Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

7 typer av dåliga chefer – har du en av dem?

19 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Kvinna sitter i arbetsmiljö och tittar upp på en man med kostym samt närbild på en mans händer.
Det finns tyvärr gott om dåliga chefer som hämmar din utveckling och gör ditt jobb svårare än det måste vara. Vi listar sju typer av dåliga chefer som får oss att vantrivas på jobbet. Känner du igen någon av dem?
Annons
5 Människotyper du bör undvika för att må braBrand logo
5 Människotyper du bör undvika för att må bra

Om du arbetat på några olika arbetsplatser genom åren har du säkert stött på en och annan dålig chef. Första steget för att kunna motverka sin chefs dåliga beteende är att identifiera hur hans eller hennes personlighetstyp ser ut. Är personen en räddare, en besserwisser eller en ensamvarg?

Vi har, med inspiration från Huffington post, listat de vanligaste typerna man kan hitta bland dåliga chefer. Finns din med på listan?

1. Räddaren

En chef som ser sig själv som en räddare kommer gärna in och "hjälper till" med diverse projekt. I början kan man tycka att denna typen av chef verkar ganska bra, det är ju bara snällt att vilja vara med att stötta i projekt och ta hand om konflikter.

Men efter ett tag kan denna typen av chef kväva din chans för utveckling och faktiskt vara lite av en stoppkloss i ditt arbete. Dessutom får du aldrig chansen att göra fel och därmed lära dig från dina misstag.

2. Politikern

Det som kännetecknar att din chef är en politiker-typ är att personen är bra på att hantera personerna som arbetar över dem, men samtidigt har stora problem att sammarbeta med de som jobbar under. Cheferna av den här typen är oftast bra på att marknadsföra sitt egna team, men de kan sakna viljan och kunskapen att vara en bra lagspelare.

Annons

Oftast är den här typen av chef ganska dålig på att ge feedback eller ens vara delaktig i vad som händer i teamet, så länge det inte kan gynna dem själva.

3. Medarbetaren

Denna typ av chef är lite av en motsats till politikern. De ser sig själva som en i gänget och har svårt att kommunicera med sina egna chefer. Detta gör att de oftast har en bra relation med de som jobbar under dem men inga beslut blir riktigt gjorda och ert team rör er aldrig framåt.

Det är svårt att utvecklas och röra dig uppåt i karriärstegen om din chef inte hjälper till och talar om för ledningen om gruppens och dina framsteg.

4. Behagaren

Denna typ av chef är en riktig people-pleaser som ofta gör många verbala åtaganden, men som aldrig arbetar för att göra en konkret skillnad.

De tror oftast att de själva är en väldigt bra chef eftersom de lyssnar och tar råd från sina kollegor men i slutändan blir ingenting gjort och alla dina förslag om förbättring är bara en anteckning på chefens dator. Eftersom de heller inte vill få kritik är de dåliga på att ge konkret feedback som hade gjort dig bättre på ditt arbete.

Annons

5. Kalkylatorn

Om din chef behöver data för att fatta alla beslut kommer inga stora mål uppnås. En chef som bara fokuserar på siffror är en ineffektiv ledare som aldrig kommer våga chansa och testa nytt. I alla fall inte förrän resten av världen redan gått före och utvärderat.

Med denna typ av chef kommer din kreativitet att gå förlorad. Det kommer dessutom vara frustrerande att aldrig få testa nya saker förrän chefen är säker på att all data är insamlad.

6. Ensamvargen

Ensamvargen som chef är självsäker och känd för sitt stora behov av att få styra och ställa. Fördelen med att arbeta under en ensamvarg är att de har en stark arbetsetik och att de värdesätter självförtroende hos sina kollegor.

Dessvärre är de också ganska själviska och har inga problem med att ändra beslut i sista sekund om de inte tycker allt känns hundra procent rätt. Att vara ett team med en ensamvarg som chef kan innebära snabba förändringar och att något du arbetat med länge stryks i sista sekund.

Annons

7. Besserwissern

Besserwissern värdesätter bara det arbete de själva gjort. Medan chefer av kalkylator-typen vill att du ska fatta alla beslut baserat på data, vill besserwissern att du ska fatta beslut baserat på deras kunskap. De involverar ofta sig själva i feedbacken till dig och jämför allt med deras egna erfarenheter.

Arbete under en besserwisser är att ständigt behöva leva upp till deras mål och vision. De vill egentligen att hela arbetsplatsen ska bestå av kopior av dem själva och har som mål att du ska utvecklas på exakt samma vis som de själva har gjort.

Källa: Huffington post Foto: TT

Annons