RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 tecken på att du och din partner har kommunikationsproblem

14 apr, 2021 
Par i relation som har kommunikationsproblem
Har du och din partner ibland svårt att kommunicera med varandra? Eskalerar diskussioner ofta till bråk? Eller blir någon av er svår att nå fram till? Här är några saker ni kanske behöver jobba på?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tips för att hålla liv i relationenBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen

Tydliga kommunikation kan vara riktigt svårt och något som många av oss brottas med i vardagen. Hur bra är ni på att kommunicera i er relation?

5 tecken på att ni har kommunikationsproblem

Psykologen Carla Marie Manly har listat några tecken på att par har kommunikationsproblem, hos Mindbodygreen. Här kommer några av dem.

Känner du igen dig och din partner i de här så var bara lugn. Det är problem som går att jobba på och hitta lösningar till – så länge man är beredd att arbeta på det tillsammans.

1 En av er vill alltid vinna

För att komma framåt i en diskussion så behöver man vara inställd på att lyssna på varandra och hitta en gemensam lösning. Om en av er har fokus på att ha rätt blir det svårt att ta sig vidare.

Annons

Försök se saken från varandras perspektiv och förstå hur den andra tänker. Ni kan ofta se helt olika på något men ändå hitta en bra lösning för båda.

2 Ni kritiserar istället för att ge feedback

Att bara bli kritiserad utan förslag på förändringar leder förmodligen oftare till att man slutar anstränga sig och ger upp än att man försöker göra bättre.

Kommunicera med varandra på ett konstruktivt sätt och den som ger feedback får gärna utgå från sig själv. ”När du gör så här så känner jag att …” och ”jag skulle uppskatta om du …”

par som visar tydliga tecken på kommunikationsproblem

3 Ni tittar inte på varandra när ni pratar

Ert kroppsspråk kan säga mycket om hur ni ser på varandra. Att rulla med ögonen, undvika ögonkontakt eller gå iväg mitt i en diskussion signalerar inte att man är öppen för att prata.

Annons

Ibland kan det hjälpa att sitta ner i lugn och ro, kanske hålla varandras händer och att se varandra i ögonen medan man pratar. Det gör att man lättare känner sig sedd och förstådd.

Se också6 kroppsspråk som är avtändande enligt forskning.

4 Någon av er är passivt aggressiv

Om man inte lyckas kommunicera det man känner och känna att man når fram så kan man bli passivt aggressiv. Det kan yttra sig i att man använder sarkasm eller negativa kommentarer.

Det kan också yttra sig i att man blir tyst och säger ingenting. Det här gör också att man inte kommer vidare i en diskussion.

Försök uttrycka för varandra vad det är som stör er och att verkligen lyssna på partnern och försöka förstå vad hen menar.

5 Ni bråkar istället för att diskutera

Att hamna i diskussioner och tycka olika är vanligt i förhållanden och något man kan behöva hantera ofta. Det kan hjälpa ett förhållande framåt och är ingenting konstigt i sig.

Men om man börjar bråka när man tycker olika blir det svårare. Då kommer man sällan vidare och känner sig inte trygg i att kommunicera hur man känner.

Fokusera på situationen ni är oense om just när den dyker upp och håll er bara till den, försök undvika meningar som ”du gör alltid …” eller ”varför måste du …” eller på andra sätt bygga på situationen ni hamnat i.

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

Annons