Anders Hansen: Jag har mer ångest än genomsnittet

Anders Hansen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
3:56

Efter reklamen: Anders Hansen: "Det här är ångest egentligen"

(3:56)

Välkände psykiatrikern och författaren Anders Hansen är aktuell med nya boken Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Att ha ångest är otroligt vanligt – och han menar att det är viktig att komma ihåg att ångest inte är farligt, även om det kan vara jobbigt och obehagligt.

– Ångest är hjärnan som säger att något är farligt och den älskar att säga det. Våra förfäder var tvungna att se alla potentiella faror för att överleva och rent biologiskt fungerar vår hjärna idag på samma sätt, den ska tänka ut faror innan de sker. Ångest och även panikattacker är oftast ett tecken på att hjärnan fungerar som den ska, säger han och fortsätter:

Supertips från Anders Hansen: ”5 saker som vänder depp till pepp”

– Ett annat sätt att se ångest är att det är ”stress i förväg”. Om chefen skäller på dig så är det hot här och nu – alltså stress – men om du tänker att ”tänk om chefen kommer skälla på mig” så är det ångest.

Anders Hansen berättar om sin ångest

Hur lägger du själv upp ditt liv givet den kunskap du har?

– Jag är fysiskt aktiv och rör på mig nästan varje dag, jag är mycket noggrann med min sömn och försöker undvika alltför mycket oförutsägbar stress. Mår jag då bara bra? Nej, jag har förmodligen mer ångest än vad folk har i genomsnitt men har insett att det inte är något fel på mig, det är normalt att må dåligt ibland.

– När jag exempelvis är orolig för att min mamma ska på en hälsoundersökning tänker jag att det är ett falsklarm från min hjärna och med all kunskap om hjärnan vet jag vad det är och varför min hjärna målar upp katastrofscenarion. Jag säger inte att det är enkelt eller att det alltid funkar, men det går att öva på och det gör skillnad. Jag försöker också lägga mina förväntningar på en rimlig nivå och acceptera att livet går upp och ner, säger Anders Hansen.

Foto: TT

Tjejzonen möter upp den ökade psykiska ohälsan bland unga tjejer

Redaktionens tips

Tusse om ensamheten: ”Kommer någon ens bry sig om jag försvinner?”

Fia Anderberg: ”Kunde väga mig tio gånger om dagen”

Therése Lindgren: Jag var helt övertygad om att jag hade fått en stroke

Dela på: