ens högkänsliga partner, kompis eller familjemedlem.

Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelarBrand logo
Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar

Här några saker de flesta med personlighetstypen HSP nog gärna önskade att folk i deras närhet visste om.

1. Jag plågas av dålig stämning i rummet

Andra människors sinnesstämning suger jag upp som en svamp. Det får mig att vilja göra allt i min makt för att förändra dålig stämning eller någons negativa humör, vilket resulterar i att jag ofta bär ett stort socialt ansvar.

Annons

2. Jag är empatisk – så länge jag inte blir pressad

Mitt känsliga nervsystem gör mig intuitiv, inkännande och omtänksam – för det mesta. Blir jag däremot pressad och satt i stökiga situationer med upprörda människor och höga stimulansnivåer kan jag bli allt annat än empatisk. Då kan det bli kortslutning – och då måste jag bara därifrån.

3. Jag känner ofta obehag vid våldsamma filmscener

Jag klarar inte av våldsamma scener, även fast jag vet att det bara är på låtsas. Så försök inte att övertala mig att se den senaste skräckfilmen – jag kommer bara att må dåligt.

4. Jag behöver (mycket) tid för mig själv

Alla intryck gör mig matt, och jag behöver tid för mig själv att få landa i dessa – och ladda upp batterierna. Jag tycker mycket om att göra saker vänner och dylikt men det innebär sällan avkoppling för mig, detta gör jag bäst på egen hand.

5. Jag mår dåligt av kritik

Tanken på kritik är bland det obehagligaste jag vet, och när någon kritiserat mig sitter det i länge. Därför gör jag allt i min makt för att vara oklanderlig. Jag lyckas för det mesta – men trots det ekar min inre kritiker allra högst.

Annons

6. Jag jobbar/pluggar bäst på egen hand

Ett livat kontorslandskap eller ett klassrum kan vara svårt för mig att jobba fokuserat i. För att få något gjort kan jag behöva stänga in mig på ett eget rum, eller skärmar av mig med noice-cancelling hörlurar. Bäst jobbar jag på egen hand, utan "publik" – i en ostörd miljö. Då kan jag vara otroligt effektiv.

7. Jag är inte ointresserad av dig

Jag kan ha svårt att fokusera på det du säger, om vi sitter i en stimmig miljö. Det är inte att jag inte är intresserad av det du har att säga, men ljud och rörelser i periferin är helt enkelt svåra att stänga ute.

Test: Är du HSP?

Den vetenskapliga termen för HSP är Sensory Processing Sensitivity. Personer som har karaktärsdraget tar in intryck och information djupare och mer detaljerat.

Här kan du testa dig om du misstänker att du är en högkänslig person.

Misstänker du att ditt barn är högkänsligt? Utvärdera med hjälp av detta frågeformulär, utformat av HSP-föreningen.

Annons