Sofia led av relations-OCD – så blev hon fri från tvångstankarna

Sofia som frisk och gravid.

Som barn var hon flickan som var rädd för att dö i sömnen, när hon var tolv började hon försäkra sig om att dörren var låst och spisen avstängd och när tonåren kom blev hon besatt av att berätta att hon älskade båda föräldrarna precis lika mycket. Sofia Frisk, 33, har så länge hon kan minnas lidit av tvångssyndrom, OCD och ångestladdade tankar.

– Jag trodde att mina handlingar var normala och förstod inte att det var tvångstankar och tvångshandlingar. Det är först efter att jag fått behandling som jag har förstått att tankarna är överdrivna, säger Sofia.

Sofia beskriver de unga tonåren som en tung period i livet. Föräldrarnas skilsmässa gjorde henne nedstämd och orolig. Hon plågades av dåligt samvete och skuldkänslor och tog ansvar för andras mående. Så småningom mådde hon bättre. Hon klarade skolgången och lärde sig leva med oron och kontrollbeteendet. Hon flyttade till en egen lägenhet i Stockholm och studerade på universitetet och trivdes med livet.

Men vid 25 års ålder började hennes hälsa drastiskt försämras. Tvångstankarna eskalerade och tog över hennes liv. Hon hade träffat en ny pojkvän och det var mycket tjafs och bråk och Sofia fick tvångstankar kring relationen.

”Jag oroade mig för hur jag var och om jag var en dålig flickvän”

– Jag oroade mig för hur jag var, vad jag sagt, om jag gjort något fel och om jag var en dålig flickvän. Om jag var attraherad av killen på bussen eller ­kollegan på jobbet, då var jag en dålig flickvän. Jag fick hela tiden upp tankar om att jag gjorde fel, de förföljde mig.

sofia i sitt kök

Tankarna åt upp tillvaron och Sofia blev tillslut deprimerad.

Theresia Köhlin

Sofia hade haft tvångstankar kring tidigare relationer. Men den här gången kunde hon inte fokusera på något annat. Tankarna tog över hela hennes tillvaro. Sofia tvivlade på sin mentala hälsa, tänkte att hon hade blivit galen.

– Det var som att leva i en mardröm eller i en skräckfilm och verkligen tro att allt är på riktigt.

För att komma bort från allt reser hon till New York med sin bror och hans familj. Men på flygresan över kommer paniken. Hon ringer och skickar sms till pappan hemma i Sverige. Telefonräkningen går på tusentals kronor.

– Jag ringer pappa och frågar: ’Nu får jag upp en sån här tanke, är det fel?’ Pappa försäkrar mig att jag är helt normal, ‘Alla har tankar, sluta slå på dig själv’, säger han. Det hjälper för en liten stund och så börjar det om igen.

Kollapsar av ångest

Hemma i Sverige igen kollapsar Sofia. Hon vaknar en morgon av att kroppen värker av ångest och hon kan inte röra sig.

– Jag orkar inte mer, jag vill bara försvinna. Jag tänker att jag kan inte ha det såhär, då orkar jag inte leva.

Hon försöker förklara för pojkvännen hur hon förföljs av sina tankar.

– Då säger han de förlösande orden: ’Sofia, du har ju tvångstankar’.

Sofia börjar googla och läser allt hon kommer över om tvångstankar. Särskilt känner hon igen allt hon läser om OCD, och främst tvångstankar med relationstema, så kallad relations-OCD.

0:55

Efter reklamen: 6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

(0:55)

En lättnad att känna igen sig

– Jag tänker: ’Men Sofia, det där är ju du’. Det var en lättnad att känna igen mig. Det finns en diagnos och jag är inte ensam i världen om att må så här. Men det är också otroligt jobbigt. Jag förstår att jag har en väldigt lång resa framför mig.

Sofia får komma till Ångestenheten som är en specialiserad öppenvårdsmottagning på Karolinska sjukhuset i Huddinge, där man utreder och behandlar tvångssyndrom. Hon får träffa läkare och psykologer och svara på frågor om sina rädslor och vad som utlöser dem.

– Där börjar mitt nya liv. Jag får min diagnos OCD och får veta att jag även är deprimerad.

Så funkar behandling mot relations-OCD

Sofia får börja med ångestdämpande medicin och kognitiv beteendeterapi, KBT.

– Jag är beredd att kämpa för att bli frisk. Men jag känner en sådan skam kring mina tankar att jag hellre går privat istället för i gruppterapi och landar till slut hos världens bästa psykolog som hjälpt mig otroligt mycket. Hon förstår också att jag har ytterligare en diagnos, GAD, generaliserat ångestsyndrom.

Nu börjar det som Sofia beskriver som det tuffa arbetet med att bli frisk. Hon får börja med att beskriva i detalj hur dagarna ser ut och hur hon tänker och reagerar på händelser. Hon får veta att alla människor har samma typer av tankar, vare sig man har OCD eller inte.

– Jag får lära mig att tankar är bara tankar och att jag kan vifta bort dem.

Sofia får utmana sig själv i lagom takt. Hon får utsätta sig för situationer som ger henne ångest. Bara tanken väcker hur mycket ångest som helst. Men rätt snart märker hon att övningarna faktiskt fungerar.

– Jag får exempelvis titta på en snygg kille och fortsätta titta och tänka att han är snygg även om jag får ångest. Jag får också skriva ner de tankar som väcker mest ångest och läsa högt.

Med hjälp av tekniker blir hon medveten om tankar, beteenden och känslor som triggar tvångstankar och ångest. Samtidigt tar det slut med pojkvännen.

– Jag blir lugnare, mindre stressad och mår allt bättre. Tvångstankarna försvann flera dagar åt gången. Jag tänkte: Jag fixar det här!

Idag är Sofia friskförklarad från sin depression. Hon mår bra, oftast. Hon har fortfarande en del dippar till och från vilket hon har accepterat och hon vet att det är okej, det är bara tankar (även om det inte alltid känns så). Hon har fått insikt i vad hon behöver för att fungera och må bra och har verktyg och strategier för att hantera tvångstankarna.

”Jag förstår tankarna idag, det gjorde jag inte förut”

– Även om jag kan ha tvångstankar är de inte alls på samma nivå som förut. Jag känner lycka och glädje igen. Bäst av allt är att jag vet hur jag ska hantera min ångest, ältande tankar, oro och tvångstankar. Jag förstår dem idag, det gjorde jag inte förut.

Sofia jobbar heltid med sälj- och affärsutveckling. För snart tre år sedan träffade hon kärleken i sambon Ludwig och i sommar blir de föräldrar för första gången. Hon har varit öppen mot honom från dag ett om sina demoner.

Sofia gravid

Idag mår Sofia bra och har en lycklig relation.

Theresia Köhlin

– Sömn, bra mat och kärlek och trygghet hjälper mig mycket. Ludvig är för bra för att vara sann. Jag kan inte leva ensam bara för att jag har jobbiga tankar. Jag kommer alltid att ha lite tvång men det kan jag leva med, det tar inte längre upp hela min värld. Jag ser fram emot att bli mamma och mår väldigt bra idag!

Sofia vill dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra som befinner sig i samma situation. KBT-behandlingen har gett henne ett nytt liv och hon tycker att alla som känner igen sig ska söka hjälp.

Det här är OCD

OCD (obsessive-compulsive disorder) kallas även tvångs­syndrom och handlar om att du tror att något hemskt kommer att inträffa om du inte tänker eller gör saker på ett speciellt sätt.

Tvångstankar är ofrivilliga och störande tankar, impulser eller fantasier som återkommer fastän du skulle vilja slippa dem. Eftersom de leder till obehag eller rädslor och kan väcka ångest eller äckelkänslor brukar man göra tvångshandlingar eller ritualer (som även kan vara inre sådana) för att få bort tankarna och minska känslorna och ångesten.

Av: Margareta Eldh

Foto: Theresia Jatta Köhlin, Fredrik Bernholm