Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Testa dig själv: Vilken kolhydratstyp är du?

26 mar, 2013 
Hur mycket kolhydrater tål du? Gör vårt mini-test för att se om du är "jägare" eller "jordbrukare"!
Annons

Dina gener avgör hur lätt du förbränner kolhydrater, och vissa av oss har lättare för att gå upp i vikt än andra. Kolla vilken medfödd kolhydrattyp du är och hitta dieten som passar dig bäst!

Jägare

Din kropp är inställd på att spara. Du har en hög utsöndring av ”tjockhormonet” insulin som ser till att fettdepåerna fylls när du har ätit. Insulinproduktionen triggas när blodsockret plötsligt höjs. Därför är du extra känslig för snabba kolhydrater.

Om tre eller fler av påståendena stämmer på dig har du troligtvis genetiskt påbrå från jägaren:

-Din kropp har äppelform, du är rund på mitten

-Efter en måltid på snabba kolhydrater som vitt bröd, pasta, ris, eller en massa sötsaker känner du illamående, yrsel, trötthet, koncentrationssvårigheter, starkt sötsug

-Du har lätt för att gå upp i vikt, var kanske överviktig redan som barn

-Övervikt och diabetes typ 2 finns i din släkt

-Du har höga kolesterolvärden (kolla på vårdcentralen)

Annons

Råden som räddar din vikt

Motionera mera!
För dig gäller det att skruva upp förbränningen i kroppen, i synnerhet efter att du ätit mycket kolhydrater. Musklerna arbetar bäst med kolhydrater som bränsle, ett perfekt sätt att förhindra fettinlagringen.

Välj rätt diet
Du – och din vikt – mår bäst av ett lågkolhydratsprogram som LCHF, Atkins, GI och så vidare.

Ät mest kolhydrater på morgonen
Eftersom alla måste äta en viss mängd kolhydrater är det bäst att ladda med energi på morgonen. Enligt boken Sov dig smal är kroppen som mest inställd på förbränning tidigt på dagen. Då är det bra med frukt och stärkelse.

Lunchen bör bestå av mer protein (till exempel kött, fisk, fågel, tofu och ägg) än kolhydrater. Till middag och under kvällen undviker du kolhydrater helt.

Välj långsamma kolhydrater
Självklart behöver du näring från kolhydrater även om basen i din kost är protein. Välj stärkelserika livsmedel som bönor, rotfrukter och gröna bladväxter.

Annons

Jordbrukare

Din kropp är gjord för att bryta ner kolhydrater. Du har en snabbare förbränning än nomadtypen. Din kropp är en slösa-typ som förbränner överflödet, så länge det inte blir alltför mycket. Då lägger även du på hullet, främst kring lår och rumpa.

Om tre eller fler av påståendena stämmer på dig har du troligtvis genetiskt påbrå från jordbrukaren:

-Du är proportionerligt byggd. Blir kurvig eller päronformad när du går upp i vikt

-Efter en måltid på snabba kolhydrater som vitt bröd, pasta, ris eller en massa sötsaker känner du inga eller bara svaga negativa symtom

-Du har inga större problem med vikten, var inte överviktig som barn

-Övervikt och diabetes typ 2 är inte vanligt i din släkt

-Du har inte förhöjda kolesterolvärden (kolla på vårdcentralen)

Råden som räddar din vikt:

Skippa vitt!
Även om du är gjord för att äta kolhydrater så är socker, vitt mjöl, pasta och så vidare tomma kalorier. Välj nyttiga, långsamma kolhydrater som din kropp mår bra av.

Annons

Skippa lowcarb-dieterna
Din kropp är inställd på en kolhydratsbaserad kost med mycket grönsaker och mindre fett. Därför är de populära lowcarb-metoderna inte optimala för dig.

Se upp med fettet
Din kropp är duktig på att förbränna kolhydrater men den kan vara sämre på att hantera fett. Den tenderar att dra ur fettet ur maten och lagra det i stället för att omvandla det till energi. Äter du för mycket fett kan du lägga på hullet.

Välj rätt diet
Traditionella metoder där man drar ner på fettet och antalet kalorier fungerar bäst på dig. I vår receptdatabas hittar du fler än 3 300 kaloriberäknade recept som kan hjälpa dig att äta sunt och hålla vikten. Även 5:2-metoden, där du halvfastar två dagar i veckan, passar bra för dig.

Motionera regelbundet
En jordbrukarkropp är gjord för långa dagars hårt fysiskt arbete. Det är då som musklernas ”förbränningsugnar” eldar på för fullt. Rör du dig för lite – och äter för mycket – får du snart viktproblem, din kroppstyp till trots. Kolla in vår motionstabell för att se hur mycket du kan bränna med olika träningsformer!

Annons

LÄS MER:

Så vet du om du har blivit sockerberoende

Känns chokladkakan oemotståndlig – varje eftermiddag?

Kämpar du dagligen mot sötsuget – och faller ständigt för frestelsen? Då kan du ha blivit beroende av socker. Svara på de här frågorna och rannsaka dig själv!

Läs mer: Så vet du om du har blivit sockerberoende

 

Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Har du hamnat i någon av viktfällorna?

Nya hälsotrender skapar nya möjligheter – men även nya fällor. För även om halvfasta, nyttiga frön och strikta träningsdiscipliner kan vara bra så kan de ge bakslag på vågen. Här är några vanliga fel vi gör.

Läs mer: Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

 

Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

Vill du hålla dig frisk hela livet? Då är det dags att skrota läsken.

Att dricka läsk är lika farligt som att röka – i alla fall om man tittar på cellernas åldrande. Nya forskningsrön visar hur många år äldre din kropp blir av en burk läsk om dagen.

Läs mer: Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

Läsarfråga: ”Kan jag belöna mig med godis efter varje gympass?”

AV: Eva Boholm-Appelquist

BILD: Thinkstock

Annons