Här är yrket med över 43 000 i lön – som knappt kräver utbildning

Kvinna som sitter vid en dator.
0:52

Efter reklamen: Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

(0:52)

Slå på ljud

Pandemin slog hårt mot många branscher, till exempel mot hotell- och restaurangbranschen. 2020 var i snitt 437 000 personer arbetslösa, så många har det inte varit sedan 1997. Detta enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Många branscher är dock fortfarande i behov av personal. Undersköterska, hemtjänstpersonal och äldreboendepersonal är några av yrkena där det behövs folk, enligt en sammanställning av hemsidan jobbland.se.

Behov av digital kompetens

Det finns även andra branscher som har stort behov av personal. Mjukvaru- och systemvarutvecklare är ett av yrkena som behövs. Det är också det yrke på listan som ger högst lön men ändå har kort utbildning
– Du kan läsa en på Yrkeshögskolan på två år, eller en längre utbildning på universitet, men sedan finns det många privata aktörer som har kortare utbildningar, berättar experten Linnéa Fredin, kommunikationschef på Educations Media Group, i en intervju med Aftonbladet.

Så minskar du jobbångesten och gör vardagen härligare i höst

Linnéa Fredin spår att framtiden kommer föra med sig stort digitalt fokus.
– Nu är det mycket fokus på digitala kompetenser – inte bara programmering utan digitala events som man jobbar mycket med just nu. Jag tror att det kommer att dyka upp mycket mer specificerat sådant framöver, säger hon.

Spana in yrkena med bra lön och kort utbildning (med störst behov av personal).

1. Mjukvaru- och systemutvecklare

Utbildning: Omkring en termin till två år.

Medellön: 43 100 kronor.

2. Företagssäljare

Utbildning: För vissa tjänster krävs en gymnasieutbildning eller en eftergymnasial utbildning. Dock inga generella krav.

Medellön: 42 600 kronor.

3. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende

Utbildning: Omkring ett och ett halvt år på komvux.

Medellön: 27 900 kronor.

5. Lager- och terminalpersonal

Utbildning: Inga generella krav, det finns dock komvuxutbildningar på 35 veckor. Truckkort kan behövas på vissa jobb, det tar några dagar att ta och betalas ofta av den nya arbetsgivaren

Medellön: 27 900 kronor.

5. Personliga assistenter

Utbildning: Mellan 10 och 18 månader.

Medellön: 26 700 kronor.

Källa: Aftonbladet