Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

5 saker du inte visste om Björn Natthiko Lindeblad

27 aug, 2021 
björn natthiko lindeblad
Björn Natthiko Lindeblad är mannen som hade en framgångsrik finanskarriär men valde att säga upp sig för att bli buddhistmunk i Thailand. Många är, med all rätt, nyfikna på Björn. MåBra har samlat fem saker du kanske inte visste om honom.
Annons

Björn Natthiko Lindeblad blev först känd för svenska folket genom sitt sommarprat 2012 då han valdes till lyssnarnas sommarvärd. Därefter har han sommarpratat en gång till, 2020. Björn är just nu aktuell som gäst i SVT:s program Anne möter Björn där journalisten och programledaren Anne Lundberg möter Björn i ett “närgånget porträtt om livet och döden”. Han har också uttalat sig positivt om möjligheten att kunna få dödshjälp.

Så, vem är Björn Natthiko Lindeblad?

TILLÄGG: Den 17 januari 2022 valde Björn Natthiko Lindeblad att avsluta sitt liv.

TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

1. Björn har varit kliniskt deprimerad

När Björn, efter att ha levt 17 år som buddhistmunk, kom hem till Sverige så började han må riktigt dåligt.
– Jag var kliniskt deprimerad, även om jag inte ville erkänna det för mitt ego ville inte kännas vid det. Jag hade så mycket ångest att jag vaknade fyra, fem, sex gånger i veckan av att sängen var helt blöt eftersom jag svettats så mycket på grund av ångest, har han tidigare berättat i Sveriges Radios Söndagsintervjun.

Annons

Räddningen för Björn genom depressionen var att titta på tv-serien Desperate Housewives och att meditera. Han började också må mycket bättre när han träffade sin fru Elisabeth.

2. Björn och hans fru träffades via Facebook

Björn Natthiko Lindeblad träffade Elisabeth, sin stora kärlek i livet, år 2010. Två veckor innan paret träffades hade han suttit som gäst i Anne Lundbergs tv-program och uttryckt att han längtade efter att bli förälskad.

Björn och Elisabeth hade träffats 20 år tidigare på en middag och den där dagen 2010 skickade Elisabeth en vinkning på Facebook. Paret började prata och när de väl träffades tog det inte lång tid innan de var förälskade. Detta har Björn berättat om i sin bok Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk.

3. Natthiko är Björns munknamn

Namnet Natthiko bär Björn med sig från att han var munk och hette Natthiko Bhikkhu. Natthiko betyder “den som växer i visdom”.
– Det vill jag ha med mig hela livet, har Björn sagt om sitt namn i TV4:s Malou efter tio.

Annons

4. Björn växte upp i en välbärgad familj

Björn är uppväxt med sin pappa, mamma och tre bröder, varav Björn är den äldsta brodern. Familjen hade det alltid gott ställt under Björns uppväxt, pappan hade ett bra betalt jobb och mamman var hemmafru.
– Jag har aldrig varit med om att man oroar sig för att det inte finns resurser för det man ville ha eller behövde ha, berättar Björn i Anne möter Björn.

5. Björns bok har hyllats

2020 gav Björn ut boken Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk. Den handlar bland annat om hur han lämnade Sverige och toppkarriären för att bli buddhistisk skogsmunk i Thailand, om kärleken till hans fru och om ALS-diagnosen som han fick 2018. Precis som Björns sommarprat så har boken har hyllats av läsarna och fått lysande recensioner.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
Annons