Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Det här är toxisk positivitet – och varför du ska undvika det

02 sep, 2020 
Brukar du tänka att allt kommer lösa sig, så länge du har en positiv inställning? Muntrar du upp andra med kommentarer som "gaska upp dig" eller "det kunde varit värre"? Härligt att du är glad – men se upp så att din positivitet inte blir giftig.
Annons

”Se det från den ljusa sidan”. ”Det kunde varit värre”. ”Du har i alla fall hälsan i behåll”.

Känner du igen uttrycken? Det de har gemensamt är att de egentligen säger ”var positiv”. Och vi får ofta höra att vilken inställning man har kan vara avgörande, i allt från jobbsituationer till hur vi hanterar sjukdomar. Och experterna håller med – under svåra omständigheter hjälper det om man kan välja att ha en positiv inställning.

Men det kan också bli för mycket av det goda – och det är när du ska vara positiv precis hela tiden. Det kallas för ”toxisk positivitet”, och innebär att man försöker vara positiv i alla lägen, även i negativa situationer när vi normalt känner negativa känslor.

– En sådan person förnekar sina känslor, minimerar, trycker bort sina – eller andras – negativa känslor. Istället för att validera sina eller andras negativa känslor invaliderar man dem, det vill säga att man inte bekräftar vad man själv eller andra känner, förklarar David Waskuri, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut, samt specialist i psykologisk behandling och psykoterapi och vd för Sveapsykologerna i Stockholm och Göteborg.

David Waskuri, psykolog Sveapsykologerna
David Waskuri, leg psykolog och psykoterapeut, vd för Sveapsykologerna. Foto: Brand New Content

När man är toxiskt positiv försöker man vara glad och positiv inför sig själv och andra – även om man egentligen mår dåligt. Men man vill även att andra ständigt ska ha samma positiva fasad.

Annons

– Ofta tänker man att livet endast ska innehålla positiva känslor och tankar, vilket är orealistiskt, säger David Waskuri till MåBra. 

Kan leda till stress och ångest

Kan det finnas något dåligt med att gå runt och vara glad hela tiden? Absolut! Att låtsas att allt alltid är bra kan vara skadligt eftersom det kan leda till att man inte vågar berätta vad man känner, för att man ständigt känner sig tvingad att vara positiv.

– Om man exempelvis befinner sig i en relation eller arbete där man bara får uttrycka positiva känslor kan det leda till att man skäms för att ta upp att man inte mår bra. 

Att förtrycka sina negativa tankar och känslor leder även till ökad stressnivå, menar Waskuri. Utåt kan personen verka lugn men inombords växer stresskänslorna.

– Att ha en positiv fasad utåt och att trycka ner exempelvis ilska kan leda till ångest, säger han.

Kvinna i sängen med ångest.
Att må dåligt ibland är helt mänskligt.

Skadligt för ens relationer

Det kan också skada de mänskliga relationer man har i sitt liv, och nya relationer tenderar att stanna på en ytlig nivå.

Annons

– Om man inte är transparent, sårbar och ärlig med sina känslor så får man inte djupa och intima relationer med andra människor. Man förstärker då känslan av att man bara får vara en viss typ av person.

Men relationerna skadas inte bara av den alltid så positiva fasaden, utan också av sättet den toxiskt positive bemöter andra som mår dåligt. Att ständigt försöka skämta bort eller ignorera andras negativa känslor, eller säga åt någon som är ledsen att vara glad, kommer inte att uppfattas som särskilt empatiskt.

– Om man har en vän som mår dåligt ska man inte låtsas som ingenting utan våga belysa att man ser att personen inte verkar må bra och fråga om vännen behöver prata. Det är positivt att våga vara transparent med vad man känner, våga be om hjälp, våga vara sig själv och inte tänka att man behöver vara perfekt utåt för att bli omtyckt, säger David Waskuri.

Negativa tankar och känslor som sorg, ilska, avundsjuka eller nedstämdhet är en del av vad det innebär att vara människa, och något vi alla borde acceptera – hos oss själva och hos andra. Och för att må bra hjälper det om du kan identifiera dessa känslor när du känner dem, acceptera dem och även lära dig att kunna uttrycka dem.

– På så sätt kan man få stöd, och lära sig sätta gränser vid behov – och det är positivt, avslutar Waskuri.

Foto: TT

Läs mer:

Så kan du vända din stress till något positivt

Släpp loss dina känslor – så mår du bättre!

7 relationsfrågor män ofta pratar om i terapi

Annons