Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Är din kropp deprimerad? Här är 6 tecken!

11 okt, 2016 
Fibromyalgi
Depression förknippas vanligen med psykiska tillstånd som nedstämdhet eller håglöshet. Men en antågande depression kan också ta sig andra uttryck, här är några exempel!
Annons

Har du återkommande ledvärk, magproblem eller ont i ryggen? Då kan det vara din kropp som flaggar för en kommande depression, skriver amerikanska medicinsajten webmd.com.

Smärta eller fysiska problem är ofta sammankopplade med nedstämdhet och depression, eftersom kronisk värk tar på både mentala och fysiska krafter. Men förhållandet kan också vara det omvända, skriver samma källa. Dessa fysiska åkommor kan ses som tecken på att en depression är nära förestående:

1. Led- och muskelvärk

Att leva med kronisk smärta ökar risken att drabbas av depression, men ett depressivt tillstånd kan i sig själv leda till smärta. Det beror på att depression och smärta aktiverar samma signalsubstanser i hjärnan. En förklaring till varför deprimerade personer löper tre gånger så hög risk att utveckla kroniska smärttillstånd.

Fördjupa dig: Forskare: Träna bort depp och utbrändhet!

2. Magproblem

Matsmältningssystemet och hjärnan är tätt sammankopplade. Det blir extra tydligt när vi blir illamående eller får magont till följd av stress eller oro. Men även en depression kan visa sig i magtrakterna, där symtom som illamående, förstoppning eller lös avföring är vanligt förekommande, skriver webmd.com.

Annons

3. Ryggvärk

Enligt en amerikansk studie har deprimerade människor fyra gånger så hög risk att få problem med smärtande spänningar i nacke och rygg än friska personer.

Fördjupa dig: MåBra special: Få hjärnkoll på smärtlindring!

4. Huvudvärk

Personer med migrän löper fem gånger så hög risk att utveckla depression jämfört med dem som inte plågas av huvudvärk.

5. Extrem trötthet

Försvinner inte din trötthet trots vila? Då kan utmattningen vara ett tecken på depression. Enligt en amerikansk undersökning har utmattade personer tre gånger så hög risk att bli deprimerade jämfört med dem som känner sig utvilade.

Fördjupa dig: Stor sömnguide: Därför är vi så trötta!

6. Förändrad aptit

Medan vissa personer förlorar lusten att äta helt när de blir deprimerade kan andra drabbas av en omättlig lust att äta. Märker du att dina hungerskänslor och lusten att äta förändras kraftigt åt något håll bör du vara extra vaksam på hur du mår i övrigt, skriver sajten.

Annons

AV: Jennie Sandberg   BILD: Thinkstock

 

Läs mer:

Så minskar du själv risken för depression

6 tecken på att du har en maskerad depression

Deprimerad eller ledsen? Lär dig förstå den viktiga skillnaden

 

Annons