Vad är det som gör att vissa har ett starkare psyke än andra?
Våra gener utgör bara en tredjedel av hur psykiskt starka vi är, visar en, aningen överraskande, studie som utförts vid Oslo universitet.
I studien ingick omkring 2 000 tvillingpar som har vuxit upp tillsammans. Både enäggstvillingar, med en identisk genuppsättning, och tvåäggstvillingar, som har liknande genuppsättningar, var representerade i urvalet.
Jämförde psykiska måendet med svåra upplevelser
Samtliga tvillingar fick svara på frågor om de hade upplevt stressiga eller traumatiska händelser i livet, samt uppskatta sin psykiska hälsa och om de hade symtom på ångest eller depression. Forskarna analyserade sedan hur bra de hade klarat sig psykiskt i förhållande till hur många svåra upplevelser de hade varit med om i livet.
De som hade klarat sig bättre än förväntat, i jämförelse med andra som hade gått igenom lika många svårigheter, klassades av forskarna som robusta, vilket sedan jämfördes med generna.
Hela 70 procent av den psykiska motståndskraften kunde förklaras med livserfarenhet, livsval och inställning, endast en tredjedel uppskattades komma från gener.
Vanligaste faktorerna för psykisk svaghet och obalans
Vanliga saker som försvagar oss psykiskt är dödsfall, separationer, uppsägning, sjukdomsbesked och mobbing.
De goda nyheterna är att det går att vända den onda cirkeln. Att börja röra på sig och träna kan göra att man mår bättre – snabbt. Andra faktorer som stärker oss är bra relationer och en känsla av meningsfullhet i livet. Vår psykiska styrka växer också av att vara mer självhävdande och gränssättande, samt av att våga utmana sina rädslor.
Tre viktiga faktorer som gör dig psykiskt stark
- Att leva i ett gott parförhållande
- Regelbunden fysisk aktivitet
- Upplevelsen av att man har ett meningsfullt liv
7 tips: Så stärker du dig själv mentalt
I Aftonbladet ger psykologen och psykoterapeuten David Waskuris sina bästa råd för att öka sin psykiska styrka och motståndskraft.
- Se till att ha goda meningsfulla relationer och ett jobb som du trivs med.
- Ta hand om hälsan: se till att få tillräckligt med sömn, drick inte för mycket alkohol, träna regelbundet.
- Glöm inte balansen mellan stress och återhämtning. Utöva mindfulness och se till att ha fritidsintressen som du mår bra av.
- Våga utmana dina rädslor. Var inte rädd för negativa tankar och känslor, det är bara tankar och känslor.
- Styrs av dina kärnvärden och dina långsiktiga mål i stället för av rädslor och andra negativa tankar och känslor.
- Var tacksam över det du har.
- Glöm inte att påminna dig om det du gör bra och att du är bra. Lyssna inte på de självkritiska tankarna.
Foto: TT