Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Tips: Så slutar du småäta - och tappar kilon

13 jun, 2015 
Ett halvt kilo i veckan – så mycket kan du gå ner genom att bli mer medveten om vad du stoppar i dig. MåBra:s viktcoach visar vägen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Marie Tegnér, MåBra:s viktcoach, stöter ofta på personer som har svårt att gå ner i vikt, trots att de upplever att de äter nyttigt.

– Där tror jag att småätandet är en av de största orsakerna. Man stoppar i sig saker utan att tänka på det och plötsligt är man uppe i massor av extrakalorier varje dag. Och då går man inte ner i vikt, säger hon.

Hur många kalorier kan det röra sig om?

– Vanligt omedvetet småätande kan säkert ge 500-600 kalorier om dagen. Det låter mycket men det går jättesnabbt att komma upp i det. Det räcker med några frukter, lite nötter och några koppar kaffe med mjölk. Jag tror att många glömmer bort att även frukt och grönsaker innehåller kalorier.

Hur mycket kan man gå ner i vikt genom att sluta småäta?

– En hel del. 500 kalorier om dagen ger 3500 i veckan, vilket motsvarar ungefär ett halvt kilo kroppsfett.

Läs även: Så stoppar du det omedvetna ätandet

 

Här är några vanliga småätarfällor – och hur du undviker dem:

Du småäter omedvetet

Annons

Gör så här:

1. Skriv ner allt du äter i en matdagbok. På så sätt får du en översikt över vad du stoppar i dig.

2. Träna på att bli mer medveten om ditt ätande. Stanna upp när du är på väg att ta något av bara farten. Efter ett tag kommer du att märka att det inte slinker ner lika mycket utan att du är medveten om det.

3. Planera ditt ätande. Bestäm hur många måltider du ska äta på en dag och ät inget utöver det.

Du småäter när du är hungrig

Gör så här:

1. Om du försöker gå ner i vikt måste du dra ner på kalorierna och då finns en risk att du blir hungrig. Försök stå emot hungern och suget ett par dagar, så kommer du att märka att kroppen inte lider av det.

2. Hitta orsaken. Varför är du hungrig? Har du ätit en dålig frukost eller lunch? Då är det bättre att äta mer ordentligt där, i stället för att småäta.

3. Är du hungrig i väntan på middagen och går därför runt och småäter? Ta något rejält i stället, som en grov smörgås till exempel. Den ger färre kalorier än en massa småmat.

Annons

Du småäter när du är stressad, deppig eller ensam

Gör så här:

1. Stanna upp när du är på väg att äta något och tänk ”Varför äter jag nu?” Då kan du upptäcka om det finns känslomässiga orsaker.

2. I stället för att använda maten som tröst, försök göra något annat du mår bra av. Träffa några kompisar, gå en promenad.

3. Gå till botten med problemet. Du kanske behöver dra ner på tempot på jobbet eller prata med någon som kan hitta orsaken till att du är deppig.

Läs även: Grönsaken som hjälper dig att sluta småäta

 

LÄS MER:

Tappa kilon utan att vara hungrig!

Vill du gå ner i vikt, men misslyckas ofta med dieter för att du känner dig hungrig hela tiden? Här är den smarta maten som stoppar magkurret och hjälper dig äta mindre!

Läs mer: Tappa kilon utan att vara hungrig!

 

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

 

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

Till motionstabellen!

AV ANNA SUNDESTEN

BILD THINKSTOCK

 

 

Annons