6 kroppsspråk som är avtändande – här är de värsta

Män som utför avtändande beteenden som att rynka pannan och närma sig med en kyss.
Så märker du om en person inte är attraherad av dig
1:9

Efter reklamen: Så märker du om en person inte är attraherad av dig

(1:9)

Slå på ljud

Inom psykologiforskningen finns mycket som tyder på att utseendet sätter den allra första prägeln på vårt intryck av en person.

Men det handlar inte bara om att ha ett för den personen fint ansikte. Utan det handlar minst lika mycket om hur man för sig – kroppsspråket.

Det finns någonting som kallas för ickeverbal kommunikation, enkelt uttryckt kan man förklara det som signaler vi sänder ut utan att använda orden.

Så pratar du med någon som gör dig nervös – enkla tipsen som gör dig mer självsäker

En persons ickeverbala kommunikation kan antingen attrahera oss eller stöta bort oss – på samma sätt som ju ord också kan.

Här är 6 exempel på ickeverbal kommunikation och kroppsspråk som psykologiforskning visat är omedelbart avtändande för oss:

1. Du tar inte hand om dig själv

Att ha fett hår, smuts under naglarna, stora svettfläckar och misskötta kläder är alla saker som anses avtändande enligt forskning.

Eftersom vi faktiskt läser in väldigt mycket om en person vi träffar för första gången genom just utseende och kroppsspråk så påverkar även hur väl man anser att personen tar hand om sig själv.

2. Du pratar högt – eller låter snorig

Om en person pratar för högt eller har en gnällig ton i rösten anses det ofta som oattraktivt av andra. Även att prata med täppt näsa stöter bort.

Andra udda röstsignaler som för mycket harklande och fnysningar är också avtändande. Självklart är det vi säger i ord av stor vikt, men det gäller även för hur vi säger saker.

Så får du andra att gilla dig – utan att säga ett ord

3. Kroppsställningen är onaturlig

Nedsjunkna axlar, en onaturlig eller stel kroppsställning, ihopkrupen hållning och att nervöst byta position anses alla vara avtändande. Hur vi står eller sitter bidrar mycket till det första intrycket.

Även om så inte alltid är fallet så är det lätt att uppfatta en dålig hållning som att personen saknar självförtroende och inte lägger allt för stor vikt vid konversationen.

Kvinna som håller ögonkontakt med man.

4. För mycket eller för lite ögonkontakt

Ögonkontakt faller sig ibland helt naturligt medan det andra gånger är ett knepigt verktyg. Enligt forskning anses både för mycket och för lite ögonkontakt som avtändande.

Att titta ner i marken eller att vägra se någon i ögonen ger ofta en uppfattning av att personen saknar självförtroende eller inte är intresserad. Tittar man däremot för mycket på personen kan det i stället bidra till en känsla av obehag.

Man som rynkar pannan.

5. Du rynkar pannan eller ser arg ut

Man har i studier sett att en del människor tenderar att uppvisa negativa ansiktsuttryck när de egentligen försöker att vara förförande. Exempel på sådana ansiktsuttryck är att rynka pannan eller på annat sätt se arg ut.

Positiva ansiktsuttryck som att le bidrar inte bara till att ens utseende framstår som finare utan sätter också en positivare ton till hela interaktionen.

Man som närmar sig med en kyss – avtändande kroppsspråk

6. Du kliver in i den privata sfären

I likhet med ögonkontakt är det också viktigt hur nära eller långt i från man är personen som man samtalar med. Så även om man rör personen eller inte.

Alla har vi en privat sfär som inte får överträdas utan tillåtelse. Om vi önskar närhet är det en sak, men gör vi det inte är det omedelbart avtändande att någon inkräktar i den privata sfären genom att vara för nära eller röra oss.

5 tecken på att du och din partner har kommunikationsproblem

Källa: Psychology Today

Foton: TT

Utvald läsning