HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Våga våga – tipsen som förändrar ditt liv

20 jul, 2022 
kvinna hoppar i havet
Våga drömma, våga ta reda på vad du EGENTLIGEN brinner för. Våga kasta dig ut. Men också: våga kommunicera, våga förlåta, våga vara generös. En helt annan typ av mod. Så här hittar du båda.
Annons

Kristina Hagström IIievska och Frida Boisen är båda framgångsrika affärskvinnor. Så när de släpper en bok om att ”våga” tänker man ganska givet att den är för karriärister. Men så är det inte alls. Visst kan den vara till enorm nytta för den vars högsta dröm är att ta modiga kliv framåt i karriären – men den är lika givande för dem som istället drömmer om något helt annat – kanske att downshifta, eller att våga göra en stor förändring i livet. Och allra mest nytta av Fridas och Kristinas tips har du som inte riktigt vet vad du drömmer om.

5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"Brand logo
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"

Förändring – det går om man vill och vågar

Både två brinner för förändring och att visa andra att det går – om man bara vill, och vågar. De har själva gjort många personliga förändringsresor och i sin bok delar de generöst med sig av både de bästa och de värsta ögonblicken i sina egna liv och nycklarna som gör att man kommer med på fötterna på marken igen.

Annons

Kristina har jobbat mycket med förändringsledning av bolag, där man sätter visioner och missioner – men varför gör vi inte det här för oss själva? Hur ofta har du ett utvecklingssamtal med dig själv?

Kristina Hagström IIievska och Frida Boisen
Kristina Hagström IIievska och Frida Boisen

– Vi är för dåliga på att ens formulera vad är det vi brinner för, våra mål och drömmar. De flesta har inget rakt svar på den frågan, för vi unnar oss inte att ta den tiden. Man vågar knappt ta ordet dröm i sin mun. Vi gör det när vi är barn, men varför ska man sluta när man är vuxen? Det är frågor man ska ställa sig hela livet. Vad vill jag? Vad gör mig lycklig? Hur får jag fler sådana stunder? Vad behöver jag rensa bort för att det ska kunna bli verklighet?

”Vi drivs mer av andras agendor än våra egna”

En stor del av problematiken ligger i att vi lever i en värld där tempot är väldigt högt, vilket gör det så lätt att hamna i det där klassiska ekorrhjulet där vi drivs mer av andras agendor än våra egna.

Annons

– Vi är så lutherska och duktiga gentemot mot andra, men glömmer att fråga ”vad vill JAG?”. Blir man verkligen en så bra mamma eller medarbetare av att sätta sig själv så långt ner på prioriteringsskalan?

Frida och Kristina är övertygade om att en stor del av den psykiska ohälsan som exploderat det senaste decenniet bottnar just här.

– Gör plats i agendan för det som får dig att må bra, inte bara det som förväntas och vad vi borde. Många följer karriärstegen för att det är det man tror att man borde följa. Är du inte medveten om att du faktiskt har ett val så är det lätt att springa mot vad samhällets förväntningar säger. Våga stanna upp och vara ärlig mot dig själv, så att du känner dig hel.

Och just det här att fokus så ofta ligger på prestation och resultat för andra, istället för att landa i ”här är jag och här mår jag bra” gör att Frida och Kristina förodar att vi ska prata mer om lyckotal och mindre om nyckeltal.

Annons

Vi mäter ofta fel saker

– Vi mäter ofta fel saker. Vad ska du mäta för att se vad som gör dig lycklig och får dig att må bra? Det kan till exempel vara att du vet att du mår bra när du läser mycket. Då kanske du ska målsätta ditt läsande: ”Jag vill läsa en ny bok i månaden”. Då är det ett av dina lyckotal som du ska mäta i ditt liv.

Frida och Kristina peppar till att våga utforska, drömma och hoppa. Men de lägger också ett stort, och nog så viktigt fokus på grunden: att arbeta med sig själv, sina rädslor och vad som egentligen hindrar oss. Först då vågar vi öppna oss på riktigt – för möjligheter, och för andra människor.

– Modet kommer inifrån. Det är sällan vi vågar ta steget och säga de här sakerna. Men när du ser den sanning du lever i, det är då svaren kommer.

Vad borde svenska kvinnor våga mer?

– Ta för sig! Våga säga vad du brinner för, det ökar sannolikheten att det blir sant. Det är nycklarna till allt det andra, det som får dörrar att öppnas, säger Frida Boisen.

Annons

Kom igång med förändringen

1. Mät ditt liv med munk-modellen

Hur mycket meningsfullhet, utveckling, närhet och kontroll upplever du just nu i ditt liv? Känslor är ofta svårt att få fakta på, men genom att gradera din upplevelse kan du lätt se vart det skevar och var du ska börja jobba. Fyll i dina siffror, mellan 1-10 i diamantens fyra hörn – hur ser din diamant ut?

2. Staka-modellen visar vägen

När du har formulerat din dröm handlar det om att sätta in den i en modell – hela vägen in i kalendern.

Sätt målen

Tydliggör delmål

Analysera förutsättningar

Kontrollera konsekvenser

Aktivera i agendan

Pepp när du tvekar

Fyra viktiga tankar att ha med sig när man tvekar:

1. Vad är det värsta som kan hända? Visualisera det. Tänk om folk skrattar? Ja, men vad bra, då fick de skratta lite! Det är väl inte hela världen. Vi behöver skratta mer i Sverige.

2. Vad gör det om du får ett nej? Ingenting. Upp igen och fortsätt. Vi får alla nej ibland, man kan få nio nej innan man får ett ja, men då har du tagit de första stegen.

3. Misslyckas är ett ord vi borde stryka ur den svenska ordlistan. Det är inte att misslyckas, det är att lära sig – ett av stegen på din resa till framgång.

4. Kom ihåg att när du vågat första gången blir det lättare andra gången. Det är som en muskel som blir starkare ju mer man tränar den!

I Fridas och Kristinas bok Våga våga (Mondial förlag) hittar du massor av fler tips och råd, övningar och metoder som hjälper dig att våga uppfylla just dina livsdrömmar.

Foto: TT/ Thron Ullberg

Annons