Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Dysmorfofobi: När utseendet tar över ditt liv

02 mar, 2023 
Jesper Enander och en kvinna som speglar sig
I timmar kan de betrakta sig i spegeln, och ibland klarar de inte att gå utanför dörren.
Självupplevd fulhet, så kallad dysmorfofobi, kan för många bli ett hinder i vardagen.
– Det enda personen vill är att sluta behöva tänka på sitt utseende, säger Jesper Enander, forskare vid Karolinska institutet, till MåBra.
Annons

Inbillad fulhet, eller dysmorfofobi som det heter på svenska, är en psykiatrisk diagnos, där man har en fixering eller upptagenhet vid upplevda defekter eller fel när det kommer till sitt utseende.

6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åtBrand logo
6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åt

Även om dysmorfofobi handlar om utseendet har det nästan ingenting med ytlighet att göra som många kanske tror, utan diagnosen har mycket gemensamt med OCD, tvångssyndrom.

Forskaren om BDD: ”Ofta typer av tvångshandlingar”

Jesper Enander
Jesper Enander, forskare vid Karolinska institutet, har forskat mycket kring ämnet Body dysmorphic disorder, BDD.
Foto: Privat.

Jesper Enander, psykolog vid Karolinska institutet, har forskat inom ämnet Body Dysmorphic Disorder (BDD) som diagnosen heter på engelska. För MåBra berättar han hur drabbade personer kan uppfatta sig själva.

Annons

– Det kan vara att håret är för tunt, eller hyn, att man har ojämnheter eller det är fel pigmentering, eller att näsan är för stor eller har fel form. Det är specifika detaljer som man inte är nöjd med, säger han och fortsätter:

– Det här orsakar ångest och lidande, och ofta typer av tvångshandlingar och beteenden som man känner sig tvingad att utföra. Man speglar sig överdrivet mycket, man kanske sminkar sig på ett ritualiserat eller speciellt sätt som tar väldigt lång tid för att försöka dölja de här ”defekterna”. Eller att man försöker dölja det med kläder på olika sätt.

Vilka drabbas av dysmorfofobi?

I dag lider ungefär två procent av svenska befolkningen av dysmorfofobi. I tonåren är det fler tjejer än killar som drabbas, men i vuxen ålder jämnar det ut sig mellan könen.

– Det som är skillnaden mellan könen är vad man oroar sig för. För män så kan det vara med kroppsbyggnad, att man tycker att man är smal eller har taniga underarmar. Det kan man tycka även om man går på gym och är ganska stor och stark, berättar forskaren.

Annons

Tecken på att någon kan ha dysmorfofobi

  • Fixerat vid och lägger ner mycket tid och tankekraft på sitt utseende. Man kanske sminkar sig överdrivet mycket eller täcker vissa delar av kroppen med kläder.

  • Man fungerar sämre på jobbet eller i skolan, och man kanske börjar undvika saker som man tidigare gjort. Utseendefixeringen går ut över din vardag.

  • Det är ganska vanligt att man ber om återförsäkringar från anhöriga eller vänner: Hur man ser ut, ser man okej ut? Ser jag bra ut? Man frågar mycket om sitt utseende.

  • Anhöriga eller vänner kanske märker att personen verkar må dåligt. Det tar väldigt lång tid för personen att komma iväg, eller så dyker den inte upp alls för att ”man fastande hemma” eller liknande.

  • Många kanske väljer bort att studera eller utbilda sig på grund av att man då måste vara i ett sammanhang, hålla presentationer eller vara i centrum.

  • Man är deprimerad, nedstämd och har ångest över sitt utseende.

  • Man speglar sig hela tiden – eller undviker spegeln helt och hållet.

Källa: Jepser Enander, Karolinska institutet och 1177.se.

Skillnaden mellan att vara väldigt ytlig och sjuk

Men var går egentligen gränsen mellan att vara utseendefixerad och ytlig – till att det blir sjukligt?

– Att inte vara nöjd med sitt utseende är ganska vanligt. Men en människa som är drabbad av dysmorfofobi kan ha stark ångest, man kan inte sluta tänka på det här. Man kan tänka på det flera timmar om dagen, man kontrollerar sitt utseende. Det tar mycket tid i anspråk, säger Jesper Enander.

Annons

De flesta av oss har säkert upplevt en ”dålig hårdag” – som senare glömts bort i allt annat som händer under dagen.

– Men en person som har dysmorfofobi kanske skulle fastna framför spegeln och fixa i ordning håret jättemycket, inte vara nöjd, duscha av sig igen för att kunna börja om. Ibland kanske man inte går ut alls. Det är en funktionsnedsättning i vardagen kan man säga.

Tips på hur du kan bli kompis med din kropp

I en artikel i DN listar Martin Persson, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Kristianstad, sina råd för hur man kan skapa en bra relation med kroppen – och hur du på bästa sätt kan skydda dig själv mot utseendefixering.

  • Beröm egenskaper hos andra, inte hur de ser ut.
  • Kommentera inte hur andra ser ut, och framför allt inte inför barn.
  • Påminn dig om att det mesta du ser i sociala medier ofta har filter.
  • Påminn dig om att alla ser olika ut.
  • Träna för hälsans skull, inte för att du ska bli snygg.
  • Tänk på vad du kan och är bra på, i stället för att tänka på hur du ser ut.
  • Gör saker som får dig att må bra.
  • Prata inte om mat kopplat till vikt, ät för att må bra!

Källa: Professor Martin Persson, DN.

Många söker sig till plastikkirurger

Det är inte helt ovanligt att personer med dysmorfofobi söker sig till plastikkirurger för att korrigera ”defekterna”. Jesper Enander menar också att många kan bli stämplade som utseendefixerade när de väl söker hjälp hos exempelvis husläkaren.

Annons

– Det enda den personen egentligen vill, det är att sluta behöva tänka på sitt utseende och sluta ha den här oron och ångesten, och samtidigt är det väldigt jobbigt att prata om det.

För många kan dysmorfofobin bli bättre över tid; man blir vuxen och kanske fokuserar på barn och arbete i stället. Men för andra kan dysmorfofobin gå alldeles för långt, om personen inte fångas upp i tid.

– Att ha depression som en samsjuklighet är ganska vanligt i det här tillståndet för många som inte mår bra. Det kan absolut leda till förödande konsekvenser för den enskilda, säger Jesper Enander.

Hjälp och behandling vid dysmorfofobi

Då ska du söka hjälp
Du försöker hela tiden korrigera ditt utseende på ett eller annat sätt, och du blir alltmer begränsad i din vardag.
– Ofta vet man själv om det blir ett problem eller inte. Du kanske måste sminka dig i 45 minuter en timme för att du ska gå till affären och köpa mjölk.

KBT-behandling och medicin
– Det finns det både en speciell KBT man kan få för dysmorfofobi som fungerar bra, som också förändrar lite hur man uppfattar sig själv. Sen vet vi att SSRI, eller en viss typ av antidepressiv medicinering, fungerar bra också för en del, säger Jesper Enander.

Hit kan du vända dig
Prata med en anhörig, vän eller någon annan du känner förtroende för. Du kan också vända dig till din vårdcentral, eller söka hjälp KBT-behandling ledd av en psykolog via nätet, exempelvis genom 1177.se.

Om du har akut behov av att prata med någon vid självmordstankar är det viktigt att du söker hjälp, exempelvis via föreningen Mind som har telefonnummer: 901 01. Andra viktiga telefonnummer hittar du här.

Källa: Jesper Enander, Karolinska institutet, 1177.se.

Annons