HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dr Chatterjee: "Jag kan inte hjälpa folk om jag inte pratar om lycka"

13 okt, 2023 
glad kvinna med paraply samt dr chatterjee
Lycka påverkar hälsa och livslängd. Och hälsan påverkar i sin tur vår upplevda lycka.
MåBra har träffat den populäre läkaren Rangan Chatterjee som är aktuell med boken Lyckobalansen. I den har han kokat ner sina erfarenheter inom livsstilsmedicin till 10 steg som ökar både din hälsa och din lycka.
Annons

Rangan Chatterjee är läkare och författaren till flera bästsäljande böcker om hälsa . Han medverkar flitigt i tv och driver den populära podden Feel Better, Live More. Under sina år som läkare har han reflekterat över varför vissa människor har lätt för att göra nyttiga val medan det för andra verkar vara mycket svårare att prioritera sin hälsa?

Lättare för lyckliga att hålla de nya vanorna

En vanlig fördom är att det handlar om psyke. Men Rangan Chatterjee menar att våra vanor inte är kopplade till hur starkt psyke vi har, utan att de är en avspegling av vad vi tycker om oss själva och den värld vi lever i.

– Under mina 22 år som läkare har jag lagt stort fokus på att hjälpa mina patienter att förstå vikten av en hälsosam livsstil: Att äta bra, sova tillräckligt, motionera och ta sig tid för avkoppling. Men även om de gjorde förändringar som de mådde märkbart bättre av var det många som halkade tillbaka till sina tidigare vanor. De som lyckades var de som förändrade sin inställning till världen. Och jag insåg att det var för att de blivit lyckligare människor. När jag dök ner i forskningen såg jag att det fanns en väldigt stark koppling mellan hälsa och lycka – och insåg också att jag inte kan hjälpa folk fullt ut om jag inte pratar om lycka.

Annons

Ett stort fokus i hans filosofi ligger på livsstilsmedicin och framför allt vad vi själva kan påverka för att slippa bli sjuka – och framför allt om vad grundläggande inre lycka är. Många av oss behöver omdefiniera begreppet lycka – och i förlängningen därmed också oss själva.

Vad är lycka? – Anders Hansen förklararBrand logo
Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar

Vi förväxlar lycka med framgång

Det enskilt största problemet som sätter käppar i hjulet för vår sanna lycka är att vi förväxlar lycka med framgång. Framgång har ofta ett stort samband med stress – och stress har inverkar på ungefär 90 procent av de hälsobesvär en läkare möter, berättar Rangan Chatterjee. Men när vi känner oss lugna, förnöjsamma och känner att vi har kontroll över våra liv inträffar motsatsen: vi blir friskare. Det gör det också mycket lättare att ta hand om sig själv och sin hälsa. Man är mer benägen att träna, umgås med andra och mindre benägen att tröstäta om man trivs med sitt liv, menar Chatterjee.

Annons

Tre grundläggande ben för stabil lycka

Samstämmighet, förnöjsamhet och en känsla av kontroll över våra liv. Så sammanfattar Rangan Chatterjee grunden i lycka, och illustrerar det med en pall. Haltar ett av benen blir det obalans.

Samstämmighet – Att leva i enighet med sina inre värderingar. Allt för många lever istället vi så som vi tror att vi borde göra.

Förnöjsamhet – Att känna sig tillfreds med sitt liv.

Kontroll – Känslan av kontroll kan ha stor effekt på hur du tacklar stress, problem och besvikelse – men även hur du tar dig framåt i livet.

När man höjer sin grundläggande lyckonivå dyker inte negativa känslor upp lika ofta eller håller i sig lika länge. Det skapas en motståndskraft som skyddar mot stress och påfrestningar i livet. Och framför allt är sann lycka inte avhängig andra personer eller yttre händelser.

Lycka är ingen destination

Hur vet man att man när lycklig då?

– Lycka är ingen destination. Det är inget du plötsligt når fram till och känner att ”Nuså, nu är jag lycklig”. Däremot finns det beteenden och känslor som är tätt sammankopplade med att vara lycklig och nöjd i nuet. En av dem är att man inte påverkas lika mycket av yttre faktorer. Att man är mindre reaktiv och hanterar saker med ett större lugn. Ett annat tecken är att man inte längre behöver materiella ting för att känna sig bättre.

Annons

– Men, själva frågan i sig; ”Hur vet jag om jag är lycklig?” är ett tecken på att du inte riktigt är där. För är du lycklig, då vet du det. Lycka handlar inte främst om hur världen runt omkring dig ser ut, utan om hur du förhåller dig till den. Och det är något vi själva kan påverka.

Var inte lycklig själv

Rangan Chatterjee säger att han skrivit boken lika mycket för sig själv som för andra. För trots alla de verktyg han redan besatt, insåg han så sent som för några år sedan att han själv inte heller var lycklig. Allt för stor del av livet gick ut på att jaga just framgång. En jakt som baseras på att han under hela sin uppväxt pressats av sina föräldrar att leverera. Något de gjort med omtanke, för att inte deras barn skulle behöva uppleva samma kamp som de själva gjort, men som fram tills han började se det för vad det var skapade ett stor hinder för hans sanna lycka.

– Det skapade känslan av att jag inte dög om jag inte lyckades. Men jag anklagar inte mina föräldrar för det. Jag älskar dem och jag förstår att det gjorde vad de trodde var bäst för mig. Om jag var dem skulle jag förmodligen ha gjort samma sak. Att sätta sig in i andras situation kan göra en enorm skillnad för att se andra människor med medkänsla.

Annons

Jag var inte den jag var. Jag var den jag hade blivit. Och det är något jag tror att många inte inser om sin egna personlighet. Det är en anpassning till uppväxten, och det betyder inte att det måste vara din sanning resten av livet. Idag vet jag att mitt värde inte ligger i om jag säljer 100 000 böcker eller noll böcker. Det avgör inte hur jag är som människa, pappa eller make. Den insikten har transformerat mitt liv.

Tänk dig friskare

För att illustrera vikten och effekten av lycka återberättar Rangan Chatterjee om en studie där man mätte deltagarnas generella positivitetsnivåer. Forskarna sprutade sedan in förkylningsvirus i näsborrarna på samtliga deltagare. De som hade en mer negativ inställning insjuknade tre gånger så ofta som de som var mer positiva

För att tydliggöra hur vi kan bli mer lugna, förnöjsamma och känna känslan av kontroll – och därmed bli både lyckligare och mer hälsosamma har Rangan Chatterjee benat ut 10 punkter som hjälper dig nå din egen lyckobalans. Du behöver inte följa alla, börja med en åtgärd som verkligen talar till dig; det räcker med några minuter varje dag. Efter en vecka kommer du att vara lyckligare än om du inte hade prövat den. Välj sedan ut ännu en. Och om du känner för det, en till. På samma sätt som kroppen blir starkare av träning blir vi också lyckligare om vi regelbundet tränar på de faktorer som får oss att må bra.

Annons

Lycka till!

Rangan Chatterjees 10 steg till lyckobalans

1. SKRIV DITT EGET LYCKLIGA SLUT
Här bor den stora stenen om förväxlingen mellan framgång och lycka. För att bli lyckligt på riktigt behöver du definiera vad som är framgång för just dig – och det behöver inte på något sätt vara relaterat till karriär, rikedom eller anseende.

Rangan Chatterjee rekommenderar två övningar som kan hjälpa dig att få insikt om hur du egentligen vill leva ditt liv. Först, föreställ dig att du ligger på din dödsbädd. Tänk tillbaka på ditt liv – vilka är de tre viktigaste sakerna som du vill ha gjort för att känna dig lycklig och nöjd?

Den andra är att skriva ner tre vanor som ger dig en stark känsla av välbefinnande. Försök att göra alla tre varje vecka. För Chatterjee handlar det om att vara med familjen, ha tid till sina hobbies och att hjälpa andra få ett bättre liv. Varje vecka ser han därför till att äta minst fem måltider med familjen, ta några löpturer eller få en stund med gitarren och spelar in ett avsnitt av sin podd. De tre vanorna hjälper honom att känna att han lever i enlighet med sina mål – vilket ger en känsla av nöjdhet i livet. Omdefiniera dina tre vanor regelbundet allt eftersom du utvecklas och livet och dina behov förändras.

2. VÄLJ BORT VALMÖJLIGHETERNA
Dagens samhälle består av oändliga val – och vi tror att de hjälper till att göra oss lyckligare. Men för många val är inte bra för vår hälsa. Det gör oss istället överväldigade och ökar vår stress. För många val riskerar också att göra oss passiva. Ta bara till exempel ”vilken träningsform ska jag välja?” eller ”vilken kosthållning är bäst?” Många kan nog relatera till att det ibland slutar med att det inte blir något av alls. Har du få val ökar chansen att det blir av. Prioritera att lägga kraft på valen som spelar roll.

3. BEHANDLA DIG SJÄLV MED RESPEKT
Den här punkten baserar sig på att det finns en stark koppling mellan självmedkänsla och fysisk hälsa. Det går helt enkelt inte att bli hälsosam eller lycklig på sikt om man inte tycker om sig själv.

Rangan Chatterjee menar att den huvudsakliga anledningen till att så många inte har förmågan att älska sig själva är att vi i allt för hög grad låter erfarenheter i barndomen diktera vilka vi är. Om man skapar en förståelse för barndomens strategier, tar dem för vad de var och accepterar att de inte längre tjänar ett syfte är det lättare att bli fri och istället skriva sin egen historia.

I många fall handlar det, precis som för Chatterjee själv, om en känsla av att inte duga – och därför pressa sig att prestera. Om man känner att man inte duger agerar man – ofta utan att ens veta om det – på ett destruktivt sätt som befäster den övertygelsen.

I en studie fick deltagarna otroliga resultat bara av att lära sig att prata till sig själva på ett annat sätt i tuffa lägen. En så simpel sak som att högt säga ”Oj, det här var jobbigt, nu är det mycket.” gjorde att stress- och ångestnivåerna sänktes, och utbrändheten minskade.

4. STANNA TIDEN!

Tiden du har är livet du har. Känn in den en stund. Ändå låter vi denna ofattbart dyrbara resurs rinna oss ur händerna.

Att känna sig ”tidsfattig” har blivit en epidemi bland vuxna. Studier visar att hela 80 procent av alla yrkesarbetande män och kvinnor upplever samma sak. Ändå är det faktiskt så att vi har mer fritid än för femtio år sedan. Skillnaden som gör att vi upplever att tiden rinner ur våra händer är att vi då hade perioder varje dag då tiden stannade av och vi bara kunde vara, medan vår tid idag splittras av alla måsten och all modern teknik. Samhället lär oss också att beundra människor som är tidsfattiga och att värdera pengar högre än tid.

Några gånger i veckan, försök eliminera så många störande moment du kan och hitta flow i något som får dig att må bra – det kommer göra dig både mer nöjd och känna att du har mer kontroll över din tid.

5. LÅT DET SKAVA
Våra egna mentala begränsningar är ofta vårt största hinder. När du stöter på trassel i relationerna till andra människor – konflikter eller något som stör dig – försök att först och främst titta inåt istället för att leta efter yttre, tillfälliga lösningar. Det är inte förrän du förstår varför det stör dig som du kan lösa problemet på riktigt. Att lära sig se saker på ett sätt som ger dig kontroll istället för att se dig som ett offer ökar ditt välmående och minskar behovet av att döva jobbiga känslor.

En annan inställning som hjälper oss med acceptans och förstående är synvinkeln att alla gör så gott de kan baserat på sin uppväxt, kunskap och livssituation.

6. PRATA MED FRÄMLINGAR
Vi vet att nära relationer är en av de absolut viktigaste faktorerna för god hälsa. Men visste du att även kontakten med främlingar har stor betydelse för ditt välmående? Att interagera med främlingar aktiverar nämligen ett nätverk i hjärnan som inom forskningen kallas för "sociometer". När du småpratar lite eller byter ett leende med någon på gatan skickar hjärnan signaler om att välden är en trygg plats. Kort sagt: Personer som småpratar är lyckligare, upplever större känsla av kontroll och känner större samhörighet än de som inte gör det.

7. BETRAKTA MOBILEN SOM EN MÄNNISKA
En annan viktig anledning är att vi idag inte är lyckliga är att vi lever allt mer isolerat, genom våra tekniska hjälpmedel. I genomsnitt tittar vi på mobilskärmen mellan 200 och 250 gånger per dag. Vi ler också 30 procent mindre när telefonen är i närheten. Folk som har gått tillbaka till enklare mobiler känner sig lugnare, mindre stressade och mindre ängsliga. De känner sig också mer närvarande i sitt liv och upplever att deras nära relationer blivit bättre.

Tänk efter – om din telefon var en människa och den människan gjorde dig stressad och störde dig lika mycket som din telefon, vad skulle du då tycka om den personen?

8. LÄGG BORT MASKEN
”Fake it till you make it” har vi ofta fått höra. Men Rangan Chatterjee menar precis tvärtom. Att ta av oss ”maskerna”, slappna av och visa vilka vi verkligen är, även våra svagheter, hjälper oss inte bara att känna oss närmare varandra, det hjälper oss också att förstå vilka vi verkligen är. Och det är först när vi förstår vilka vi egentligen är som vi blir mottagliga för möjligheten att bli den person vi vill vara – vilket i längden gör oss starkare.

Framförallt uppmuntrar Chatterjee till öppenhet och ärlighet på jobbet. För bara genom det kan vi på riktigt förändra det toxiska, stressande klimat som på många sätt präglar arbetslivet idag.

9. TA SEMESTER VARJE DAG
Många av oss tillbringar ett helt år med att vänta på en månads semester. Men Rangan Chatterjee menar att det skulle göra större skillnad för vår övergripande lycka om vi tog ”minisemester” från vårt eget liv en stund varje dag. Hur då? Jo, om du bryter ner vad det är som gör oss lyckliga på semestern så är det få komma bort och koppla av en stund och få perspektiv. Vi behöver göra mindre och vara mer. När du gör det gör du också bättre val.

Det är inte så svårt som du tror: Det kan räcka med en kvarts promenad på lunchen, eller en kopp kaffe i stillhet. Det viktiga är att det är i ensamhet, utan telefon, i tystnad – och i nuet. Om du gör det varje dag får du nya perspektiv på ditt liv. Du blir mer medveten om dig själv och hur du interagerar med din omvärld. Du kommer att uppleva att du har mer kontroll och känna större lugn och samstämmighet.

10. GE AV DIG SJÄLV
De första nio punkterna fokuserar främst på vad du kan göra för dig själv för att öka din lycka. Men även att göra saker för andra kan i hög grad öka känslan av lycka. Forskning visar till och med att hälsan och lyckan kan förbättras mer av att visa vänlighet än av att lägga om kosten och träna. Hur kan du göra något för andra?

Foto: Susan Bell

Annons