Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Allt du behöver veta om extrem-dieten OMAD

15 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Klocka framför gul bakgrund samt en tallrik fylld med grönsaker.
Om du följer diettrender kanske du har snubblat över extrem-dieten OMAD. Vi reder ut vad kostupplägget innebär och varför man ska vara försiktig med att prova det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper dig gå ner i viktBrand logo
5 saker som hjälper dig gå ner i vikt

Att äta enligt en diet som bygger på fasta har blivit allt vanligare. Två av de mest kända exemplen är 5:2 och 16:8-dieten, som många menar funkar när man vill sluta småäta och gå ner i vikt. Men nu finns en ny extrem form av fasta på marknaden: OMAD-dieten. Men vad innebär dieten? Vi reder ut den samt ger svar på om dieten verkligen funkar för alla.

Vad är OMAD-dieten?

Förkortningen OMAD står för One Meal A Day, och fungerar precis som den låter – du äter en måltid om dagen. Tanken är att man ska fasta 23 timmar i rad för att sedan äta en stor måltid på ett 60 minuters ätfönster. Den extrema dieten sägs hjälpa vid viktminskning samt vid behandling av kroniska sjukdomar.

Vad får man äta under OMAD-dieten?

Trots att du enbart får äta en enda måltid så finns det fortfarande några regler man ska förhålla sig till.

  • Din måltid bör ätas i samma fyratimmarsblock varje dag. (Så satsar du på att enbart äta lunch borde måltiden konsumeras någonstans mellan 11-15 varje dag.)
  • Du får bara dricka kalorifria drycker under fastan, svart kaffe och vatten funkar alltså.
  • Du ska äta en normalstor portion mat, du ska alltså inte kompensera för en hel dag av fasta, utan mängden ska motsvara en vanlig måltid.

Fördelar med OMAD-dieten:

Eftersom du bara får 60 minuter på dig att äta per dag så är det i princip omöjligt att småäta. Du behöver heller inte oroa dig för att du konsumerar för mycket kalorier, då det är svårt om du samtidigt följer dietens regler. Detta gör det också möjligt att vara lite mer fri och äta det man vill under matfönstret. Tänkt dock på att exempelvis kyckling, linser och fullkornspasta mättar bättre än en flottig pizza, så om du ska prova dieten – satsa på mat som mättar länge.

Annons

Dieten är även framgångsrik om målet är att gå ner i vikt. Med enbart en måltid kommer du med all sannolikhet ligga på ett ganska stort kaloriunderskott, och du kommer därmed tappa i vikt.

Vad är nackdelarna med OMAD?

Precis som alla extrema dieter finns också en stor baksida. Även om du går ner i vikt snabbt av att fasta under långa perioder så finns fortfarande en stor risk att du går upp allt igen, eller mer, om du sedan hoppar tillbaka till normala vanor direkt. Dieten kan vara en quick-fix men det finns en risk att man faller tillbaka i gamla vanor eftersom detta är så pass extremt. Att fasta kan även leda till att du har brist på energi, känner dig trött och grinig samt får ett sug på onyttig och fet mat.

Dessutom kan det vara svårt att få i dig all näring som kroppen behöver på enbart en måltid. Ska du ändå prova dieten kan det vara viktigt att komplettera måltiden med kosttillskott.

För vem passar OMAD-dieten?

Eftersom dieten är väldigt extrem så passar den långt ifrån alla. För att kunna ta bra beslut på din enda måltid kräver att du har en bra relation till mat och vet vad din kropp verkligen behöver (även om magen skriker efter chips).

Dieten kräver också att du klarar dig länge stunder utan mat. Är du bara på jakt efter att gå ner i vikt så finns istället en rad andra, mer hälsosamma dieter, som du kan testa.

Källa: Health Foto: TT

Annons