Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

3 vackra tankar från Björn Natthiko vi alltid bär med oss

18 jan, 2022 
AvMåBra Redaktionen
Björn Natthiko Lindeblad
Finansvalpen som blev buddistmunk har nu gått ut tiden. Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år – men lämnar ett avtryck som kommer vara länge.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Björn Natthiko Lindeblads 60 år långa liv hann fascinera många, innan han somnade in omgiven av nära och kära 17 januari 2022. Björn Lindeblad gjorde till en början avtryck i näringslivet med en framgångsrik finanskarriär. Men det var som Björn Natthiko, namnet han fick som buddistmunk, som de flesta lärde känna honom.

TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Han valde att lämna ekorrhjul och toppjobb för att leva som buddistisk skogsmunk i Thailand. Efter 17 år återvände han till Sverige, där han blev djupt deprimerad. Och det var han resa tillbaka till glädjen och övriga livsinsikter, ofta enkla och tröstande, som fick svenska folket att ta honom till sitt hjärta. Både via boken Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddistmunk och ett hyllat Sommarprat i P1.

Annons

Björn Natthiko Lindeblad fick sedan diagnosen ALS, en sjukdom med dödlig utgång, och har hyllats för sin öppenhet kring sin resa mot slutet.

Här är tre gånger han sagt sanningar på ett härligt sätt:

Du borde andas mer och tänka mindre

I sin bok vill Björn Natthiko Lindeblad tona ner vår iver att träna på positivt tänkande. Det i sig är inte en kraftfull metod för lycka, menade han. Han går så långt att han föreslår att vi ska försöka att inte tänka alls. Istället ska vi avsiktligt försöka rikta uppmärksamheten mot en kroppslig företeelse som andetaget, kan ge en välgörande paus från det inre kaoset. Ta chansen, andetaget är värt det, var hans enkla och tydliga budskap.

Var som Nora i Skam

Trots enkelt munkliv utan materiella tillgångar hade Björn Natthiko ofta roliga och populärkulturella referenser. Som att tv-serien Desperate Housewives hjälpte honom ur depressionen. Eller som här, där han lät norska ungdomsserien Skam vara ledstjärnan. Livet blir både enklare och friare om du följer din etiska kompass, skrev han och lyfter lite otippat Nora i norska tv-succén Skam som föredöme. Hon symboliserar en vän som går utanför sin komfortzon för att hjälpa dig, skrev han och citerade de ord Nora skrev ner på en post it-lapp under seriens gång:

Annons

Alla du möter

utkämpar en kamp

som du inte vet någonting om

Var snäll

Alltid

Källor: Sveriges Radios Söndagsintervjun.

Se det stora i det lilla

Björn Natthiko Lindeblads betraktelser av vardagliga saker blev viktiga fler och mer uppskattade i hans sociala kanaler sedan han fick diagnosen ALS och allt mer stillasittande. Som i det här Instagraminlägget:

"Till min dags höjdpunkter hittills hör hur ljuset i isdropparna på lavendeln utanför köksfönstret splittras som små prismor innan det når mina ögon. Och hur mitt inre kändes efter morgonmeditationen. Som ett nyligen påbörjat äventyr, fullt av lättsinne, utan ett moln i sikte."

Foto: TT

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
Annons