Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

17 okt, 2014 
Att dricka läsk är lika farligt som att röka – i alla fall om man tittar på cellernas åldrande. Nya forskningsrön visar hur många år äldre din kropp blir av en burk läsk om dagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att läsk är dåligt för vikten och tandhälsan vet de flesta. Men ny forskning visar att läsk även får kroppens celler att åldras snabbare.

En färsk studie från University of California i San Francisco avslöjar att personer som dricker mycket läsk har förkortade telomerer i sina vita blodkroppar. Telomererna är de skyddande yttersta ändarna på våra kromosomer och tidigare forskning har visat att när dessa förkortas får vi fler kroniska ålderssjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer.

– Regelbunden konsumtion av sockerhaltig läsk kan påverka sjukdomsutvecklingen, inte bara genom att påfresta kroppens blodsockernivåer, utan också genom att påskynda åldrandeprocessen hos cellvävnaden, säger studiens huvudförfattare, professorn Elissa Epel.

Forskarna räknade ut att om du dricker en burk läsk om dagen kommer din kropps biologiska ålder att öka med 4,6 år. Effekten är likvärdig med det påskyndade åldrande man ser hos rökare.

Annons

Vill du motverka processen och istället sakta ner kroppens åldrande? Ett av de bästa sätten är regelbunden träning, rapporterar forskarna.

LÄS MER:

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Läsk är en riktig hälsobov. Förutom att ett glas innehåller en hel del kalorier, kan det öka risken för bland annat cancer, diabetes och depression.

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!

Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

 

Nytt forskningslarm: Sötningsmedel kan skada din hälsa

Skippa lightprodukterna om du vill hålla blodsockernivåerna i schack!

Artificiella sötningsmedel – skadliga eller helt ofarliga? Frågan har debatterats fram och tillbaka av experter, men de senaste rönen pekar på att de kan utgöra en hälsofara.

Läs mer: Sötningsmedel kan skada din hälsa

 

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Du har bestämt dig för att undvika fikabröd, godis och friterat. Men så kommer det plötsligt – Det Stora Suget som är nästintill omöjligt att stå emot. Här är 10 smarta tips som hjälper dig!

Läs mer: 10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons