Tappa kilon utan att vara hungrig!

Oavsett vilken diet man följer är receptet för en lyckad viktnedgång att äta mindre och röra på sig mer. Ofta är det hungern som sätter käppar i hjulen och får oss att misslyckas. Här listar vi nio smarta livsmedel som både är nyttiga och ökar mättnadskänslan, och därför hjälper dig att minska portionerna:

 

1 – Äpple

Äter du ofta för stora portioner? Testa att äta ett äpple en halvtimme innan middagen. Fibrerna och vattnet i äpplet stillar hungern och gör att du äter mindre.

2 – Avokado

Ät en avokadohalva tillsammans med din lunch så håller du dig mätt längre in på eftermiddagen – och blir med andra ord inte lika sugen på att småäta.

Läs mer: Gott och nyttigt med avokado – 10 recept

3 – Kikärter, bönor och linser

Innehåller massvis av fibrer, protein, antioxidanter, b-vitaminer och järn. Förutom dessa positiva egenskaper hjälper ärter, bönor och linser till att öka mättnadskänslan och får oss därför att äta mindre.

Läs mer: Tappa kilon med bruna bönor!

4 – Mörk choklad

Om du känner att du verkligen behöver något sött, välj mörk choklad i första hand. Ett par rutor kan både sänka blodtrycket och kolesterolhalten, och hjälper också till att ta bort suget efter sött och salt.

Läs mer: Ta en chokladbit till – 8 otippade anledningar!

5 – Nötter

Ett annat nyttigt snack som ökar mättnadskänslan är nötter. Om du väljer en näve nötter istället för lösgodis när sötsuget sätter klorna i dig får du dessutom i dig massor av mineraler och antioxidanter. Hurra!

Läs mer: Vilken nöt är nyttigast? Experten listar sina favoriter!

6 – Chili

Starka kryddor i maten både ökar förbränningen och verkar aptitdämpande, två värdefulla faktorer för dig som vill gå ner i vikt. Bara en fjärdedels tesked chili i maten räcker för att du ska känna dig mätt längre, visar en studie från Nederländerna.

Läs mer: Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

7 – Ägg

Ägg till frukost är ett smart val om du vill hålla dig mätt fram till lunch. Eftersom de är rika på protein håller de hungern borta – och risken för akut sötsug blir mindre. Enligt en amerikansk studie bidrar en proteinrik frukost till att du äter färre kalorier under resten av dagen.

Läs mer: MåBra knäcker äggets hälsohemligheter!

8 – Gröt

En annan bra start på dagen är havregrynsgröt, som precis som ägg innehåller mycket protein och hjälper dig behålla mättnadskänslan längre. Innehåller dessutom mycket fibrer som hjälper dig hålla magen i trim.

Läs mer: Få bättre minne – med havregrynsgröt!

9 – Vatten

Vår kropp kan lura oss att tro att vi är hungriga, fast vi egentligen bara är törstiga. Testa därför att dricka ett glas vatten nästa gång magen kurrar mellan måltiderna. Det kan minska ditt småätande, och på sikt även din vikt!

Läs mer: 7 anledningar att dricka mer vatten!

 

Källa: Huffington post

 

LÄS MER:

Sommarmaten som minskar midjemåttet

Här har vi samlat läckerheter som det är fritt fram att njuta av hela sommaren!

Läs mer: Sommarmaten som minskar midjemåttet

 

Tips: Så slutar du småäta – och tappar kilon

Ett halvt kilo i veckan – så mycket kan du gå ner genom att bli mer medveten om vad du stoppar i dig. MåBra:s viktcoach visar vägen.

Läs mer: Tips: Så slutar du småäta – och tappar kilon

AV: Linnea Bjärle   BILD: Thinkstock

Utvald läsning