Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Låt inte rädslorna begränsa dig – så blir du modigare

11 maj, 2025
author Kristina Lager
Kristina Lager
KVINNA SOM FIRAR OCH LISA CLEFBERG
Låter du dina rädslor begränsa dig i livet? Utmana dem i stället för att undvika dem, säger psykologen Lisa Clefberg. Här får du tipsen som gör dig både modig och ökar din självkänsla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för att minska din nervositet i sociala sammanhangBrand logo
5 tips för att minska din nervositet i sociala sammanhang

Det finns så mycket att vara rädd för, eller hur? Spindlar, höga höjder, att tala inför människor, att bli av med jobbet – ja, listan kan göras hur lång som helst. Självklart är vi rädda för olika saker, men en sak slår Lisa Clefberg fast – vi kan alla känna rädsla ibland. Ingen slipper rädslan helt, vi har bara olika sätt att hantera den.

Vanligaste rädslorna

– De vanligaste rädslorna jag möter hos människor, men som kan ta sig olika uttryck är rädslan för att bli lämnad, rädslan för ovisshet och rädslan för att misslyckas. För många personer blir rädslan begränsande. Vissa säger att de måste stärka sin självkänsla innan de utmanar sina rädslor. Men jag tror precis tvärtom. Du stärker din självkänsla genom att utmana dina rädslor. En person med högre självkänsla kan också vara rädd, men samtidigt trygg med att de kan klara av situationen, säger Lisa Clefberg, författare till boken "Rädd och modig – vägen till ett friare liv."

LISA CLEFBERG
Psykologen och ledarutvecklaren Lisa Clefberg har doktorerat på rädslor och fobier. I boken Rädd och modig (Mondial) ger hon strategier för hur du ska övervinna rädslor som hindrar dig i livet.

Men vad är då rädsla? Du har säkert varit med om att något otäckt händer som gör att du reagerar med hjärtklappning, snabbare andning och högre blodtryck. Rädsla är en fysiologisk reaktion som har hängt med oss sedan urminnes tider och som finns där för att skydda oss mot faror och ge oss kraft att komma undan dem.

Annons

– När vi blir rädda reagerar vi med flykt, kamp eller frys-respons. Hur du reagerar beror snarare på situationen än vilken typ av personlighet du har. Om något hotar ditt barn – då tar du med största säkerhet till kampen. Men om det plötsligt kommer en bil som är på väg att köra på dig, då flyr du genom att hoppa undan.

3 myter om rädsla

Jag måste vara svag eftersom jag är rädd

Lisa: Många tror att rädsla är ett tecken på svaghet. Låt rädslan bli din ledstjärna och fundera över vad du kan lära dig om dig själv. Rädslan kan också vara nödvändig för att du faktiskt befinner dig i en farlig situation. Att till exempel lämna en destruktiv relation, det vet vi är förknippat med fara. Då behöver du en handlingsplan.

Jag måste bygga mitt självförtroende innan jag vågar utmana mina rädslor

Lisa: Jag tror att det är precis tvärtom. Vi bygger självförtroende genom att utmana våra rädslor. Vi blir starkare av att se att det inte är någon katastrof att misslyckas. Livet går vidare. Forskning visar att det kan vara bra att låta barn misslyckas lite ibland, tidigt i livet.

Mina rädslor hindrar min utveckling

Lisa: Nej, det är din syn på dina rädslor som hindrar din utveckling. Att du tror att du inte klarar av situationer. Tänk istället att rädslor är en del av livet, då blir de inget hinder.

Men nu är det inte bara inför akuta faror vi blir rädda. Har du kanske något du gärna skulle vilja göra men som du undviker för att du är rädd att misslyckas? Du kanske har gjort dig själv extremt liten för att inte synas, när någon har kastat ut en fråga på ett jobbmöte? Hjälp, jag kan inte svara – tänk om jag säger något tokigt och gör bort mig. Många gånger låter vi underliggande rädslor, som ofta handlar om att vi är rädda för att inte duga, eller för att misslyckas, hindra oss från att utvecklas och leva våra drömmar.

Annons

– Jag har jobbat med människor som har begränsat sina yrkesval på grund av rädslor. Läkare som inte kunnat utvecklas i sin yrkesroll för att de inte vågar prata inför kollegor på läkarkonferenser, exemplifierar Lisa Clefberg.

Tack och lov är det inte nödvändigt att vi utmanar alla våra rädslor. Är du rädd för att hoppa fallskärm, jamen strunta i det då – om det inte råkar vara en av dina största drömmar.

– Vissa rädslor kan man absolut låta vara. Det viktiga är att du följer dina värderingar. Om din rädsla hänger ihop med något du vill åstadkomma, då blir ett undvikande beteende en begränsning. Jag tycker att det kan vara bra att reflektera och fundera lite då och då. Trivs jag med det jag gör? Är jag nöjd med min relation? Eller känner du att du vill ha en förändring men inte törs? Om du upplever att du sitter fast, då är det bra att ta tag i det. Att bara finna sig i situationen kan i längden skapa en känsla av uppgivenhet. Om du till exempel vågar prata med din partner så kanske du upptäcker att ni båda egentligen vill göra något annat ibland än att titta på tv.

Annons

3 vanliga rädslor – så kan du hantera dem

Lisa Clefberg om tre vanliga rädslor och hur du kan arbeta för att överkomma dem – eller åtminstone hantera dem.

1. Jag är rädd för att bli ­lämnad

– Det här är en känsla som många upplever är väldigt skamlig. Många som är rädda för att bli lämnade kräver full transparens från sin partner, som till exempel tillgång till alla lösenord. Men det här är en falsk trygghet, att man tror att man vet och kan se allt, till exempel sin partners sms.

Tänk så här: För att komma åt den här rädslan måste man lära sig att stå ut med ovissheten, och att stå ut med att vara sårbar. Det är lätt att tro att om man alltid är tillsammans så blir det ett skydd. Tvinga dig istället till att boka upp saker med egna vänner. Försök att hitta och göra saker som du tycker är viktigt och kul – det hjälper dig att släppa lite på kontrollen. Sök er till varandra utifrån en vilja istället för kontroll. Finns det en anledning att tvivla på din partner, då ska du hantera det. Annars får du lära dig att stå ut med ovissheten.

2. Jag är rädd för ­hundar

– Det här är en väldigt konkret rädsla, men kan se olika ut. En del är rädda för stora hundar, andra för små. Vissa för svarta hundar och andra för väldigt ivriga hundar. Det här är samma typ av rädsla som du som är rädd för spindlar eller ormar känner.

Tänk så här: Träffa någon som har en hund. Till en början kanske du rent av vistas i ett rum intill där hunden är. Sedan börjar du närma dig hunden mer och mer. Här är det viktigt att det är du som närmar dig hunden, inte tvärtom. När du går förbi en hund på gatan, jobba med att rent fysiologiskt skapa en känsla av lugn genom att sänka axlarna och andas lugnt med magen. Tänk också på ditt sökbeteende, du behöver inte gå och skanna av omgivningen hela tiden.

Är du rädd för ormar – börja med att titta på ormar genom en glasvägg i djuraffären eller ett terrarium. Undviker du att gå i skogen för att du är rädd för ormar? Då kan du börja gå i skogen på vintern för att sedan utmana dig mer och mer.

3. Jag är rädd för att säga vad jag tycker på jobbet

– Det här är en av de allra vanligaste rädslorna, som egentligen handlar om att vi är rädda för att misslyckas, eller att människor inte ska tycka om oss. Vi är rädda för att bli avvisade och kanske i förlängningen ensamma. Här måste vi våga vara obekväma.

Tänk så här: Börja med att stå upp för vad du tycker generellt. Träna i situationer där du är trygg, kanske med din partner, dina barn eller med kompisar. När det känns bra, då kan du börja säga vad du tycker, men om något som inte rör arbetet utan något mer neutralt. Det kan handla om att du inte tycker som de andra om en film som alla sett. När du är bekväm med det kan du testa att på ett möte våga säga din mening i en specifik fråga.

Den här rädslan kommer du inte åt genom att gå en talarkurs. Jag har jobbat med människor som utan att blinka kan hålla en presentation för massor med människor, men sedan när det handlar om att stå upp för något ­personligt – då blir det jobbigt.

Annons

Överbeskyddande föräldrar skapar räddare barn

Överbeskyddande föräldrar skapar räddare barn, berättar Lisa. I studier har man sett att sättet vi hanterar rädslor på grundas redan när vi är barn. Man har jämfört olika typer av föräldraskap och sett att föräldrar som är väldigt överbeskyddande får barn som är rädda. Det kan bero på att barnen aldrig får lära sig att de kan klara av olika situationer eftersom deras föräldrar alltid hjälper dem. Det kan också vara så att de får en självbild som säger åt dem ”jag är en sån som inte klarar det här”.

– Barnen tolkar helt enkelt föräldrarnas överbeskyddande beteende som att ”mamma och pappa tror inte att jag klarar av det här”. Den andra extremtypen av förälder som också skapar rädda barn, är typen som inte alls finns där för sina barn. Problemet som uppstår för de barnen är att de kan ha känt sig väldigt utlämnade och ensamma när de har blivit rädda, och upplevt att det inte finns någon som kan backa upp dem.

Annons

När de positiva erfarenheterna upprepas genom att du klarar av situationen, då suddas gradvis dina rädslominnen bort

För att bli av med rädslor och få en ökad frihet så behöver du utsätta dig för det du är rädd för flera gånger, menar Lisa. När de positiva erfarenheterna upprepas genom att du klarar av situationen, då suddas gradvis dina rädslominnen bort.

– Det krävs mod för att våga utmana rädslor. Ett knep att ta till kan vara att använda olika mantran. Ett uttryck som jag verkligen gillar men som låter mycket bättre på engelska är face it till you ace it (i betydelse ”gör det tills du klarar det”). Det finns också olika verktyg att ta till. Mindfulness är ett och träning är ett annat.

Lisa berättar att hon när pandemin startade hade flera klienter som kände ett otroligt obehag inför digitala möten. Då fick de rådet att gå ut och springa innan mötet. Löpning och även annan träning skapar ett lugn i kroppen som gör det lättare att hantera vissa situationer. Men det blir lite opraktiskt om man alltid måste ge sig ut på en löptur eller springa i trappor innan ett möte, så vartefter klienterna märkte att det faktiskt inte var så farligt med digitala möten, så kunde de plocka bort löpningen.

Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckligaBrand logo
Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckliga

Hur lång tid kan det ta att bli av med en rädsla?

– Det gäller att få in en vana, att automatisera ett beteende. Om du går i terapi mot en rädsla, och sedan jobbar aktivt med det under ett halvår så har du kommit långt. Men om du har haft en väldigt stark rädsla mot något och befinner dig i en jobbig situation, eller av någon anledning känner dig extra sårbar, då finns en risk att det poppar upp igen. Du kommer inte alltid att behöva jobba på rädslan, men var uppmärksam på gamla mönster för att mota Olle i grind.

Foto: TT, Per Englund

Annons