7 sätt att stötta en vän som lider av depression

När en vän eller närstående är deprimerad kan det vända upp och ner på flera personers vardag. Som vän kan det kännas svårt att veta vad som är okej att säga och göra och vad som inte är det. Viktigast av allt är att visa för din vän att du finns där även när livet blir tufft och att hen inte är ensam.

Här följer sju små sätt du kan hjälpa din vän på, men kom ihåg att alla fall är individuella. Känn efter vad som fungerar för din vän och fram för allt, se till att din vän får professionell hjälp för att kunna behandlas och börja må bra igen.

Läs också: Bli av med depressioner genom att träna mer

1. Ha tålamod

Depression drabbar många, vissa mår bättre på några veckor med hjälp av rätt behandling, medan det kan ta längre tid för andra. Ha tålamod och låt din vän ta det i sin egen takt även om det ibland går några steg tillbaka.

Läs också: Så minskar du själv risken för depression

2. Visa att du finns där

Visa för din vän att du finns där och bryr dig. Det kan vara så enkelt som ett ”hur mår du?” eller ”jag finns här om du vill lätta på hjärtat”. Din vän kanske inte tar emot ditt erbjudande första gången, men visa att möjligheten kvarstår.

3. Lyssna utan att döma

Lyssna på din vän istället för att känna att du behöver sköta pratet och lösa alla problem. Döm inte och förminska inte din väns känslor, utan låt din vän sätta ord på sina tankar och berätta om dem för dig i en trygg miljö.

Läs också: Är din kropp deprimerad? Här är 6 tecken!

4. Fokusera på nuet

Låt din vän ta små steg varje dag, att titta på en längre tidsperiod kan kännas överväldigande för en person som är deprimerad. Fokusera på en dag i taget och på det positiva som sker varje dag. Visa att du är där för att stanna och att ni inte har bråttom.

5. Gör saker

Ta kontakt med din vän, hitta på något tillsammans och rör på er. För deprimerade kan det vara lätt att isolera sig i hemmet. Ni behöver inte hitta på något storslaget, utan det kan vara något så enkelt och vardagligt som att gå på bio, göra middag hemma eller ta en promenad.

Läs också: 15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

6. Läs på

Ju mer du vet, desto bättre kan du förstå det din vän går igenom och känna igen symtom hos andra vänner. Depression är inget man väljer, utan något som kan drabba vem som helst, när som helst.

7. Bli inte en terapeut, men hjälp din vän

Du ska inte vara din väns terapeut, håll dig till rollen av en stöttande vän. Det kan vara bra för din vän att få prata med dig trots att du inte har svar och lösningar, men hjälp även din vän att söka professionell hjälp utöver ditt stöd, depression går nämligen att behandla. Om din vän drabbas av självmordstankar bör du vända dig till akutpsykiatrin eller ringa 112, självmordstankar ska alltid tas på allvar.

Källor: Psychology Today, Psykologiguiden

Foto: Shutterstock

Depression: Var femte svensk drabbad

Läs också: Depression: Var femte svensk drabbad

 

 

Utvald läsning