Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vad är det som gör att vissa har ett starkare psyke än andra?

04 apr, 2022 
Mental styrka
Vissa har en avundsvärd mental styrka och inre trygghet. Det är som att de föds med ett lugn och en robusthet som gör att de tacklar vilka svårigheter livet än kastar i deras väg. Men så är det inte – väldigt lite sitter faktiskt i generna, utan går att påverka själv.
Annons

Våra gener utgör bara en tredjedel av hur psykiskt starka vi är, visar en, aningen överraskande, studie som utförts vid Oslo universitet.

I studien ingick omkring 2 000 tvillingpar som har vuxit upp tillsammans. Både enäggstvillingar, med en identisk genuppsättning, och tvåäggstvillingar, som har liknande genuppsättningar, var representerade i urvalet.

Jämförde psykiska måendet med svåra upplevelser

Samtliga tvillingar fick svara på frågor om de hade upplevt stressiga eller traumatiska händelser i livet, samt uppskatta sin psykiska hälsa och om de hade symtom på ångest eller depression. Forskarna analyserade sedan hur bra de hade klarat sig psykiskt i förhållande till hur många svåra upplevelser de hade varit med om i livet.

6 tecken på att du är en övertänkareBrand logo
6 tecken på att du är en övertänkare

De som hade klarat sig bättre än förväntat, i jämförelse med andra som hade gått igenom lika många svårigheter, klassades av forskarna som robusta, vilket sedan jämfördes med generna.

Annons

Hela 70 procent av den psykiska motståndskraften kunde förklaras med livserfarenhet, livsval och inställning, endast en tredjedel uppskattades komma från gener.

Vanligaste faktorerna för psykisk svaghet och obalans

Vanliga saker som försvagar oss psykiskt är dödsfall, separationer, uppsägning, sjukdomsbesked och mobbing.

De goda nyheterna är att det går att vända den onda cirkeln. Att börja röra på sig och träna kan göra att man mår bättre – snabbt. Andra faktorer som stärker oss är bra relationer och en känsla av meningsfullhet i livet. Vår psykiska styrka växer också av att vara mer självhävdande och gränssättande, samt av att våga utmana sina rädslor.

Tre viktiga faktorer som gör dig psykiskt stark

7 tips: Så stärker du dig själv mentalt

I Aftonbladet ger psykologen och psykoterapeuten David Waskuris sina bästa råd för att öka sin psykiska styrka och motståndskraft.

  • Se till att ha goda meningsfulla relationer och ett jobb som du trivs med.
  • Ta hand om hälsan: se till att få tillräckligt med sömn, drick inte för mycket alkohol, träna regelbundet.
  • Glöm inte balansen mellan stress och återhämtning. Utöva mindfulness och se till att ha fritidsintressen som du mår bra av.
  • Våga utmana dina rädslor. Var inte rädd för negativa tankar och känslor, det är bara tankar och känslor.
  • Styrs av dina kärnvärden och dina långsiktiga mål i stället för av rädslor och andra negativa tankar och känslor.
  • Var tacksam över det du har.
  • Glöm inte att påminna dig om det du gör bra och att du är bra. Lyssna inte på de självkritiska tankarna.

    Foto: TT

Annons