8 skadliga saker du inte ska säga till eller tolerera från en kollega

Två kollegor pratar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
TV: Se 6 saker du aldrig ska säga till din kollega
1:42

Efter reklamen: TV: Se 6 saker du aldrig ska säga till din kollega

(1:42)

En respektfull dialog, där alla känner sig sedda, lyssnade på och respekterade är otroligt viktigt, både för framgång och trivsel på en arbetsplats.

Kommentarer från kollegor kan landa väldigt fel, framförallt hos den som innerst inne tvivlar på sin kompetens (och gör vi inte alla det ibland?) och leda till att hen ifrågasätter sin position på arbetsplatsen eller inte vågar närma sig sina kollegor på samma sätt i framtiden. Så tänk på vad du säger, och hur du säger det. Här är några viktiga tankeställare:

8 plumpa uttryck som kan få dina kollegor att ta illa upp

”Med all respekt” och ”Ta inte illa upp, men...”

Det här kan ju låta som trevliga inledningar – men det är just det som är problemet. Att lägga till den här meningen rättfärdigar inte att du säger vad som helst. Det här är tvärtom ett ganska vanligt sätt att linda in pikar och nedvärderande kommentarer på, om klimatet på arbetsplatsen är taskigt. Och framför allt en tydligt sätt att förmedla att man INTE har respekt för personen i fråga.

”Jag har inte tid för det här”

Sitter man själv i skiten, nedlusad med jobb, kan det vara dåligt läge när en kollega behöver hjälp med något avancerat, vill snacka skit om helgen eller lätta sitt hjärta en stund. Men även om man själv känner stresspåslaget komma är det bättre att hantera det snyggare än så här. För i värsta fall kan den här typen av dissar leda till att den andra personen inte vågar be om den hjälp hen behöver för att göra sitt jobb bra eller får det sociala stödet som är så viktigt.

”Vad X försöker säga är…”

Det här är är en väldigt förminskande mening. Intentionen från den som säger det är att förtydliga och öka produktiviteten i samtalet, men effekten blir ofta tvärtom, åtminstone på sikt. Känslan hos den som förtydligas är att hen inte kan tala väl för sig, förklarar dåligt och inte har respekt nog att bli lyssnad på när hen säger det själv. Och inte minst så sänker det personens status inför de andra i rummet. Ett mycket snyggare sätt att få fram budskapet tydligare är att helt enkelt be personen i fråga att förklara lite mer.

”Du verkar vara väldigt ung för att...” eller ”För att vara xx så är du …”

Det här är meningar som underminerar och kan få en kollega att ifrågasätta sin plats och position i företaget – även om den som sade det kanske egentligen menade väl.

”Jag menade inte så”

Meningen i sig är det inget fel på egentligen. Men man bör tänka till för att slippa säga den. Vad är det egentligen du menar? Tänk efter hur det du säger kan landa och om du kan vända det till något med produktivt, innan du säger det. Den första intrycket är nämligen alltid svårt att skaka av sig – även om du "inte menade så".

”Ingen annan har sagt det här till mig”

Nej, det kanske är möjligt. Men nu sade någon det, och genom uttrycket ovan förminskar man hens upplevelse. För om det bara är en person som har sagt det kanske det inte är värt att tas på allvar? Jo, för den som säger det så är det definitivt värt att tas på allvar. Och, man får heller inte glömma att de flesta inte säger något alls, utan drar sig för att ta upp jobbiga saker. Så det är inte alls otänkbart att det finns fler som delar upplevelsen utan att ha erkänt det.

Foto: TT

TV: Se 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet
1:9

Efter reklamen: TV: Se 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

(1:9)

Källa: Huffington Post

Redaktionens tips

Så minskar du jobbångesten och gör vardagen härligare i höst

6 enkla saker du kan göra för att känna mer glädje på jobbet

Hur bråkar du? 5 vanliga konflikttyper på arbetsplatsen

Dela på: