Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSP

Izabella Scorupco och Jessica Almenäs
TV: Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSP
1:29

Efter reklamen: TV: Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSP

(1:29)

Slå på ljud

Om du identifierar dig själv som en högkänslig person, är du inte ensam. Ungefär 15-20 procent av alla människor i världen uppskattas vara det.

Högkänslighet eller HSP är en förkortning av den engelska benämningen "Highly sensitive person" . Det är ett begrepp som myntades av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron på 1990-talet.

Vad är HSP?

HSP är ingen diagnos utan brukar beskrivas som ett personlighetsdrag. En högkänslig person lägger märke till mycket mer än andra och behöver mer tid och energi för att smälta intryck. Högkänsliga personer kan därför bli stressade i högljudda miljöer och social sammanhang. Det blir för många intryck för det känsliga nervsystemet.

– Högkänsliga har inget skyddande filter. Allt de upplever går rakt in. De har ofta låg självkänsla och höga krav på sig själva. I dag då stresstålighet och flexibilitet är nyckelord på arbetsmarknaden är det svårt att vara HSP, har psykoterapeuten och författaren Ilse Sand tidigare berättat för MåBra.

En del högkänsliga personer upplever sig missförstådda vilket kan få dem att känna sig utanför. Är du en högkänslig person är det viktigt att ta tid för avkoppling och se till att äta, sova ordentligt för att på bästa sätt tackla vardagens stressmoment.

Se ocksåHSP och migrän kan hänga ihop.

Kändisar som är högkänsliga

1. Jessica Almenäs

Karin Törnblom/TT

Jessica Almenäs har öppenhjärtligt berättat på sin blogg om att hon är en högkänslig person.

– Jag är oerhört känslig för stämningar och energier. Och blir fruktansvärt obekväm när det är dålig stämning eller energi i ett rum/sällskap eller när jag känner att någon inte tycker om mig eller beter sig märkligt. Har därför ofta tagit på mig rollen som stämningshöjare. Känt det som mitt ansvar för att jag inte klarar av den dåliga stämningen, en stämning som många andra inte ens har märkt… Får ofta höra att jag inbillar mig saker, vilket alla HSP får höra. Och givetvis feltolkar jag också ibland. Och ibland har ju signalerna människor skickar ut ingenting med mig att göra, men jag tar åt mig ändå, skriver Jessica Almenäs på sin blogg.

2. Izabella Scorupco

Izabella Scorupco
Karin Törnblom/TT

Izabella Scorupco har berättat för tidningen Expressen om att hon ser sig själv som en högkänslig person.

– Jag blev frustrerad över att jag kunde sitta och prata med en person, men höra samtalet bredvid oss mycket högre. Om de andra hade någon form av konflikt så tog det liksom över. Jag började läsa artiklar om HSP för några år sedan och kände att det var klockrent, har Izabella Scorupco tidigare sagt till Expressen.

SHon upplever att hennes högkänslighet har varit till hjälp i hennes skådespelarkarriär.

– I skådespelaryrket har det absolut hjälpt mig. Jag har närmare till känslor och har haft lättare till gråt om jag behövt ta till det. Sedan har jag alltid varit en ”pejlare”. Jag kan komma till en middag och känna av stämningen eller märka om folk mår dåligt.

7 fördelar med att vara en högkänslig person

3. Sofia Helin

Sofia Helin
Stephen Lovekin/Shutterstock

Skådespelaren Sofia Helin har också berättat om sin högkänslighet och hur hon emellanåt inte har mått bra psykiskt.

– Jag insåg att jag försökt göra slut med vissa delar av mig själv som jag i stället behöver lära mig att acceptera, eftersom de alltid kommer att vara med. Till exempel att jag är en uppochner- människa. När jag läste en artikelserie om "högkänsliga" personer förstod jag att det är precis sådan jag är, allt går rakt in. Jag måste sluta tävla med folk som är så där "tefloniga" och orkar allting, har Sofia Helin tidigare sagt till Expressen.

4. Tara Moshizi

Karin Törnblom/TT

Programledaren Tara Moshizi har pratat med vår systertidning Allas om sin högkänslighet.

– Jag har alltid haft väldigt lätt för att fånga upp stämningar i ett rum, och kan lätt bli uppstressad av att känna av andra människors känslor. När jag som vuxen läste om högkänslighet i en tidningsartikel föll alla bitar på plats, säger hon.

I många situationer menar hon att det är till nytta att känna av hur människor mår.

– Om jag till exempel i direktsändning märker att en gäst är medieovan eller nervös kan jag anpassa mitt bemötande efter det.

5. Alanis Morisette

Alanis Morisette
Ben Hider

I forskaren Elaine N. Arons dokumentär "Sensitive - the Untold Story" berättar den kanadensiska sångerskan Alanis Morisette om att hon är en högkänslig person.

– Jag har nästan hela mitt liv tänkt att personer tyckt att det har varit ett problem att jag har varit så här, samtidigt som jag har fått känslan av att de ville ha det som jag kunde ge tack vare mitt personlighetsdrag. De ville ha frukten av det, men de ville inte ha mitt personlighetsdrag. Det är en intressant kombination av att bli älskad för det och samtidigt bli avvisad på grund av det, säger Alanis Morisette i dokumentären.

Källa: hspforeningen.se, psykologiguiden.se, alltomhögkänslighet.se, Expressen.se

Foto: TT

Se också: 7 saker en högkänslig person behöver för att må bra
1:34

Efter reklamen: Se också: 7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

(1:34)

Slå på ljud

Utvald läsning