Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Björn Natthiko Lindeblads livsråd till Gina Dirawi innan sin död

23 maj, 2022 
Gina Dirawi och Björn Natthiko
Gina Dirawi lever och dör är en ny serie på SVT där vi får följa Gina Dirawi i sitt sökande efter svar som kan dämpa hennes existentiella ångest. Den första hon möter är den nu bortgångne Björn Natthiko Lindeblad.
Annons

Gina Dirawi plågas av konstant ångest över hur mycket ont det finns i världen och hennes egen roll i det hela. Hon strävar ständigt efter inte lämna onda avtryck – mer eller mindre att gottgöra och rättfärdiga hela sin egen existens.

Har tappat tron på det goda

Hon har dessutom nästintill tappat tron på att det går att göra något åt sin deppiga syn på livet och ondheten. Men hon ska ge det en sista, ordentlig chans med det här programmet. I sex avsnitt ska hon möta olika människor som förhoppningsvis kan ge henne ett nytt sätt att förhålla sig till världen.

– Något jag vill att folk ska fatta är att det här är inte ”Gina är lite deppig och behöver tänka mer positivt”, utan det här är på ett existentiellt plan och något som funnits med mig så länge jag kan minnas. Men jag har ältat det här i trettio år nu. Jag vill bara bli klar, säger hon i programmet.

Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Vem passar bättre att söka råd och förtröstan hos än Björn Natthiko Lindeblad – mannen vars livsfilosofi till stor del baserades på: ”Världen är inte som den är, den är som du är”? Så det blir Ginas första stopp.

Annons

– Han om någon måste kunna ge mig nyanser på frågorna som driver mig till vansinne, säger Gina Dirawi.

En av Natthikos sista intervjuer

Det här är hösten 2021 och det visar sig bli en av de sista intervjuerna innan Björn sedan går bort i januari 2022. I programmet pratar han också just om att han inte vet om man kommer leva när programmet sänds, om sitt sjukdomsförlopp och var han anser brytpunkten ligger.

Björn och Gina kommer fram till att de båda tänker mycket på existentiella frågor, men med olika utgångspunkt.

När Björn ber Gina att koka ner sina tankar till en enda mening, landar hon i: ”Det här är inte kärlek”.

– Världen är ond, jag vill ta bort lidande. Lidande är en avsaknad av kärlek. Det känns som att människan är här för att lära sig kärlek, för vi har inte lärt oss det än, vidareutvecklar Gina.

Hon ger exempel på att en så vardaglig sak som att gå till affären ger henne existentiell ångest. Alla val påminner henne om vad hennes handlande gör för avtryck.

Annons

– Jag känner mig fast i ett ont spel. Det är som att jag försöker göra gott, men jag får bara dåliga poäng.

”Jag måste börja här, det här kan jag påverka”

– Shit vad allvarsam du är! utbrister Björn och förklarar sin syn på det hela:

– Jag måste börja med mig själv, det här kan jag påverka. Ingen tjänar på att jag går omkring och ältar allt som är fel i världen. Jag måste börja med vad jag kan bidra med. Jag har en stark tro på att om jag kan locka fram det vackra i andra, för det svallvågor ut i världen och därigenom bidra till förändring. Jag tar ansvar för min värld. Det är det jag kan förhålla mig till.

Ginas skepticism ligger dock djupt.

– Hur ska jag kunna må bra när andra lider? Vissa av Björns tankar funkar inte på mig. Det finns ingen allmän överenskommelse om vad som rätt och fel, allt är öppet för den personliga tolkningen. Det är här mitt kontrollbehov kommer in. Jag är hela tiden livrädd för att göra fel. Hur vet jag att jag inte är en dålig människa?

Annons

”Försök bli en bättre vän mot dig själv och världen”

Björn tycker att Gina är lite för sträng mot både sig själv och världen och berättar mjukt om hur hans bild av hur det upplysta sinnelaget ser ut.

– Ett av dess karaktärsdrag är nog att tappa intresse för att kontrollerna. Att leva livet med mer tillit. Ju mer vi gör det och ju mer jag tror på min inre högljudda monolog, ju mer visar det sig att livet har en slags naturlig takt. Det känns inte bara som ett klokare sätt att leva livet, utan även som ett roligare sätt att leva. Försök bli en bättre vän mot dig själv och världen.

”Man ska inte underskatta betydelsen av det man själv dras till”, råder Björn innan de säger adjö.

Natthikos råd leder Gina till Nepal

Och Björns råd leder henne därför till Nepal, världens epicentrum för frågor om livet, döden och reinkarnation. Här har man ett annorlunda förhållningssätt till livet och döden, och här går man tillbaka till tidigare liv för att få veta varför man mår som man gör. Gina mediterar och träffar shamaner, vilka ses som själsliga läkare som besitter övernaturliga krafter och kan hämta kunskap som hjälper människan att överleva sin verklighet.

Vad shamanerna och de medverkande i seriens övriga avsnitt ger Gina för råd, synvinklar på och svar om sin existentiella ångest kan du se i Gina Dirawi lever och dör. Hela serien finns nu att streama på SVT Play.

Foto: TT

Annons